Spoorwoning

Op 9 januari 2010 plaatste Tineke Stolk een reactie/oproep over de Spoorwoning 4 aan de Haarlemmerweg. Dit is een reactie daarop.

Tineke Stolk schreef over haar jeugd in een huisje tussen het spoor (bij Sloterdijk) en de Haarlemmerweg. Op de website van 'geheugenvanwest' heb ik bij haar artikel een foto geüpload uit 1973, ten tijde van de oliecrisis (onder kabinet Den Uyl), die ik nam van de toen auto-vrije Einsteinweg, vanaf het viaduct over het spoor en de Haarlemmerweg.

Hoewel Tineke's huisje toen natuurlijk al verdwenen was, moet in de verte toch de plek zichtbaar zijn waar het stond, tegenover de molen 'De 1100 roe'. Er was overigens ook een 'Honderd roe', maar dat was het eerste treinstation langs hetzelfde traject en de Haarlemmervaart. Rond 1850 (ik zou de precieze data moeten opzoeken) bevond dat gebouw zich ter hoogte van de Van Halstraat.

Spoorlijn Amsterdam richting Halfweg, gezien vanaf het viaduct van de Einsteinweg - Foto: Jaap Wesseling, 1973

Klik hier om 'Spoorwoning 4 aan de Haarlemmerweg' te lezen.

Bedankt voor de heerlijke site over 'west'. Lekker zwerven door de oude buurt!