Altijd buiten spelen

Mijn jeugd in de Jacob Cabeliaustraat

Jacob Cabeliaustraat met op de achtergrond de Haarlemmerweg Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, fotograaf Ton van Rijn, 14 augustus 2001 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, 14 augustus 2001

Als 6-jarig meisje kwam ik in 1956 wonen in de Jacob Cabeliaustraat 34 met mijn ouders en oudere broer en zus. Ik startte op de Maria Reginaschool in de 1e klas bij juffrouw Dunk en eindigde in de 6e klas bij zuster Therese.

Ik heb een geweldige tijd gehad in Geuzenveld. Altijd buitenspelen. Overal zand en later een speeltuintje aan de achterkant van ons huis. Uitzicht op de Haarlemmerweg, kijken naar de treinen en de Haarlemmer tram en natuurlijk iedere winter schaatsen voor de deur. Veel kinderen om te spelen, Ans en Nel Henriet, Liesbeth Wittenberg en de buurkinderen Noordeloos, Hudepol, Ferencik en Kristel.
Bij de familie Henriet thuis kaarten en met Liesbeth naar haar oma op Sloterdijk, met bus 21.

Ik hoop wat reactie's te krijgen. Ik heb nog niet veel bekende namen gelezen.
In 1970 getrouwd, maar in 1973 weer terug in Geuzenveld in de Ewoud Worststraat 11, waar mijn twee dochters zijn geboren.
Mijn ouders hebben 30 jaar, tot 1986 in de Jacob Cabeliaustraat gewoond.

Carla Schweiger-Roemele

Re: Broer

caecilia Adrichem:
Hoi Carla, Jij hebt toch een broer Hans, die bij de gemeentepolitie Amsterdam werkt/werkte?

Dat klopt en een zus die Joke heet.
Jij woonde toch in de Cornelis Roobolstraat vlak naast de melkwinkel van de Kort. Jullie hadden een groot gezin.

caecilia Adrichem

Broer

Ferencik

Rob

Via een vriendin van ons ben ik op deze webpagina terecht gekomen. Ontzettend leuk om al die oude namen nog eens langs te zien komen.
Denk nog vaak aan die tijd, je zou er zo een nostalgieprogramma van kunnen maken. Mijn vader was verwoed amateurfotograaf, dus gelukkig kunnen we nog putten uit een enorm arsenaal aan visuele herinneringen.
Mijn zussen zitten nog steeds in de sieradenbranche. Lydia werkt in een juwelierszaak en mijn zus Madeleine heeft de zaak van haar baas in 2005 overgenomen. Ik heb eerst 4 jaar in Duitsland op de academie gezeten om sieraden te ontwerpen en te maken, maar ben uiteindelijk in de beeldende kunst en de fotografie terchtgekomen.
Ik woon inmiddels 28 jaar samen en heb een zoon van 26. We wonen al 25 jaar in de Rivierenbuurt. Prachtig om te wonen, maar helaas niet meer te bereiken voor de wat minder draagkrachtigen. Allemaal dankzij de VVD, CDA, D66 en met medewerking van de PvdA. Zo, nu weten jullie ongeveer ook waar mijn politieke voorkeur naar uitgaat!

Anton van Kaam

Jacob Cabeliaustraat

Deze straat had op de hoek een kruidenier Hoving die later aan de overkant in de Ruys de Beerenbrouckstraat een van de 1e supermarkten opende.

Om de hoek aan het water naast de Haarlemmerweg repeteerden in de zestiger jaren de ban The Bats. Ook Ruud Mulder, later bekend als de gitarist van o.m Spargo en Angela and the Rude, woonde daar en zat met mij op de Alphons Ariensschool. Leuk detail ik stapte van huis uit in de Ruys de Beerenbrouckstraat met mijn gitaar op bus 21. De volgende halte stapte Ruud dan vaak op, ook met een gitaar:)

Anton van Kaam

Re: Familie Henriet

Anton van Kaam:
De familie Henriet ken ik nog wel.Het was een groot gezin en een van de dochters paste wel eens op mijn broer Kees en mij zodat mijn ouders naar een mis in de katholieke kerk konden gaan.
Ze las dan voor uit Sprookjes van Grimm. Ander detail was dat pater van Gils uit hetzelfde dorp in Brabant kwam als mijn vader.

Anton van Kaam

Familie Henriet

De familie Henriet ken ik nog wel.Het was een groot gezin en een van de dochters paste wel eens op mijn broer Kees en zodat mijn ouders naar een mis in de katholieke kerk konden gaan.

Wim Hudepohl

Ferencik

Hallo Dasa,
ik heb vanaf 1955 naast jouw opa en oma gewoond en was dik bevriend met je oom Rob. Heb samen met hem op de lagere school en de mulo gezeten. Toen we op de mulo zaten gingen we tussen de middag altijd eten bij jouw opa in de winkel in de Kinkerstraat. Jouw moeder en jouw tante ken ik natuurlijk ook. Ook ben ik ooit bij jouw overgrootouders op de Admiralengracht geweest. Doe de familie de groeten van mij.

