Geuzenveld, het koudste stadsdeel

"Alles was er nog wit, terwijl er in de stad geen sneeuw meer lag."

IJspret Alberdagracht IJspret op de Alberdagracht (rond 1975) met Sandra Hillebrand en Jacqueline Vos

“Voordat we hier kwamen wonen waren de Tuinsteden voor ons bijna een andere wereld. Het was ver weg van de stad, er reed nog geen tram en voor mijn gevoel was het er altijd koud. Mijn broer woonde hier al en als ik bij hem op bezoek kwam was alles nog wit, terwijl er in de stad al geen sneeuw meer lag."
Aan het woord is Gerard Hillebrand. Samen met zijn vrouw Gerda en dochter Sandra verhuisde hij 28 jaar geleden vanuit de Staatsliedenbuurt naar Geuzenveld.

“Ik vond het hier meteen zalig", zegt zijn vrouw enthousiast. “Vooral de rust en al het groen. Dan deed ik ‘s morgens de slaapkamerdeuren open en keek zo het park in. Dat was ik op de Haarlemmerdijk niet gewend."

Gerard werkte jaren bij de Gemeentereiniging, de laatste 15 jaar in Bos en Lommer. Toen ze hier in de jaren zeventig kwamen, woonden er nog veel Indische mensen in hun trappenhuis. Gerard vertelt dat hij later hoorde dat een 'gegoede'buurman - die zelf een hoge pief bij de koopvaardij was geweest - eerst niet zo blij was met de komst van een vullisman op de trap.

Maar daar hebben Gerda en Gerard zelf nooit iets van gemerkt, ze hadden met alle buren een goed contact. Ze hebben dan ook 24 jaar met veel plezier in de Colijnstraat gewoond en vooral genoten van het Eendrachtspark, waar ze tegenover woonden.

“Ik kwam daar altijd met mijn dochter. ’s Zomers heerlijk spelen in het zwembadje en ’s winters in de sneeuw. Onze hond Myra voor de slee en onze dochter er op! Ook konden de kinderen er fijn schaatsen", vertelt Gerda.

In het fotoalbum van de familie Hillebrand zitten veel ijspretfoto’s. Blijkbaar was het in Geuzenveld altijd kouder dan in de rest van de stad!

Chantal

Familie

Leeft de familie nog zoja kan ik contact krijgen met ze mvg chantal

Jacqueline

Ijspret

Wat leuk om hier een foto van mij en Sandra terug te zien. Ik heb hier elke winter met veel plezier geschaatst.

Jacqueline

Jan

Albardagracht

Beste Ella,
Deze brug gaat over de Albardagracht. De foto is genomen op het hoekje bij de schooltuintjes en het "theehuisje". Op de achtergrond is het Eendrachtspark.

ella hester- hoogland

Ijspret

Is dit niet de brug , die loopt tussen Anthonie Modderman en ruys de berenbroekstraat?hebben wij vroeger heel veel geschaatst en dan had je het meisje van de molen, die kon zo goed kunstjes maken.
Waren leuke tijden, dat zie je niet meer.
Groetjes Ella Hester-Hoogland.