Blokkies jatten bij de Westergasfabriek

Vervolg

7 Fans

Als Rietje even ademhaalt zegt Anna dat ze lang in Bos en Lommer heeft gewoond in de Granidastraat, school gegaan op de Van Heemskerkschool en daarna veel heeft gewerkt, onder andere bij de VU waar ze zorgde voor de kleding en het eten.

Links de gesloopte Kininefabriek, rechts De Wittenkade Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, niet gedateerd

Toen vroegen ze haar om dat voor de OK te doen. ‘Ik wilde wel, vond het spannend, maar heb wel gezegd dat ik niet wist of ik er tegen kon, met al dat bloed en zo. Het bleek gelukkig goed te gaan en ik wist me op den duur ook goed staande te houden tussen dat stelletje hautaine chirurgen,’ zegt ze trots.
Ze weet zich over de buurt weinig opvallends te herinneren. ‘Ik was veel aan het werk. Nou ja, vanuit school de schoolreisjes naar Oud Valkeveen natuurlijk wel.’ Inmiddels woont ze al weer 12 jaar in de Burgemeester Rendorpstraat in een benedenwoning, want het traplopen in de Granidastraat ging niet meer . ‘Tsja, vanwege de benen hè. Ik ga niet zo veel meer op pad, maar mijn neef is duiker en dus ga ik wel geregeld naar de Sloterplas om te kijken naar het duikgebeuren.
De revalidatie van Anna en Rietje verloopt voorspoedig en ze zien er naar uit om binnenkort terug te kunnen naar huis. Anna naar de Rendorpstraat en Rietje naar haar oude vertrouwde Staatsliedenbuurt. ‘In de Koperen Knoop, waar vroeger de Kininefabriek stond’, legt ze uit, ‘en……..met uitzicht op de Wittenkade!’

Terug naar het eerste deel van dit verhaal.