Wonen aan de dijk

Toen we de woning gingen bezichtigen waren we gelijk verkocht

De dijk met later aangebrachte trap bij het viaduct over de Ruys de Beerenbrouckstraat wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Anneke van Bentum Door: Jan van Zijp

Na een periode in de Bos en Lommer op 3-hoog te hebben gewoond kregen wij een beneden- woning aangeboden aan de dijk in de Pieter van der Werfstraat in Geuzenveld. Toen we de woning gingen bezichtigen waren we gelijk verkocht. We keken vanuit de huiskamer op de dijk, die in de beginperiode heel dicht beplant was met struiken en bomen. Het was genieten op het achter- maar vooral op het voorbalkon, vaak samen met de buurtjes.

Uitzicht vanuit onze woonkamer op de dichtbegroeide dijk wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Anneke van Bentum Door: Jan van Zijp

Er is al vaak geschreven over het plezier dat de jeugd op de dijk beleefde. Zo ook onze kinderen. Ze klommen de dijk op om te spelen en troffen daar hun vrienden en vriendinnetjes. De jongens crosten er wat af. De dijk, dat was het helemaal!
Maar in 1982 werd de dijk verbreed voor verlenging van de trambaan en een verbindingsweg naar het Westelijk Havengebied. Van de trambaan is niets gekomen. De weg kwam er wèl. Ondertussen werden viaducten gebouwd over het spoor, de Haarlemmerweg, Ruys de Beerenbrouckstraat, Lambertus Zijlplein en Jan van Duivenvoordenstraat. Het eindpunt van lijn 13 kwam op de dijk te liggen. Aan beide kanten van de dijk kwamen geluidsschermen.

De weg was gerealiseerd voor de toekomst: ontwikkeling van Geuzenveld-Noord.
Al deze werkzaamheden waren voor de jeugd best leuk, want waar gebouwd wordt valt genoeg te spelen en er was aan de Pieter van der Werfkant van de dijk nog een hele grote grasrand over vóór de schermen. Er hoefde niet meer naar boven geklauterd te worden want er kwam een trap aan de zijkant van het viaduct over de Ruys de Beerenbrouckstraat. Gelukkig kon er nog altijd als er sneeuw was van de dijk af gesleed worden.

De dijk als markante groenplek wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Anneke van Bentum

De dijk als markante groenplek wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Anneke van Bentum Door: Jan van Zijp

In 1995 kwamen er berichten bij ons door dat er grote veranderingen rondom de dijk zouden gaan plaatsvinden. Inspraakavonden werden gehouden. Bijeenkomsten voor bewoners over de vorderingen in de plannen, incl. maquettes. Alles in het kader van stadsvernieuwing. Als heel belangrijk punt kwam naar voren dat de dijk moest verdwijnen. En zo geschiedde.

Alle viaducten werden binnen 15 jaar weer gesloopt. Onbegrijpelijk en wat een verspilling. Het zandlichaam van de dijk werd afgegraven. Op maaiveldhoogte ontdekte men ernstige bodemverontreiniging. En alle werkzaamheden werden zeer vertraagd door milieuonderzoek. Er kwamen hekken om de afgegraven dijk met duidelijke tekst! We waarschuwden de kinderen absoluut niet achter de hekken te komen. De vervuilde grond werd door mensen met beschermende kleding in afgedekte zandwagens afgevoerd. Al met al waren wij heel droevig gestemd door zo’ n afscheid van onze dijk in 1999.

Waar eens de dijk was ... wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam Door: Jan van Zijp

Ook moesten we afscheid nemen van onze woning, want ons blok stond in het sloopplan. We vertrokken in 2000. Maar als we nu op onze oude plek terugkeren zien we mooie woningen op de plaats van de dijk en onze woning. We hopen dat Geuzenveld voor alle bewoners een fijne plek zal zijn.

Sander Groenen

Wat een herinneringen!

Ik heb zojuist (3-2021) deze pagina ‘ontdekt’. Leuk om de verhalen van het oude Geuzenveld te lezen. Ook de (familie)namen van de mensen die er eens gewoond hebben of er nog steeds wonen.

