Het ontstaan van het huidige Nieuw Sloten

Auteur: Adri Haring
Nieuw-Sloten

In de jaren tachtig besloot Amsterdam om te gaan meedingen naar de Olympische Spelen van 1992. Tegenkandidaat: Barcelona. De heer Vonhoff werd voorzitter van dit comité en meteen werd al vastgesteld dat het Olympisch Dorp moest worden gesitueerd in het tuindergebied bij Sloten. Direct werd ook begonnen met de onteigenings-procedure van het gebied. In 1986 werd begonnen met de ontruiming van het gebied, zoals onderstaande foto laat zien.

Nieuw Sloten Het tuindersgebied in 1986, ten tijde van de ontruiming.

Met de tuinders in de toenmalige Sloterpolder (waar nu het Rembrandtpark ligt) is in 1954 overeengekomen dat zij tot 2008 hun bedrijf daar konden uitoefenen. Daarna zou weer een eventuele nieuwe termijn worden overeengekomen. Deze overeenkomst is in 1986/86 opengebroken. Uiteindelijk zijn de spelen toegekend aan Barcelona. De tuinders zijn verhuisd naar de Flevo- en Noord-Oostpolder. Thans is de tuinstad Nieuw Sloten een onderdeel van Slotervaart — Overtoomse Veld. 15 jaar later bied dit gebied een woonplek voor tienduizenden bewoners. De tuinders hebben een compensatie gekregen voor dit vroegtijdige vertrek.

Nieuw Sloten I wie, wat, wanneer, waar Gezicht op de tuinderbedrijven zoals deze er in 1984 uitzagen.
met dominerend op de achtergrond het Slotervaart Ziekenhuis en het ATCA Tandheelkundige opleiding.

Nieuw Sloten III In hoog tempo begon men met het bouwrijp maken van de grond, zoals u op deze foto uit 1989 kunt zien. De huizen die u ziet staan aan de rechterzijde van de foto mochten blijven staan. Zij zijn gelegen aan de Plesmanlaan ter hoogte van het Christoffel Plantijnpad.

Nieuw Sloten IV Nieuw Sloten – de woningen aan de Bastenakenstraat, september 2004

null

vanaf 1984

De 2e foto kan ik mij zo goed herinneren. Ik kwam vaak op de "drakesteijn" (die gele 'v' vormige flat) en dan had je een fenominaal uitzicht over Amsterdam!
Ook kan ik me herinneren dat er 2 hele grote wallen van aarde waren aangeled ter hoogte van de Anderlechtlaan, daar gingen mijn buurjongens altijd crossen!

bart fisser

ing

hallo mijn naam is bart fisser , ik heb gewoond vanaf 1960 tot 1972 in amsterdam osdorp op de domela nieuwenhuisstraat/pieter calandlaan ,we komen uit djakarta indonesia en zijn toen vrijwel direct gaan wonen in osdorp ,ik heb ook nog met vele indische jongens in rock bandjes gespeeld en mijn broers wonen nog steeds in amsterdam osdorp,ben nu al jarenlang werkzaam in het amc dus misschien kom ik nog een naamgenoot tegen cio bart fisser

CHB Fisser

chb fisser