De andere kant: winkels op de Bos en Lommerweg

Auteur: Alger Algra
Bos en Lommer

Eerder schreven Alex Krull en anderen over de winkels op de Bos en Lommerweg. Alger Algra kan dat - vanuit Friesland - aanvullen met wat herinneringen van "de andere kant", van de Admiraal de Ruyterweg tot aan de Willem de Zwijgerlaan. Vandaag deel 1.

Als je bij Matto de weg overstak, was er op de hoek een winkel die me niet meer bij staat, maar even verderop op de Admiraal de Ruyterweg was de fietsenwinkel van Bekema. Daar kocht ik ooit van mijn zakgeld een batterij en een fietslampje. Ik had geen geld voor een echte zaklantaarn (zoeen van Daimon wilde je hebben!), maar zonder omhulsel dacht ik ook wel onder de dekens te kunnen lezen. Heftige teleurstelling, eenmaal thuis. Het lampje brandde niet. Terug dus naar Bekema, die me vaderlijk uitlegde dat er ook een draadje moest van de zijkant van het lampje naar de onderkant van de batterij..
Op de Bos en Lommerweg kreeg je eerst een drogisterij, daarna de aardappelhandel van Lindeman. Geen groenten? Misschien wat uien, wortelen en 's winters zuurkool-uit-het-vat. Langs de wanden allemaal bakken met aardappelen, waar de vijf, zes verkopers met een metalen bak de gevraagde aardappels in schoven. Dan ging de bak op de vrijhangende weegschaal.
In het uitspringende gedeelte bij de Kijkduinstraat zat een bakker. Eén die niet bezorgde (de meeste bakkers deden dat wel, met een broodkar), maar die op zeker moment wel een broodoorlog begon: 44 cent voor een witbrood, groot aangeplakt op de winkelruit.

Stak je de Kijkduinstraat over, dan kwam je bij de slijter op de hoek. Uithangbord: "Drink louter Kabouter". Daar kwam je als jongetje uit een net gezin dus niet. Tot ze daar (als eersten) ook Coca Cola gingen verkopen. Cola was eerst iets dat je alleen in de horeca kon krijgen. Raar voor ons, zo dicht bij de Coca Cola-fabriek! In het rijtje dat volgde zat in elk geval een sigarenwinkel en een kleine leesbibliotheek, een particuliere. Iets anders dus dan de Openbare Leeszaal en Bibliotheek. Die zat in een laag koppand bij de Vierheemskinderenstraat in de buurt.
Aan de overkant vond je onder andere kapper Jansen, daarnaast slager Kerklingh (beroemd om z'n leverworst). Daar stopte regelmatig de vleesleverancier. Halve koeien en varkens werden naar binnen gedragen door mannen met een jak-met-capuchon. En de wagen met ijsstaven (afkomstig van de Karperweg) leverde er vaak af. Kennelijk waren er nog geen elektrische koelinstallaties. Naast Kerklingh zat een melkwinkel, waar ze ook kaas en eieren verkochten. Een drogist, die me met argwaan zoutzuur verkocht toen ik eens scheikundig aan de gang wilde. Even verderop zat de ijzerwinkel. Die deden in gereedschap, spijkers en schroeven, verf en kwasten, maar ze hadden ook hout en glas, in een schuur op de binnenplaats. De hele wand achter de toonbank bestond uit laatjes, met een voorbeeld van de schroef, spijker of scharnier op de voorkant. Een voorloper van onze doe-het-zelf-winkels.

Link naar deel 2 van dit verhaal.

Joost van der Poel

koekjeszaak op Bos en Lommerweg nr. 9? Wie weet meer?

Wie weet iets meer over een koekjeszaak op de Bos en Lommerweg no. 9. Een zekere Troost gehuwd met Van der Poel zou hier hebben gewoond.

Rob

Namen

Melkhandel was Koeleman

Ijzerwinkel was Vergouw

Rob van Vught

de andere kant winkels op de Bos en lommerweg

Ter aanvulling van het verhaal van Alger, als je bij MATTO de weg overstak was er op de hoek bakkerij Janus daarnaast in de woning op nr. 148 kolenhandel Van Vught van mijn ouders(de tuin aan de achterkant grensde aan die van de firma Bekema met de buurmeisjes Ans en Dora Bekema, verder op de Bos en Lommerweg kwam dan de drogisterij en voor Lindeman nog een dameskapsalon en een wolwinkel.

Thea Tax-Lankamp.

Aanvulling Nostalgie.

Ik ben nog éven in mijn herinneringen gaan graven.
En het was natuurlijk niet Jantje maar Henkie Lindeman.
Naast Lindeman was slagerij van Hees.

Thea Tax-Lankamp.

Nostalgie.

Wat leuk ál deze verhalen komen mij zéér bekend voor. Ik heb n.l. 20 jaar op de Bos en Lommer weg gewoond. Van 1945 ik was toen 1 jaar tot 1965. Bij slagerij Kerklingh heb ik enige tijd gewerkt met Ome Toon,Rietje en Bap. Ik woonde er tegen over op nr 128 dat was dus lekker makkelijk. Weten jullie nog dat er altijd een mannetje met een bochel aan de rand van de stoep stond! Dat was Ome Jantje hij stond er met een handkar met een klep en verkocht van álles zoals:snoep,veters,schoensmeer, garen,band,elastiek,lolabostels,vim,bleekwater en in die flessen bleekwater dreef een gekleurd plastic poppetje ik wilde natuurlijk alle kleuren hebben dus mijn moeder heeft héél wat flessen aangeschaft.Mij vader werkte bij Linthorst dus er stond vaak een volkswagen busje voor onze deur. Jantje Lindeman had een zusje Joke dat was mijn vriendinnetje. Ik zat op de Israel Querido school. En was verkeersbrigadier.

