Fietsend door de Staatsliedenbuurt (3)

Herinneringen van circa 60 jaar geleden met recente foto’s.

Tweede Nassaustraat met in het verschiet het Van Limburg Stirumplein. Rechts de Nassaukade en links de Jacob Catskade Foto: Jan Wiebenga, oktober 2009

Nu een rustige straat in de Staatsliedenbuurt. 60 jaar geleden echter de slagader van de buurt. Hier was de ingang van de Staatsliedenbuurt met eerst de Tweede Nassaustraat, dan de Van Limburg Stirumstraat waarna het gelijknamige plein. Winkel na winkel, afgewisseld met café’s en koffiehuizen, zorgde voor een levendigheid die synoniem is voor een arbeiderswijk. Er woonden ook twee keer zoveel mensen als nu op veel te kleine (halve) woningen.
De foto is genomen vanaf de bascule brug nr. 155 over de Kattensloot. Deze brug werd, met overweldigende belangstelling, geopend op 16 oktober 1954.

Tweede Nassaustraat no. 11 is nu de nieuwbouw rechts naast het Chinees Surinaams Indisch restaurant Long Chie Foto: Jan Wiebenga, oktober 2009

Op no. 11 in de Tweede Nassaustraat brak op 19 maart 1956, om 4 uur in de morgen, een hevige brand uit op de 1e etage aan de voorkant. Het aldaar wonende echtpaar kon zich niet meer in veiligheid stellen en overleefden de brand niet. De slachtoffers waren de 59-jarige heer Van Boven en zijn 63-jarige echtgenote mvr. Van Boven-Mullens, beiden in het circusvak werkzaam. Drie etages en de zolder waren totaal uitgebrand en vijf gezinnen werden dakloos. Wegens bepaalde omstandigheden en geruchten stelde Justitie een uitgebreid onderzoek in.
Ook brak een grote brand uit op 18-10-1983 op no. 14-18, in een café, snackbar en woonhuizen (gesticht). Tevens nog een middelgrote brand op 11-12-1992 op no. 34-38 in slooppanden (gesticht). Recenter werden in deze korte straat nog enkele (winkel) overvallen gepleegd. Je zou zeggen een moord en brand buurt, maar zo werd de aanpalende Spaarndammerbuurt al genoemd. Dan vraag ik me af, was het daar dan erger?

Jeanette

Ed's Funky club

Ik woonde in 1983 op nr 16 .We hadden geen voordeur sleutel.Gewoon met je hand door de brievenbus aan het touwtje trekken.Dat deden er meer die dan op zolder de nacht door brachten.Links van Ed's moesten wij naar binnen.2Jaar later leerde ik iemand kennen die de snackbar eigenaar van schuin beneden kende.Hij kwam daar regelmatig vertelde hij.De snackbar eigenaar zou de boel zelf aangestoken hebben omdat hij failliet dreigde te gaan.Volgens de verhalen is hij ook opgepakt en heeft hij moeten zitten.De chinees aan de overkant had altijd indrukwekkend vuurwerk met oud en nieuw .Lange matten vanaf het trottoir tot aan de hijsbalk.Een oorverdovend lawaai dat even duurde.De huizen waren scheef.Als je een knikker in de kamer neerlegde rolde hij in no time naar de andere kant.Wij woonden op 4 hoog.

Jan Rutgers

Brand

Bij de brand was ook het gezin betrokken van een klasgenoot van mij. Ik weet nog, dat hij later woonde op het van Hogendorpplein. Omdat de brandverzekering niet voldoende was, werd er op school een inzameling gehouden. Niet om geld, maar kleding, huisraad en speelgoed. De jongen heette Ruud of Rudi, de achternaam weet ik niet meer.
Naarmate je ouder wordt gaat alles minder, alleen het vergeten, dat gaat steeds beter :-))

jimmy moerlie

cafe Ed funky

Ik heb daar jaren gewerkt in de cafe die in 1983 afbrande en kende veel mensen.Weet iemand waar de brand is ontstaan of wie het heeft aangestoken.
Jimmy