Van CBR tot Colijnhof

Geuzenveld

Op de hoek van de Ruys de Beerenbrouckstraat en de Dr. H. Colijnstraat wordt hard gewerkt aan het invullen van de lege plek die ontstaan is door de sloop van het - bij iedere oudere Amsterdammer overbekende - CBR

Bouwen aan het Colijnhof Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 12 januari 2009

Al het water? Het is maar gesmolten ijs, maar het zouden ook alle tranen kunnen zijn die gezakten plengden op deze roemruchte plek. Of al die tranen die vergoten worden bij de herinneringen aan Geuzenveld zoals het was en het nooit meer zal worden ...

Vroeger stond hier dus het Centraal Bureau Rijvaardigheid, voor sommigen van ons met leuke herinneringen - geslaagd! - maar voor anderen een drama; voor de zoveelste keer gezakt!
Op de parkeerplaats aan de Wigbolt Ripperdastraat werd menigmaal in onvervalst Amsterdams uiting gegeven aan haar of zijn gevoelens.

Hier komt nu het Colijnhof, een appartementencomplex van 75 seniorenwoningen met 56 parkeerplaatsen.

Gepubliceerd: 18 januari 2009

Een bouwput met tranen? Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 12 januari 2009

Het plaatsen van de kelderwanden Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 12 januari 2009

ruud lodewyckx

van CBR tot Colijnhof.

tja mijn hart heeft het er ook wel eens moeilijk mee. als ik er kom probeer ik alles van toen weer eens op zijn plaats te zetten, (dit wordt wel steeds moeilijker hoor). het trafo-huisje, in 2009 een verhaal over het dakkie: ik, ruud lodewyckx deed dat ook. bezoeker ken ik jou? slopen en nieuwbouw is dat goedkoper als een goede renovatie? nou ja wij zijn toch te laat!! wij moeten het toch maar bij goede en mooie herinneringen houden. het trafo-huisje staat er nog, dit is nog een van deze herinneringen. groeten: ruud lodewijckx.

Josien Atsma

Re: Mijn Hart Huilde

Mijn Hart Huilde:
Mijn hart huilde
Gisteren stond ik voor het hek bij mijn ouderlijk huis wigbolt riipperda str 39hs
Ik droomde even weg
Wat een supertijd was dat
Spelen op de dijk
Pentjak Silat(Frits vermaesen}verchroomde Yahama,
Denk aan het voetballen bij DSG
Nog even een paar namen die me te binnen schieten
mijn vriendjes waren
Pim Lem
Peter koeslag robbie koeslag michel van Es
Frank Pronk en velen meer ook pieter plenter ken ik wel
Fons altena Fam Besters adrie keuning
en ga zo maar door jeetje was dat een mooie tyd
Maar als je eerlijk bent word het wel heel leuk deze buurt nu
Ik denk dat het oke is zo
Groetjes Hans (muis) Geerlings

Wij woonden op 37 en ja niks meer van over . Enbuurjongen Atsma is Klaas.

MArcel van Geilswijk

Fijne tijd

Het is alweer een tijd geleden dat ik in de Dolhaantjestraat woonde. Ik zat op Het Koggeschip in de Sam van Houtenstraat en later op MAVO de Boom.
Regelmatig rijden mijn vrouw en ik door Geuzenveld. Zij woonde op de hoek Ruys de Beerenbrouckstraat/Colijnstraat. Dat is ook weg. Vreemd om te zien dat een deel van je jeugd gewoon weg is!
De Dolhaatjestraat is er nog wel maar wat lijkt dat klein!!!

Willem Verbruggen

Mijn Hart Huilde:
Mijn hart huildeGisteren stond ik voor het hek bij mijn ouderlijk huis wigbolt riipperda str 39hsIk droomde even wegWat een supertijd was datSpelen op de dijkwelpen , verkenners,misdienaar,drumband St Hubertus,judo Tonnie Wagenaar,Maria Gorretie,Ambasadekoor,utopia,boedha,de Hoco,Hexspoor,Hot en tot snackbar in het park van Willem Tie,Cafe de luifel,Pentjak Silat(Frits vermaesen}verchroomde Yahama,Denk ook aan karel kookelaar mijn buurjongen die bij de brandweer zat en om kwam bij de Marbon brand Hij was brandweerDenk aan het voetballen bij DSGDenk aan het s avonds voetballen op de rolschaats baan met mijn broers Cor Alphons Peter ,buur jongen Atsma Gerrie en Lois groserNog even een paar namen die me te binnen schietenFam Trouders, Fam mientjes,Fam schrijvers, Fam v/d Wiel,Fam meier,Fam Harkema Fam Seebold Fam van Laar, Fam raaphorst (ravello schoenen lampertus zeil plein}mijn vriendjes warenEddy Blokdijk Tonny Beun Lex Eeman Jappie Bokma Hans Vermeulen Rudy van laar Timo en Michel gijzen Michel Kanonowitch Santie kalf joopie heselsPim LemPeter koeslag robbie koeslag michel van EsFrank Pronk en velen meer ook pieter plenter ken ik wel Fons altena Fam Besters adrie keuningen ga zo maar door jeetje was dat een mooie tyd Maar als je eerlijk bent word het wel heel leuk deze buurt nuIk denk dat het oke is zo Groetjes Hans (muis) Geerlings

Hallo Hans,
Bij ons op school (Timotheüsschool) zat ene Gilbert van Deinse. Mij hangt bij dat die ook op nr. 37 of 39 woonde. Kun jij je dat herinneren?
Prachtige naam trouwens in die tijd: Gilleburt, Sjielbèr .. wie wist die naam goed uit te spreken.

