Pleisters plus

Ontstaan van het Skanfonds

Na de Tweede Wereldoorlog was Rotterdam een grote ruïne. De heer Albert Bergers Sr., EHBO’er, zette zich direct na het bombardement van mei 1940 actief in voor gewonden en daklozen. Na de oorlog werd zijn huis het centrum van activiteiten om ruim 400 rooms-katholieke EHBO-afdelingen te organiseren en te financieren. In die tijd was hulp nog levensbeschouwelijk georganiseerd. Het zijn de jaren van de wederopbouw en er is veel te doen.
De heer Bergers kwam in contact met de KRO, die onder de indruk was van zijn creativiteit en energie. Tussen 1949 en 1954 organiseerde het EHBO-bureau, bijna altijd met radiosteun, vijftien collectes waaronder de populaire pleisteracties. Na de zondagmis werden pleisters ‘verkocht’ voor het goede doel. Wie een pleister meenam, werd geacht minstens een kwartje in de collectebus te doen. Bergers organiseerde ook collectes voor de Zonnebloem, de Katholieke Militaire Tehuizen en voor slachtoffers van een aardbeving in Griekenland. Direct na de watersnood in 1953 speelde hij een grote rol bij de hulpverlening in Zeeland.

Vanaf eind 1953 werden de acties uitgebreider opgezet. Bergers bleef collectes organiseren, maar richtte zijn aandacht ook op loterijen. Voor de bouw van een gedachteniskerk op de Grebbeberg, liet hij twee miljoen steentjes bakken. In duizend daarvan werd een prijswinnend nummer gestopt. Op de actiedag werden de steentjes verkocht aan de kerkdeur. In een radio-uitzending werd de koper gevraagd de steentjes in gruzelementen te slaan. Er werd maar liefst 465.000 gulden opgehaald.

Van 1954 tot 1970 organiseerde Bergers ruim vijftig loterijen. Veel acties werden gesteund met radioaandacht, waaronder de 17 SUS-loterijen (Sla Uw Slag). De opbrengst ging eerst naar katholieke doelen, maar naderhand ook naar andere organisaties. Later gingen de SUS-loterijen op in de Bank-GiroLoterij, de oudste landelijke loterij voor goede doelen. In 1957 besloot de KRO de verdeling van geld voor goede doelen in een aparte rechtspersoon onder te brengen. Skanfonds - dat tot 2005 Stichting Katholieke Noden heette (SKN) - was geboren.

Inmiddels is Skanfonds een middelgroot professioneel fonds dat jaarlijks honderden projecten steunt. Skanfonds wil - symbolisch gezien - niet slechts pleisters plakken, maar wezenlijk bijdragen aan hulp voor kwetsbare groepen en aan sociale cohesie in de samenleving: Pleisters plus dus.

Meer weten over het Skanfonds? Ga naar hun website http://www.skanfonds.nl