Varend naar Nederland

Auteur: De heer Pang
Slotervaart

Gezellige avondjes met de Alberti's

Johan Jongkindstraat in aanbouw Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 10 mei 1960

Oorlog

Toen op 7 december 1942 - na de aanval van Japan op Hawaï Nederland - en dus ook Indonesië - aan Japan de oorlog verklaarde, meldden veel jongens zich voor vrijwillige dienst. Ik werd niet aangenomen, ik was te jong, maar ik mocht wel bij de LBD (Lucht Beveiligings Dienst).

Varen

Na de oorlog heb ik mij aangemeld bij de koopvaardij en zodoende kwam ik in 1946 in Nederland terecht. Ik ging werken in Amsterdam-Noord totdat ik in 1950 weer ging varen. Ondertussen was ik getrouwd en hadden mijn vrouw en ik wel kinderen, maar geen woning. Daarom hebben wij 10 jaar ingewoond bij mijn schoonouders in achtereenvolgens Amsterdam-Oost, Muiderberg en Bergen-Binnen. Eindelijk in 1960 kregen wij een woning in Amsterdam-West, in de Johan Jongkindstraat.

Cafébezoek

Als ik thuis was en we bezoek kregen gingen wij soms in het café op het Allebéplein wat drinken en dan kwamen soms de Alberti‘s ook wel eens binnen en dan zong Willeke een paar liedjes; ze was toen +/- 14 jaar. Dat vonden hele gezellige avonden.Hier heb ik tot ongeveer 1996 gewoond. Met in de buurt een gezellig winkelcentrum op het August Allebéplein. Deze woning hebben wij helemaal naar onze smaak verbouwd en wij hebben er een kamer in tweeën gedeeld door er een extra wandje in te zetten. Toen wij eruit gingen moest alles weer in de oude staat opgeleverd worden.

Dik Trom

Hierna heb ik een klein jaar in een seniorenwoning in Osdorp op de Wolbrantskerkweg gewoond. Ik vond het daar te stil en ongezellig. Nu woon ik tegenover het waterreservoir met de bijnaam 'Dik Trom' in Slotervaart op de Tretjakovlaan en dat bevalt mij prima. Ik hoop er nog lang te wonen.

- Lees hier de verhalen van de cursisten deze groep. Het worden er vier.

- Klik hier voor de verhalen van alle groepen.

'Dik Trom' tijdens de verbouwing 'Dik Trom' tijdens de verbouwing

Hannie Willemen-van den Berg

Johan Jongkindstraat 163, 4 hoog

Beste meneer Pang,

Nu, 3 jaar later dan dat u het artikel gepubliceerd heeft, lees ik dit geweldige en herkenbare verhaal. Ik was op zoek naar oude afbeeldingen van de Johan Jongkindstraat en stuitte toen op de foto van mijn straat in aanbouw.
Ik ben thans 56 jaar en woon al vanaf mijn 12de in Brabant, maar het verleden blijft bij mij leven. Zo heb ik zo'n kleine 10 jaar geleden oude klasgenoten van de Marius Bauerschool gezocht en veel teruggevonden. Met enkelen daarvan ben ik naar mijn en hun oude buurt teruggegaan. Er was ontzettend veel veranderd.
Een staion met een spoorlijn achter de laatste flat, waar de dijk was waarop ik gaarg speelde. Op uw foto is de brug te zien met daaronder de sloot waarop ik 's winters met friese doorlopers schaatste. Zelfs mijn kleuterschooltje is nog te zien. Eén van de teruggevonden klasgenoten was tevens mijn klasgenoot op de kleuterschool. Geweldig!
Uw naam komt mij bijzonder bekend voor. Heeft u op de eerste etage gewoond?
Indien dat het geval is hebben wij verschillende keren van de Indische rijsttafel door uw vrouw gemaakt mogen smullen.
Ik hoop dat dit bericht u nog bereikt en wellicht kunnen we onze oude herinneringen met elkaar delen. Heel leuk, want door ons leeftijdsverschil betreft het herinneringen van een kleuter en die van een ouder. Mijn ouders heten Chris en Riet van den Berg, mijn broers Chris en Gert. Mijn vriendinnetjes waren Annaloes Bleker en Marion van Cleeff, die beiden in hetzelfde portiek woonden.
Ik hoop van ganser harte iets van u te mogen vernemen.
Vriendelijke groeten,