Roy

CBR

Tennis tegen het muurtje en niet het bovenraam raken want dan kwam er iemand naar buiten vliegen die zich wild was geschrokken.
Fietsen over de muutjes van de parkeerplaats.
Een waslijst van namen schieten door me hoofd.
Goh wat mis ik die tijd, even een traantje wegpinken.

Joop

Namen

Eddy Blokdijk schijnt in Zwitserland te wonen. Marga Besters en Arie keuning wonen op een woonboot vlak naast de Zoete inval in Haarlemmerliede.
Jopie Hessels woont in Zaandam. Rob Koeslag is overleden.

Hans Geerlings

Mijn Hart Huilde

Mijn hart huilde

Ik droomde even weg

Spelen op de dijk

Pim Lem

joop

Colijnhof lelijk

Wat is dat Colijnhof trouwens lelijk geworden zeg. Je zou er maar tegenover wonen.

sloop wigbolt

Mág het alsjeblieft pijn doen, ze slopen wél je tastbare herinneringen hoor, en iedereen die er zijn - belangrijkste - jeugdjaren heeft door mogen brengen, mag van mij beslist treuren om die - onnodige - sloop.
en de sloop van Geuzenveld is in gang gezet door "mensen" die er totáál geen feeling mee hadden.
Dit soort tuinsteden waren vermoedelijk tijdens het plannen ervan al gedoemd om weer na , zeg 50 jaar, te verdwijnen.
Je kunt niets terug halen van wat is geweest maar ik denk dat het heel veel mensen pijn doet.
Ik vraag mij wel één ding af: als er morgen zou worden gesloopt in hartje Amsterdam, b.v. de Westertoren gaat neer, de Dam én monument moeten wijken voor een of ander modern theater, dan durf ik te wedden dat iedereen in de touwen klimt over zoveel wanbeleid van de gemeente.
Duidelijk is wel dat er, met mij, vele Geuzenvelders gezamelijk rouwen over hun verloren "jeugdliefde".

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Sloop

Over smaak valt niet te twisten, dat is een feit maar de sloop van ons ouderlijk huis geeft toch een raar naar gevoel. Het is gewoon zo bizar dat al mijn scholen waar ik op gezeten heb allemaal al gesloopt zijn en dat het oude vertrouwde allemaal weg is of gaat. Ik weet het wel er is geen man overboord maar mensen die niet in onze tijd in het leuke Geuzenveld gewoond hebben zouden er goed aan doen om het niet allemaal af te doen als gezeur en dat het later misschien een nare troosteloze bedoening is geworden heeft uiteindelijk niets te maken met de gevoelens van verlies voor ons.

met vriendelijke groetekes van Marie-Anja

Mooie en leuke buurt

Wat is dat nou voor gel.l.
Mijn nichtjes zijn ook allemaal knapper dan hun oma , maar daarom ga we oma nog niet slopen en door de molen halen.
Bij sommige mensen moet je iets bereiken d.m.v. beeldspraak.

En Geuzenvled was een leuke en gezellige buurt (jaren 55-75).
Daarna is het een zooitje geworden. Maar toen woonde ik er niet meer en daar zal het mee te maken hebben.

De blije overbuurman

Wat nou...!

Wat nou toch een geklaag! Geuzenveld was een nare, lelijke buurt; het CBR-gebouw een armoedig en uitgewoond pand. Weg met die oude zooi! Over smaak valt niet te twisten (je hebt goede óf slechte smaak..) maar de nieuw gebouwde toevoegingen aan Geuzenveld hebben allemaal meer allure en kwaliteit dan hun gesloopte voorgangers.

Straatnaam?

Wat te denken van de MuurtjeBuurt !
Nee, liever geen naam die ook maar zijdelings refereerd aan alle fijne herinneringen die aan de naamcombinatie Wigbolt/ CBR kleven, het zou een beschaming voor het verleden zijn die te geven aan de betonnen bakbeesten die er nu gebouwd worden.
Zoals ik al eerder zei, gelukkig komen er op onze oude plekken geen nieuwe woningen, en zo moet het ook. Goud vervang je niet met blik....

Straatnaam voor CBR

Welke Arie mogen wij hier begroeten ? Arie Keuning ?

Space 7 hof vind ik wel een gave naam. Of Nanda Doest Allee.

Dan krijgen we nog de Spargo straat

en de Fruitcakestraat

Allemaal beroemde bands en muzikanten uit Geuzneveld.

Arie

Colijnhof

geef er maar een mooie naam aan...Colijnhof..pffff..wat ben ik blij dat ik uit die troosteloze buurt vertrokken ben

Graven

Kijk ze nou toch eens graven IN ONS VERLEDEN!!!! in die bouwput.
R.I.P. CBR.

transformatorhuisje

Het transformatorhuisje lijkt het enige overgebleven gebouwtje dat alle sloop zal overleven. Ooit speelden wij er bovenop het "dakkie", hartstikke spannend omdat het uiteraard verboden was.

foutje

moet natuurlijk zijn: identiteit.

cbr

inderdaad, grof geweld , het hart is allang uit Geuzenveld gerukt. Waar sommige steden in dit land een geschiedenis hebben weten op te bouwen van soms wel een paar honderd jaar, is Geuzenveld een doorgangshuis geworden voor slopers, bouwers, slopers , bouwers enz enz, niks geen eigen identietijd meer . Iedereen wist : Als je CBR zei, zei je indirekt "Geuzenveld" .

van CBR tot Colijnhof

en maar door gaan met slopen in Geuzenveld!!! goh wat gaat dat een gezellige boel worden daar!!