Herinneringen aan Geuzenveld

Deel 1a: Multicultureel Geuzenveld

Geuzenveld

Mijn ouders, beiden echte Brabanders, verhuisden met mij en mijn broertje Kees in 1955 vanuit Vlaardingen naar Amsterdam-Geuzenveld naar de Ruys de Beerenbrouckstraat 151 2-hoog.

Ruys de Beerenbrouckstraat; met links nog net zichtbaar een van de flats en rechts de laagbouw Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam - niet gedateerd, maar waarschijnlijk omstreeks 1955

Onze kat was achtergebleven in Vlaardingen, want geen huisdieren daar, maar het diere schijnt toch geprobeerd te hebben om achter ons aan te komen. Althans dat is wat ik mij uit de verhalen van toen nog herinner.

Voor de deur was veel zand en dichtbij - zowat voor de deur - de koeien die op het gras rond liepen. Een oase van natuur en zand en volgens mijn ouders een heerlijk lichte flat waarbij je vanaf het kleine balkon aan de straatkant over de laagbouw aan de overkant kon kijken en waarbij je heel in de verte het Noordzeekanaal met voorbijvarende schepen kon zien.
Dat was leuk want op oudejaarsavond kon ja na 00.00 uur in het nieuwe jaar vanaf het balkon en het slaapkamerraam van onze ouders zien dat er op de schepen in het Noordzeekanaal vuurwerk werd afgeschoten. Wij beantwoorden dit Bengaalse vuur met sterretjes want de rest van al dat gevaarlijke spul mochten wij niet afsteken.

Aan de andere kant van de flat was een grote gezamenlijk tuin in de vorm van een groot grasveld - met daaromheen mooie beplanting - wat natuurlijk ideaal was om op te voetballen. Dit natuurlijk tot ergernis van buren die beneden woonden met een eigen mooi aangelegde tuin.
Het politie alarm kwam altijd vanuit de hoek, althans de bewoner die daar woonde. De naam ben ik gelukkig of helaas vergeten.
Meneer Berndsen, grote lange man, die een groot kinderrijk gezin had, heeft later als coach geprobeerd ons naar het Eendrachtpark te lokken en met ons te trainen.

Dokter Tunteler was onze eerste huisarts, een grote dikke man die aan de overkant van de straatkant in de laagbouw woonde. Daar woonde ook jeugdvriend Ronnie Kilkens, met zijn ouders en broer en zus. De vader van Ron werkte als ik mij niet vergis in het Doelen Hotel. Later beloofde Ronnie mij dat ik met hem mee kon naar het Doelen Hotel om kennis te maken met The Rolling Stones. Nooit ene moer of Stone van gezien trouwens. Hij had na de belofte wel erg dikke duimen opeens.

Buren waren bij ons de oude mevrouw Opdam, de Groningers Amsing naast ons en boven ons twee keer een familie uit Friesland: Van de Veer en Schouten. Met één van de zonen Amsing toen nog een bezoek gebracht aan de molen aan de Haarlemmerweg. Of zij de molenaar kenden …, ik weet het niet meer.

Lees ook deel 1b

En wilt u meer weten over Anton van Kaam en wat hij nu doet? Kijk op http://www.commuzika.nl