Schooltuinen in de woonwijk

Sjef Szarzynski (1949) is vanaf 1979 schooltuinleider van schooltuin Ridderbos in Slotermeer. Sjef is van huis uit tuinbouwkundige en biologieleraar.

Schooltuin - de kinderen Kinderen in de schooltuin, augustus 2004

Schooltuin Ridderbos vierde in 1996 het veertigjarige bestaan. Sjef vertelt heel boeiend over het fenomeen schooltuinen. Kort na de eerste wereldoorlog was er voedseltekort. Er werden schooltuinen geopend om hier wat aan te doen. Tegenwoordig ligt het belang van de schooltuin op een ander vlak, maar tijdens de lessen wordt de geschiedenis niet vergeten. Op de schooltuin wordt natuur en milieu educatie gegeven. Dat is dus meer dan alleen het verbouwen van groente. Alles wat met de natuur te maken heeft komt aan bod: ook wilde planten en beestjes op de planten, in de grond, in de lucht, maar ook in de borders. Respect voor natuur en milieu krijg je pas als je er genoeg van weet. Die kennis doe je nergens op een directere manier op dan wroetend in de grond van je eigen tuintje.
De aanleg van de hemspoorlijn in 2000 bracht enkele ingrijpende wijzigingen. De oude tuin ging voor een periode van vijf jaar dicht. Sjef woonde met zijn gezin op de tuin en heeft daar mooie herinneringen aan. “Ik was op een ontspannen manier met mijn werk verbonden, ook al was je eigenlijk nooit klaar.” De nieuwe plek aan de Vening Meineszlaan werd op het laatste moment toegewezen en moest nog helemaal bouwrijp gemaakt worden. Dit was een uitdaging die je nu in het vijfde seizoen als geslaagd kunt beschouwen. Het witte leslokaal is door de bloeiende klimplanten veranderd in een tuinhuis. Het hek om de tuin is een natuurlijke groene muur geworden en de individuele kindertuintjes staan volop in bloei. “Het is goed dat de tuin midden in de wijk staat”, aldus Sjef. “Iedereen kan zien wat er op de tuin gebeurt. We krijgen heel veel positieve reacties.”
In november loopt het seizoen ten einde. De schooltuin gaat dan weer terug naar de oude plek aan de spoordijk. De tuin is daar wat groter. Er is ruimte voor veldwerk en proefjes op het talud van de dijk, langs de sloot en in de borders. Er is ook een bijenstal. Jammer dat de leerlingen, hun ouders en bewoners straks niet meer om de tuin kunnen lopen zoals nu het geval is. Maar belangstellenden zijn altijd welkom. Bovendien is er elk jaar een Open Dag. Die is dit jaar op woensdag 1 september. Iedereen is dan welkom tussen twee en vier en tussen zes en acht uur. Leerlingen tonen dan vol trots de resultaten van hun tuinwerk. “Maar er is meer te zien en te doen”, zegt Sjef. “Honing slingeren, brood bakken en kaarsen maken. Komt allen kijken zou ik zeggen.”

Sjef Szarzynski Sjef Szarzynski

Schooltuin - zicht op huis Zicht op woonhuis, vanuit de schooltuinen

Schooltuinen Schooltuinen De schooltuinen, Slotermeer 2004

zakaria

ik ben van de noordmansschool het is leuk om naar schooltuinen te gaan

groetjes voor meester sjef

halooo sjef en petri ik ben die meisje uit narsis qeurido school ik zat voor aan de tafel

Re: Schooltuinen in de woonwijk

Geboren in 1953 moet het dus ongeveer in 1964/1965 zijn dat ik als stadmeisje met school naar de schooltuinen ging.
School vond ik niet zo geweldig, maar de schooltuin is altijd nog een byzonder dierbare herinnering.
Geweldig om bietjes, boerenkool, worteltjes en zo meer te planten. We leerden dat sommige grote bietjes te wit van kleur waren en niet lekker om te eten dus. Rupsen van de boerenkool afhalen was wel eng. En sommige bloemen zaaide we tussen groenten omdat ze zouden voorkomen dat er ongedierte op de groente kwam.
Met hele struiken boerenkool vol trots naar huis lopen.
Een byzondere aanvulling op de schoolse periode.
Thans woon ik in het oosten van het land in een huis met een grote tuin. Nu spendeer ik uren met het bijhouden van de tuin. Vaak denk ik terug aan mijn schooltuintje.

Alsnog bedankt en verrassend te zien dat de schooltuinen nog steeds bestaan.