Wim Hudepohl

Op zoek

Hallo Jan Rahder, ik heb jarenlang naast Rob gewoond en ben jaren met hem bevriend geweest. Rob is kunstenaar en zijn zus Madeleine heeft een juwelierszaak in Amstelveen. Jij kent mij ook wel, ik heb op de lagere school en op het Hubertus College bij jou en je broer Pieter in de klas gezeten.

Anton van Kaam

Familie Henriet

Leuk om de familienaam Henriet weer een keer te horen.
Een van de dochters (volgens mij was het een hele grote familie) paste bij ons thuis wel eens op als onze ouders naar de kerk gingen op zondag.

anton van kaam

Ontbrekende straatnaam

De Jacob Cabeljouwstraat is de straatnaam die ik niet meer wist in mijn verhaal weglopen van de kleuterschool (zie verder mijn verhaal op deze website)
Langs deze straat ging je naar de oprit van de Haarlemmerweg.

Anton van Kaam, 17 sept 2012, 14:14

Jan Rahder

Re: Ferencik

Dasa:

Hallo Dasa, ik ben een oude kennis-vriend van je oom Rob. Ik woonde niet ver van Rob vandaan. Ook langs de Haarlemmerweg bij de Pieter Postsingel. Ik heb een tijd met hem op school gezeten in Amsterdam, ik dacht dat het de Hubertus ULO was in de Da Costastraat. Later ging ik naar de Kweekschool voor de detailhandel (MDS) in 1968. Daar heb ik jouw moeder nog even gekend, want ik wist wel dat zij de zus was van Rob. Ik ben in 1971 van die school afgegaan om te gaan werken. Ik weet niet of je moeder alswel haar broer Rob mij nog kennen. Doe ze in ieder geval de hartelijke groeten . Jan Rahder

Carla Schweiger

Re: Re: Ferencik

Carla Schweiger-Roemele:
Dasa:Goedendag,Toevallig kwam ik op deze pagina. Mijn moeder is Lydia Ferencik, de zus van Rob. Als iemand in contact wil komen hoor ik dat graag. Dan zal ik dat doorspelen naar Rob of iemand van de Ferencik familie ;)Groetjes DasaHallo Dasa,Na een jaar weer eens op de site van Het geheugen van West.Ik las je reactie over je moeder Lydia. Wat leuk. Ik ben heel benieuwd hoe het met jullie familie is. Het gezin van je opa en oma met Rob, Madeleine en de jongste Lydia woonde ook net als wij sinds 1956 in de Jacob Cabeliaustraat.Zij hadden als een van de eersten een auto.Ik ben meerdere keren meegeweest om een ritje te maken. We speelden ook met elkaar en ik heb nog een foto van Madeleine, je tante. Ik was wat ouder, een jaar ouder als Rob.Leuk als ik iets over je moeder en de anderen kan horen.Doe haar de groeten. Mijn meisjesnaam is Carla Roemele en wij woonden op nr. 34, je moeder op 31.

Re: Ferencik

Dasa:

Hallo Dasa,
Na een jaar weer eens op de site van Het geheugen van West.
Je opa had de juwelierswinkel in de Kinkerstraat en ze hadden als een van de eersten een auto. Ik ben meerdere keren meegeweest om een ritje te maken. We speelden ook met elkaar en ik heb nog een foto van Madeleine, je tante. Ik was wat ouder, een jaar ouder als Rob.
Leuk als ik iets over je moeder en de anderen kan horen.
Doe haar de groeten. Mijn meisjesnaam is Carla Roemele en wij woonden op nr. 34, je moeder op 31.

Dasa

Ferencik

Goedendag,

Groetjes Dasa

Jan Rahder

Op zoek

Hallo Carla, ik ben wat aan het rondneuzen op deze site. Zo las ik ook jouw verhaal. Ik ben Jan Rahder, geboren in 1952 en in 1956 gingen wij wonen in de Joost Bilhamerstraat (bij de Pieter Postsingel). Op school (dr. Alfons Ariens school en later op de MULO) was ik bevriend met Rob Ferencik. Ik ben een tijd bezig geweest hem op te sporen via schoolbank enz. maar dat was me niet gelukt. Nu ik jouw verslag lees dat één van je buren Ferencik was, heb ik een vraag. Weet jij toevallig waar zij (Rob, of zijn zus die bij mij op de Kweekschool voor de detailhandel zat) wonen ? ik zou graag oude herinneringen met hun willen ophalen. Uitzicht op de Haarlemmerweg, dat kan ik me ook goed herinneren, ik ging daar vaak vissen langs de sloot, kijken naar de treinen en de Haarlemmer tram en iedere winter ook schaatsen op de Haarlemmertrekvaart. Een andere bekende is Tonny Ruys, woonde ook bij jou in de buurt. Ken je die ? In ieder geval bedankt voor je mooie verhaal. Groetjes, Jan

Klopt!

Vanuit Jelte - en dus niet JeltJe - Eelsmastraat 15 keken wij daar ook op. De foto is al eerder geplaatst op Het Geheugen.

willem van 't wout

mijn jeugs in de jacob cabeliusstraat