Het Geheugen van West kijkt vooruit!

Amsterdam-West

We bruisen van de plannen om in 2009 nog meer verhalen te verzamelen en nog zichtbaarder te zijn in de buurt. Met dit laatste maken we een goede start met een voorleesochtend in de bibliotheek in het Pluspunt op woensdagochtend 7 januari om 10.30 uur. U kunt daar lekker luisteren naar de mooiste verhalen van de site.

Het Geheugen van West houdt herinneringen aan Amsterdam West levend en op onze site kijken we daarom vooral terug. Maar de mensen achter de schermen kijken vooruit naar het nieuwe jaar en maken plannen om nog meer verhalen op de site te krijgen en hier nog meer mensen mee te laten kennismaken.

Het allerbelangrijkste voor het Geheugen van West zijn natuurlijk onze vrijwilligers die met veel plezier al die mooie verhalen verzamelen. Zonder hen zou er geen geheugen zijn. Veel dank aan alle mensen die in 2008 meehielpen aan het zo succesvol maken van de site. Ook veel dank aan al die bezoekers van onze website; zij bepalen mede het succes van de site.
En voor iedereen natuurlijk een heel gezond en gelukkig 2009.

Joke Hilverda
voorzitter stichting Geheugen van West

Terugblijk op 2008
Het jaar 2008 was weer een goed verhalenjaar. Maar liefst 260 nieuwe verhalen en 80 nieuwsberichten werden op de site geplaatst. Het aantal mensen - unieke bezoekers - dat de site bezocht is opnieuw spectaculair gestegen. Meer dan 84.000 ten opzichte van 44.000 in 2007! En zij bekeken bij elkaar meer dan 2,5 miljoen pagina's.
Steeds meer verhalen op de site en steeds meer lezers, daar zijn we blij mee, maar willen de site ook overzichtelijk houden. Op verzoek van veel lezers is de homepage daarom anders ingedeeld, de oude verhalen staan nu rechts en de nieuwe verhalen en de nieuwsberichten staan links op de homepage, zodat je in éen oogopslag kunt zien wat nieuw is.
Hiernaast liet het Geheugen zich ook weer in levende lijve zien. We waren aanwezig op de Gemeentedag in het stadhuis, de informatiemarkt op plein 40-45, bij het 25-jarig bestaan van de Brug, en hebben tijdens een werkbezoek van de gemeente Apeldoorn aan Geuzenveld ook buiten Amsterdam naamsbekendheid gekregen!
Het afgelopen jaar heeft ons ook veel nieuws gebracht door de samenwerking met andere organisaties. Hierdoor krijgen we bekendheid bij een steeds grotere groep Amsterdammers en worden we gestimueerd onszelf te blijven ontwikkelen. Samen met Eigenwijks is een lesmodule ontwikkeld voor cursisten van Computerwijk, die zo leren een verhaal op onze site te zetten. Heel inspirerend is de samenwerking met het Amsterdams Historisch Museum. Onze verhalenverzamelaars leveren hiermee een bijdrage aan een toekomstige tentoonstelling over buurtwinkels. Ook de deelname aan het Raak-onderzoeksproject van de Hogeschool van Amsterdam is belangrijk. Hierdoor kunnen we in de toekomst nog meer mensen betrekken bij het Geheugen van West. Hopelijk starten we met hulp van stagiaries op veel meer plekken in West schrijfgroepen waar mensen elkaar ontmoeten en mooie verhalen voor het Geheugen verzamelen. Dit sluit goed aan bij nieuwe financiering van het Geheugen. In 2009 gaan we in zee met Koers Nieuw West, het programma van alle Westelijke Tuinsteden.