Een nieuwe begin in Nieuw Sloten

Auteur: Riet Knijn
Nieuw-Sloten

Al maanden was ik op zoek naar een nieuwe woning, mijn oude huis in Oost moest namelijk afgebroken worden, vandaar mijn zoektocht.

Riet in haar nieuwe woning wie, wat, wanneer, waar

Op een zekere dag zag ik in de Echo een advertentie staan met de uitdagende titel EEN NIEUW BEGIN IN NIEUW SLOTEN en dat trok me wel. Daarom belde ik naar de makelaar voor een afspraak. Er bleken flinke wachtlijsten te bestaan, maar aangezien ik stadsvernieuwingsurgent was, dacht ik wel een kans te maken. Nieuw Sloten was een Tuinbouwgebied en bedoeld als Olympisch dorp toen Amsterdam meedeed om de Olympische Spelen van 1990 naar Nederland te halen. Helaas lukte dit niet, nu zou het een nieuwe wijk van Amsterdam worden. Na veel wikken en wegen besloot ik mee te loten voor het Tunhoutplantsoen en dat lukte. Het huis moest echter nog gebouwd worden, dat vond ik we een hele aparte ervaring om dat huis en dat buurtje zo te zien groeien.

Ik maakte menige keer foto's van de vorderingen en tegelijkertijd met mijn woning, stonden er nog 20 hijskranen op andere plekken om huizen en appartementen te bouwen. Na ruim een jaar werd mijn huis opgeleverd. De verhuizing kon beginnen.

In de begintijd was nog echt pionieren. Alleen tram 2 reed al tot het Kasterlee-park en er was een noodwinkel van A.H. Op zaterdag kon het gebeuren dat de winkel om 11 uur praktisch uitverkocht was en de klanten op de bevoorrading moesten wachten. Iedereen was nieuw en dat was toch een heel apart gebeuren en met soms ook de nodige kinderziektes.
Ik woon er nu al ruim 15 jaar met veel plezier mag ik wel zeggen. Het is een mooie wijk met veel verschillende bouwstijlen en
ook een heel gemeleerde bevolking.

Link naar alle verhalen van deze cursus die deze week gepubliceerd gaan worden.

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Senioren bouwen aan digitaal geheugen.

Dit is een verhaal geschreven tijdens de cursus 'Senioren Amsterdam-West bouwen aan digitaal geheugen', een samenwerkingsproject van Eigenwijks, Computerwijk en het Geheugen van West. Mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds (subsidie) en Movisie (ondersteuning).

De mooie nieuwe woning