Creatief Nieuw West ondenkbaar zonder Bruinink

Verteller: Familie Bruinink
Burgemeester Vening Meineszlaan

Als ik binnenkom word ik door Hennie (1957) naar een rommelig knusse opslagruimte geleid. Het is druk in de winkel, dus hier praat het wat makkelijker.

Bruinink 1960 De winkel van Bruinink aan de Burgemeester in 1965

37 jaar geleden is de familie Bruinink op deze plek aan de Burg. Vening Meineszlaan begonnen met een klein zaakje in fournituren. Zoon Hennie (een geboren en getogen Slotermeerder) weet nog: ‘M’n ouders waren de eerste bewoners in de Marsmanstraat bij de Van Tienhovengracht. Ze hadden al geruime tijd dit pandje op het oog en nadat het lang leeg had gestaan kregen we gelukkig de mogelijkheid om het te kopen’. Moeder Bruinink loopt op dat moment langs en vult aan: ‘Toen we trouwden was er geen huis voor ons en hebben we eerst 3 jaar op een volkstuintje gewoond. Maar ja, dat mocht op een gegeven moment niet meer, dus we waren dolgelukkig dat we in aanmerking kwamen voor dat huis in de Marsmanstraat. Het was wel klein. We sliepen zelf op zolder, omdat we vanwege de trap de kinderen daar niet dorsten neer te leggen. Ook wat dat betreft waren we blij met de verhuizing, en het gevolg daarvan: een echte eigen slaapkamer’ Met zijn hand bakent Hennie de vroegere ruimte van de winkel af: ‘Het was niet groter dan tot hier. Naast ons zat een drogisterij en toen die eruit ging zijn we ons aanbod gaan uitbreiden met een aantal van zijn artikelen, maar in de loop der tijd zijn we bijna geheel overgegaan op de hobby-markt’. Lachend zegt hij:’maar er komen soms nu nog, na 12 jaar, klanten vragen of we zeeppoeder hebben’.
Inmiddels is de winkel in een aantal jaren uitgebreid tot drie etalages en is er geen hobbyartikel te bedenken of Bruinink heeft het. Met een trots gezicht zegt hij:’De klanten komen van heinde en verre. Uit Purmerend en zelfs een mevrouw die naar Berlijn is verhuisd komt speciaal enkele keren per jaar bij ons langs. Hennie zegt dat hij nog steeds zeer tevreden is in Slotermeer. ‘De parkeeroverlast is wel erg opgerukt de laatste jaren, doordat veel mensen die elders parkeergeld moeten betalen hier hun auto stallen, maar verder is het hier nog steeds heerlijk wonen en werken.

Bruinink II Hennie Bruinink in zijn zaak, september 2004

Bruinink en vriendinnetje Hennie Bruinink samen met een vriendinnetje Hennie Bruinink samen met een vriendinnetje, ergens aan het begin van de jaren zestig.

Een huiselijk tafereel Een huiselijk tafereel bij de familie Bruinink, 1975

Bruinink V Blik op de zaak, september 2004

goede herrineringen

Ik ken dit zaakje nog toen mijn ouders ons meenamen om snoep te kopen , ik woon nu al een lange tijd in New zealand maar die herinnering is er nog steeds

Maria Knijn

Re: Creatief Nieuw West ondenkbaar zonder Bruinink

Kapperszaak Onclin, zij wonen inmiddels al jaren in Purmerend, Bruinink was echt een winkeltje waar mijn moeder zaliger een enorme fan van was.
De bakkerij ken ik ook nog en de wasserette op de hoek, waar wij heen moesten als mijn moeder in het ziekenhuis lag.
Het zondagse winkeltje kan ik me niet herinneren en de drogist heel vaag.

joke

bruinink

ik kom al jaren bij bruinink voor van alles en nog wat ik heb zelfs met hennie zwemles gehad groetjes joke

ik kan mij de winkel van vroeger nog goed herrinneren, maar U schrijft dat er vroeger naast U een drogist zat maar weet U dan ook nog dat er vroeger een zondags winkeltje zat met fournituren, de kapper groenteman en de bakker

Al jaren kom ik in de winkel van Bruinink.
Je wordt er altijd heel vriendelijk en gastvrij geholpen Zelf woon ik nu sinds twee jaar in Osdorp, maar ik ga nog geregeld naar Hennie Bruinink hoor!
Dat mag nog jaren zo blijven!