Tiny de Boer

Drogisterij.

Via via deze site ontdekt. Wat ontzettend leuk.
Die drogist was mijn vader.( Drogisterij Het Westen ) . Ik ben daar in 1942 geboren en heb er tot m'n 21 gewoond.
Ik herken alles en had ook veel vriendinnetjes, o.a. Joke Splinter en Coby van de Kaasboer ( weet geen achternaam meer.) Mijn lagere school was de Ds. G Mansveltschool .

theo van genne

Kapper Jansen

Gerard Jansen en zijn vrouw Hannie zijn beiden reeds overleden zij hebben na zijn pensioen de zaak verkocht aan een zwendelaar, het was bedoeld om een rustig leventje te hebben maar dit was ze niet gegund.

els polak

reactie op alger

Leuk, Alger, de verhaal te lezen want als je voormalig buurmeisje van nummer 7' herinner ik mij dat ook nog. En ik heb jou ook gekend.
Maar vergeet niet kapper met Kerastase waar mijn moeder altijd kwam (de eigenares heeft bij mij in de klas gezeten). Ook bakker Theeboom, opvolger van Hoeve, die altijd op zondag open was (zeer begrijpelijk). Mijn moeder ging altijd naar Kerklingh en naar Lindeman want groenteman Platje aan de overkant was fout geweest in de oorlog, werd mij verteld.
W.b. de bibliotheek: als boekenwurm was ik daar al vanaf mijn 6e lid van en nu ik iets (ha, ha) ouder ben ben ik nog steeds lid van de bibliotheek.

Monique Walter-van Kempen

in memoriam Slijterij Reijnders bos en lommerweg

Op de plaats waar nu bakkerij Bertram is gevestigd zat de Slijterij van mijn achterneef (volle neef van mijn vader) Rinus Reijnders die samen met zijn vrouw Alie de winkel jaren lang heeft gerund. Het zure van alles is dat op de dag dat "ome" Rinus voor de laatste keer de winkel achter zich sloot, ook de dag is dat hij in zijn caravan op de camping is heengegaan. Ook zoon Ronald die een goedlopende visstal had op het plein voor station Sloterdijk is tijdens zijn werk gestorven. Opdat beiden niet zullen worden vergeten, draag ik dit stukje op aan hen. Rinus en Ronald Reijnders.

Arjan Swinkels, Woerden

Nog een winkel op de Bos en Lommerweg

Beste Alger,

Ik woonde tussen 1955 en 1959 op de Bos en Lommerweg. De plek waar ik woonde heb je in je aanvulling overgeslagen.

Tussen de sigarenwinkel (in mijn tijd van Ger en Rie Drenth) en de kleine leesbibliotheek (onderdeel van de kantoorboekhandel van Timmerman) zat de schoenmakerij/lederwarenzaak waar mijn ouders Jan en Ans Swinkels filiaalhouder van waren. De winkel heette "De Bizon" en daar waren meer vestigingen van. In 1959 verhuisden we naar de Ruyterweg bij de Krommerdt en openden daar een grotere zaak die "De Ledercentrale" werd genoemd. Tot 1999 hebben mijn ouders daar nog gewoond, met de zaak waren ze een paar jaar eerder al gestopt.

Achter de kantoorboekhandel/bibliotheek woonden in die tijd Maas Doppenberg en zijn vrouw Coos. Zij waren oom en tante van Lex Lammen die het prachtige boekje "De Kromme Admiraal" over de Blauwe Tram heeft geschreven.

Ger en Rie Drenth verhuisden later ook en hadden een tabakswarenzaak in de Leidsestraat.

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Nico

Af en toe moesten de kinderen van De Rijpgracht, zoals ik, naar de Bos en Lommerweg. Wanneer één van mijn vriendjes zei: 'Ga je even mee naar Nico', dan hoefde ik niet lang na te denken. Naar Nico ging ik graag, al vond ik het een wat luguber winkeltje, op weg dus. Rechts van de Bestevaerstraat zat de veel grotere en luxere 'Splinter', met huishoudelijke artikelen en speelgoed. Links, bijna direct naast De Gruyter, zat 'Nico'. Een klein winkeltje waar een wat sombere man in 'stofjas' en met bril achter de toonbank stond om de klanten te helpen. Bij 'Nico' moest je zijn om 'klappertjes' te kopen. Klappertjes voor een klappertjespistool, die had je toen nog. Eerst losse klappertjes in een klein rond doosje, later een rolletje van een halve centimeter breed en ongeveer 25 cm lang. In het winkeltje kon je bijna je kont niet keren en net als bij Splinter waren hier ook huishoudelijke artikelen te koop en speelgoed, als ik het nog goed weet. In die tijd, jaren vijftig, waren we wel gewent om die stukjes te lopen. Er waren wel meer winkels, waar we zo af en toe kwamen. mijn 'Robinson' schoenen bijvoorbeeld, die kwamen daar bij de Bata vandaan. Trouwens, voor we weer op De Rijpgracht terug waren, was er meestal geen klappertje meer te bekennen. Deze aanvulling moest ik toch even kwijt.