Het geheugen bewaard

Slotervaart

'Senioren bouwen aan digitaal geheugen', een cursus van Computerwijk

Docent Rob legt tijdens een eerdere cursus bij Eigenwijks iets uit aan Ria (rechts) en Ennie Foto: Shirley Brandeis, december 2008 Foto: Shirley Brandeis

Wegwijs worden op de computer en meteen allerlei vaardigheden leren om teksten te schrijven en foto's te scannen voor het Geheugen van West. Dat kan bij de lessen van Computerwijk waarin Eigenwijks samen met het Geheugen van West senioren in Amsterdam-West laat bouwen aan een digitaal geheugen. “De kleinkinderen sturen me wel eens een foto. Nou, die kan ik nu opslaan.”

Digitaal verhaal maken

'Ik ben in 1961 in Slotervaart komen wonen. In het begin was het hier saai.' Thea tikt de woorden zorgvuldig. Haar verhaal staat inmiddels op www.geheugenvanwest.nl. Samen met een foto van de onlangs afgebroken Pius X-kerk. “Jammer, het was een schitterende kerk, vooral die toren,” zegt ze. Ook dat staat in haar verhaal. “Nu nog een aansprekende titel verzinnen bij je verhaal,” zegt docent Kees de Groot. Hij is samen met Rob Nieuwenhuis vrijwilliger bij Computerwijk. Acht weken lang geven de heren – vroeger werkzaam in de computerbranche - iedere week les aan een groep van acht deelnemers. Het doel: een verhaal op de computer kunnen schrijven, foto's en informatie leren opzoeken, downloaden, scannen, mappen maken, bestanden verplaatsen, foto's bewerken, vergroten of verkleinen, alles leren bewaren op een usb-stick en dat per mail aan Jan van Zijp, coordinator van het Geheugen van West, te mailen.

Liever de telefoon

Dit is de achtste les en Thea kan nu mailen met haar kleinkinderen. “Ze sturen me wel eens een foto. Nou, die kan ik nu opslaan.” De oudste is negen, “en die weet meer dan ik!” De meeste deelnemers kennen dat gevoel en willen meedoen, ook mailen en surfen. Al denkt Ennie niet dat ze met haar vele andere hobby's snel verslaafd zal raken. “Ik pak toch liever de telefoon, dan hoor je een stem.” Een laptop heeft ze. “Zo'n grote computer paste niet in mijn huis. Dit is veel compacter.” Alle cursussen heeft ze nu gevolgd bij Computerwijk. Eerst de cursus Dubbelklik om kennis te maken met de computer, toen Dubbelklik XL en nu Geheugen van West om ook haar verhalen over de buurt – plus de vele foto's die ze haar hele leven maakte - “soms had ik wel drie rolletjes van 36 in een week” - op internet te laten zetten.

Achthonderd verhalen

Week na week hebben de dames en heren kennis gemaakt met de computer. Wie alles in het eigen geheugen heeft opgeslagen kan nu surfen op internet en mailen met vrienden en familie en en kent termen als google, resolutie en scannen. Jan van Zijp is er blij mee. “We hebben dit jaar gemiddeld tien tot twaalf nieuwe verhalen per week kunnen plaatsen.” Veelal zijn het professioneel geschreven verhalen. Een groep vrijwilligers (meer helpende handen zijn welkom) interviewt mensen, scant hun foto's en schrijft de verhalen. Daarnaast leveren sommige mensen zelf een verhaal en fotomateriaal aan. En nu komen daar ook de verhalen van de senioren van Computerwijk bij. Van Zijp glimt: “Achthonderd verhalen staan er nu op de site.” Lezers kunnen reageren op de verhalen of een berichtje (soms een oproep) in het gastenboek plaatsen.

Foto

Of de foto niet te groot is, wil Ria weten. Rob komt er bij staan en geeft advies. Het is een foto van de Westerleestraat, die binnenkort gesloopt zal worden. De foto is lang geleden door Ria gemaakt. Zesenveertig jaar was dit haar straat. De sloop deed haar naar Osdorp verhuizen. In haar verhaal vertelt ze over de buurt toen er nog geen winkels waren. 'Het Delflandplein was in aanbouw. De groenteboer, de melkboer en zelfs de olieman kwamen aan de deur.' Het hele verhaal kunt u lezen op www.geheugenvanwest.nl.

Het lespakket 'Senioren Amsterdam-West bouwen aan digitaal geheugen' is met subsidie van het Oranjefonds en begeleiding van Movisie door Eigenwijks/Computerwijk (Wilma Borgt) in samenwerking met het Geheugen van West (Jan van Zijp) ontwikkeld. In drie pilotcursussen werden nu het lesboek en de docentenhandleiding getest. Na de pilotfase Nu zal de cursus op elke locatie van Computerwijk gegeven gaan worden aan cursisten die de basiscursussen Dubbelklik en DubbelklikPlus doorlopen hebben. Wie in het echt wil kennis maken met het Geheugen van West kan woensdag 11 februari om half elf naar de lezing in de openbare bibliotheek in het PlusPunt aan de Alberdakade komen. Verhalen van de website over Geuzenveld worden daardan voorgelezen.

Dit verhaal is op 7 januari 2009 gepubliceerd in de Westerpost.