Osdorp in schetsen

Auteur: Jan Luiten

Jan Luiten maakte begin jaren 70 deze prachtige schetsen van osdorp: kijk en geniet

Langswater wie, wat, wanneer, waar Schets van Jan Luiten

Enkele schetsen uit Osdorp getekend begin jaren 70

De schetsen zijn gemaakt vanuit mijn ouderlijkhuis in de Simonskerkestraat (twee jaar geleden gesloopt).
De flats bij Langswater en het bruggetje tussen de Baden Powellweg en de Osdorperweg zijn er nog.
De oude schoolgebouwen van de Van Tienhovenschool en de Johannesschool, alsmede het flatgebouw op de Rengerskerkestraat zijn ook enige jaren geleden gesloopt.

Osdorperweg wie, wat, wanneer, waar Schets van Jan Luiten

Van Tienhovensschool wie, wat, wanneer, waar Schets van Jan Luiten

Johannesschool wie, wat, wanneer, waar Schets van Jan Luiten

Rengerskerkestraat wie, wat, wanneer, waar Schets van Jan Luiten

Karen Helling

Johannesschool

Ook ik zat op de Johannesschool, van 1964 tot en met 1967. We woonden aan de Domela Nieuwenhuisstraat, 3 hoog. In het zelfde portuek als de families Van der Laan, waar we TV keken, Leenheer en Op ‘t Land. Mooie aquarellen van de school!

Karen Helling - Van der Zee (zus Marion en broer Erik)

dave lubeck

2de schets van boven , Boompjes en bruggetje

Die 2de schets van boven met bomen en bruggetjes .

Dat bruggetje is eind Pietercalandlaan .

Naar links is de osdorperweg .

Daar had je Garage De Groot .

Ron de Groot is een vriend geweest

Rita Wijkhuizen

Schetsen

Wat een prachtige schetsen. Jij hebt, geloof ik, bij mij op de lagere school gezeten.

Ik woonde op het Groenpad.

Lees hier ook een reactie van Allert Kleine. Ik heb ergens in de jaren '70 nog bij uw gezin gelogeerd. Met Gea Uiterwijk en Marjo Kurk.

Jan Luiten

Re: osdorp in schetsen

Ja, dat moet kloppen, uw zoon Jan zat bij mij in de klas en ook op catechesatie bij ds. Meester. Mijn moeder is nu 90 jaar, dus u zal daar niet ver uit de buurt zitten?

Allert Kleine

osdorp in schetsen

Leuk weer eens iets te lezen van de beginjaren van Osdorp.
Woonde van 1959 tot 1972 op het groenpad 27.
ik meen dat jij nog wel eens contact hebt met een van mijn zonen Jan of Wolter
Ook de familie Cornelissen is mij wel bekend. Wij zijn in 1972 verhuisd naar Dokkum

Foto Hoekenes richting Tussenmeer

Uit de oude doos (1966)! Deze foto is genomen vanaf Hoekenes richting Tussenmeer. Het bruggetje over de Hoekenesgracht is dan vrijwel klaar, maar er staan nog wel enkele bouwketen voor andere werkzaamheden.
De foto is een tikje onscherp en daarom niet goed genoeg voor de Beeldbank.

Bron: eigen foto

Hoekenes Uitzicht vanaf Hoekenes richting Tussenmeer (1966)

Hoekenes Uitzicht vanaf Hoekenes richting Tussenmeer (1966) Door: Henk van Dijk

Re: foto hoekenes richting van tienhovenschool

Jan Luiten:
Op de Beeldbank van de gemeente Amsterdam staat een mooie foto van Osdorp in aanbouw genomen in de Suchtele van de Haerestraat/Hoekenis in de richting van de Van Tienhovenschool. Dat moet ongeveer het uitzicht zijn geweest wat u bedoeld in uw reactie.http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail/start/56?q_searchfield=hoekenes

Jan,

Dit klopt helemaal. Sterker nog, ik heb enige tijd geleden het bijschrift van de foto laten corrigeren. In eerste instantie stond er namelijk een verkeerde beschrijving. Na controle heeft de Beeldbank de tekst van de foto aangepast.

Re: Johannesschool

> L. van der Laan:
> Prachtige tekening.Woonde in de Domela Niewnehuijsstraat 5 2 hoog en zat op de Johannesschoolin de jaren 60. Osdorp is behoorlijk veranderd, soms rijd ik nog wel eens evenlangs........Mooie tijd, fijne herinneringen.LvdLaan

Toen mijn ouders in 1960 op Hoekenes kwamen te wonen, hadden zij vrij uitzicht naar de Van Tienhovenschool. Er was nog nauwelijk iets gebouwd in de tussenliggende straten zoals de Wolbrantskerkweg. Bij heel helder weer was het zelfs mogelijk om iets van Haarlem te onderscheiden.

Van Tienhovenschool Bron: Beeldbank Amsterdam

L. van der Laan

Johannesschool

Prachtige tekening.
Woonde in de Domela Niewnehuijsstraat 5 2 hoog en zat op de Johannesschool
in de jaren 60. Osdorp is behoorlijk veranderd, soms rijd ik nog wel eens even
Mooie tijd, fijne herinneringen.
LvdLaan

Jan Luiten

Ellen

Hallo Ellen,
Leuk dat je reageert. Ik ken je nog wel als de jongste van de familie Cornelissen. Met je broer Roeland heb ik af en toe nog contact. Twee jaar geleden heb ik hem nog gesproken op de begrafenis van mijn vader. De tekeningen zijn van mezelf, ik was 15 toen ik ze maakte.
Ergens op deze site staan ook nog en paar mooie foto's van Andre Bos, die bij jullie op de trap woonde. 'Onze' flat is een paar jaar geleden gesloopt, er staat nu een moderne blokkendoos. Trouwens, de hele straat is danig veranderd. Van jullie trap herinner ik verder nog de families Aalten, Klijn, Westra en Daalderop.

Ellen

Jan Luiten

Ik herinner me aan een familie Luiten in de Simonskerkestraat, waar wij ook woonden. Ben een dochter van Henk en Liday Cornelissen, zusje Fransje en broers Roeland en Arnoud. Was dat uw vader die het getekend heeft?

JanLuiten

De Uitweg

Over de kerk De Uitweg is wel het een en ander te vertellen.
O.a. dat de kerk bijna precies gelegen was op het punt waar vroeger, voor de aanleg van Osdorp, de Uitweg uitkwam op de Osdorper weg. De uitweg was een polderweg die van de Osdorper weg noordoostwaarts liep tot aan de Haarlemmerweg.
De kerk is dus vernoemd naar deze weg. De Nederlandse Hervormde kerk De Uitweg is later samengegaan met de gereformeerde kerk De Opgang. Deze beide kerken hebben zeer recent, als PKN-kerk, een nieuw onderkomen op de oude plek van de Opgang. Het fantastische Flentrop-orgeltje uit de Uitweg schijnt daar ook te staan.
Anekdotisch is te vermelden dat mijn buurjongen, Rob Knijff, ooit met luilak de toren is ingeklommen en de klok heeft doen luiden!

Joost van Wijk

UITWEG KERK