De ‘Van Bentums’ zijn mij niet onbekend. Annelies zat bij m’n zus (Paulien) of nicht (Sabine Vergouw) in de klas. En met Stella zat ik zelf jaren in de klas op de basisschool. Ben ik stiekem verliefd op geweest, ook mede op aangeven van en aangespoord door m’n 7 jaar oudere neef Emiel (Vergouw) en zijn vriend Wouter. Die troffen elkaar onder andere ook op verjaardagen bij elkaar thuis.

Leuk verhaal tijdens een verjaardag van m’n neef, met zijn vrienden -  ca.16-17 jaar oud - om niet bij hun ‘saaie ouders’ te hoeven zijn zaten ze natuurlijk in hun slaapkamer muziek van onder andere UB40 en zo te luisteren. Heel stoer aan de Malibu-cola. Dikke verhalen over dat ze straaljagerpiloot gingen worden (film Topgun met Tom Cruise was net in de bioscoop) en gingen ze mij, een jochie van ca.9-10 jaar oud, Malibu cola ‘voeren’. Dat spul is zo mierzoet, dat lust een ‘kleuter’ óók wel. Na 1 glas is zo’n kind (ik) meteen aangeschoten. Dan gaan die grote jongens Emiel en Wouter en anderen, waar je als jong ventje tegenop kijkt, vragen stellen of ‘er leuke meisjes in de klas zitten’, en ‘wie dan’, ‘wat ik van Stella vind’ en ‘of ik verliefd was’ en ‘dat ik verkering moet vragen’.... “dronken mensen en kinderen spreken de waarheid”, dus wat zegt een ‘beschonken’ kind dan wel niet?? Haha. Te grappig.

Ik ben in Geuzenveld opgegroeid [Savornin Lomanstraat], van m’n 1e levensjaar tot mijn 19-20e jaar. Ik heb er een geweldige tijd beleefd. Heel fijne (jeugd)herinneringen. Onder andere aan ‘t Koggeschip (1980-88) natuurlijk, aan juffrouw Joosje (kleuterschool), Mw Brouwer, juffrouw Brockhof, meester Jan van Velsen, Hans Smeele, de vaak strenge (en meisjes voortrekker!) Rob Niehe en juffrouw Monique Thimister uit Zuid Limburg. De eerste jaren bracht broeder Hugo de schoolmelk rond herinner ik mij. En natuurlijk directeur Paul van Putten. Het was een grote school, maar we kenden elkaar allemaal, tijdens en buiten schooltijd. Ontzettend leuk.

Ook in combinatie met sociale organisaties zoals de Geuzenkneuters! Dat was geweldig. In de wintertijd gingen we wekelijks bejaardenhuizen en verzorgingshuizen af, liedje en dansje opvoeren namens de carnavalsvereniging. Geuzenveldse families hadden hier hun handen vol aan al die voorbereidingen en het maken van de kostuums en zo.

Met mijn oudere zus (Paulien Groenen), nicht (Sabine Vergouw) en neef (Emiel Vergouw) [woonde in Hans Onversaagdstraat] en vele buurtkinderen speelden we veel op straat, tussen de woonblokken had je grasveldjes, speelplaatsen, maar ook grote speeltuinen! Voetballen en bordje tik deden we in de hofjes, erg leuk.

”De dijk” maakte een belangrijk deel uit van mijn herinnering. Liep er vaak langs en overheen van en naar school en deed ook dienst als ‘speeltuin’. Ik heb de tijd niet meegemaakt dat het werd verwijderd. Ik ben met m’n ouders meeverhuisd naar Amstelveen.

Ik heb vele goede, prettige, mooie herinneringen aan mijn tijd in Geuzenveld. Als kind zie je de downsides niet waarschijnlijk. Met enige melancholie lees ik de verhalen en bekijk de plaatjes en foto’s hier. Hopelijk gaat het iedereen goed.

Richard Sahl

slto

Ik zat wat rond te neuzen over geuzenveld en ik vroeg me af of uw vader of man soms voetbaltrainer is geweest bij SLTO op sportpark ookmeer ?

M. Louman

Geuzenveld rondom het jaar 2000