Winkels in Bos en Lommer (deel 3)

Auteur: Alex Krull
Bos en Lommer

Alex (Lex) Krull laat vanuit het verre Canada zijn geheugen kraken om ons deelgenoot te maken van zijn herinneringen aan de winkels in zijn jeugd. Vandaag het derde en laatste deel.

Café de Fluiter, voorheen “Jaap de Jong”. Gedoopt bij ons als “De Aanlegsteiger”:

Dit was pa zijn hoekje en hij had zijn “eigen” tafel. Een paar borrels per dag, ‘s Vrijdags of na een kwaaie dag soms één extra. Eén gulden per stuk, en één gulden fooi voor Joop de kelner (Pa was ook kelner geweest in zijn jonge jaren). Als hij laat thuis kwam voor het eten, dan fluisterden wij onder elkaar: “het snoepje van de dag, met elke dag een nieuwe verrassing”. Voor de gezelligheid nam pa mij ‘s zondags mee, en ik kreeg dan een flesje Gazeuse. Dat café had een mooie 78 toeren Jukebox.
Een 30 jaar later kwam ik er voor de nostalgie nog eens langs. Graffiti aan de muur, de naam was nu “de Fluiter”, pa’s tafeltje stond nog op de zelfde plaats, de bar nog het zelfde, de Jukebox was er nog, maar speelde niet meer. Ik probeerde met de eigenaar te praten, maar die was niet zo geïnteresseerd.

Beijmoer, Fietsenstalling en Reparatie,Tijl Uilenspiegel:

Als je geen klant was dan kon je de bandenpomp gebruiken voor 5 cent, als je klant was dan kostte dat niets.
Pa kocht voor iedereen in de familie een fiets op afbetaling (zonder rente, in die dagen). Als er iets gerepareerd moest worden dan kreeg je een les van de heer Beijmoer, dat je de fiets beter moest behandelen, per slot van rekening was hij nog eigenaar van de fiets, omdat die nog niet afbetaald was.

Klooster Slagerij: Egidiusstraat.

Moe kocht daar graag. Bovendien, mevrouw Klooster was een heel goedhartig mens, en die wist dat we een groot gezin waren, en het niet breed hadden.
Ik weet nog goed als moe mij naar Klooster stuurde voor 100 gram boterhammenworst, er altijd vele andere gesneden vleeswaren bijgesloten waren, dus genoeg beleg was er dan voor de rest van de week.
Mooie winkel! Foto’s werden genomen van de jaarlijkse Paaskoe die voor de deur gebracht werd. Ook werd elke paar jaar een nieuwe toonbank aangebracht, met een andere verbouwing. Die zaak had een enorme klandizie.
Op de veel gestelde vraag: “Heeft U ook varkenspootjes?” was altijd een voorzichtig uitgedacht antwoord: “Néé, maar wij verkópen varkens pootjes!”
Jammer genoeg is die winkel later verloren gegaan, na het overlijden van de ouders.

Lees ook deel 1, klik hier en deel 2, klik hier.

Niet in Bos & Lommer, maar dichtbij en noemenswaardig:

Bakkerij op de Ruijterweg net voor de Krommert:

Omdat mijn zus dáár ‘s zaterdags werkte, moest ik dus dáár ‘s zaterdags brood halen.
Met de grote groene boodschappentas en de kleinere aardappelentas op de fiets naar de Krommert.
Altijd het zelfde, “vier wit en twee bruin”! Niet gesneden, want het kostte meer, enongesneden bleef verser tot maandag of zo.
Mijn zus hielp met veel gefriemel om die warme broden in plastieken zakken te doen, “want het brood bleef dan verser en bovendien was het meer hygiënisch dan in de aardappeltas”. Eindelijk zat de boel in de tassen, waarna zij luid door de winkel riep: “ A.u.b. mensen, maak ruimte voor deze jongen met de gróóóóte tassen”.
Ik geloof dat mijn zus dat met moedwil deed. Als 13-jarige schaamde ik me rot voor het vele brood, en liep met een vuurrode kop de deur uit.

Yvonne

Naam van de bakker

Goedemiddag,

Weet u toevallig ook de naam van de bakker waar u het in uw verhaal over hebt.

Misschien weet u ook iets over een vertegenwoordiger die in 1958 bij de bakker kwam, niet als klant maar zakelijk.

Ik hoop dat u me verder kunt helpen.

Alvast bedankt.

Piet Alberts

Radio winkel

De radiowinkel op de Bos en Lommerweg tegenover het postkantoor heette Radio West. Elke donderdagavond bracht deze winkel een Hoover wasmachine bij ons in de Granidastraat op twee hoog, de andere week brachten ze die op drie hoog bij mijn tante twee deuren verder. De moeders gingen dan de hele avond wassen en wringen met het kleine uitklapbare wringertje. Vrijdagmorgen haalden zij hem weer op. De kosten waren één gulden per avond inclusief brengen en halen. Een leuke tijd toch.

Piet Alberts

Fietsenmaker

De fietsenmaker heette Beijmohr in mijn herinnering en zeker geen Beijmoer. Als fietsengek kende ik onderhand alle fietsenmakers van Amsterdam.

Beijmohr was een aardige en geschikte man en noemde mij 'monteur' omdat ik fietsen zelf probeerde te repareren. Jaren later deed ik het inderdaad zelf maar Beijmohr zal ik nooit vergeten.

Anneke van Klooster

slagerij van Klooster

Geachte heer Krull,
Ik stuur u onderstaand de gegevens van mijn tante (en dochter van de slagersfamilie van Klooster. Zij zou het enorm leuk vinden iets van u te vernemen en herinneringen ophalen.
Met vriendelijke groet,
Yvonne van Klooster

Ger J

Re: jeugdherinneringen

Ger J:
Ik ben in 1955 geboren aan de leeuwendalersweg, vlak bij de Woutertje Pietersestraat. Op de hoek van de WPstraat en de Bos en Lommerweg was een garage.
Het zal ergens in 1958 of 1959 geweest zijn. De monteurs van de garage hadden 's ochtends gebak gehad vanwege een verjaardag. In de lege gebaksdoos werd een hondedr.. gelegd en op de bijrijdersstoel gelegd van een net gerepareerde auto. Als aardigheidje voor de jonge vrouw die de auto op kwam halen. Ik was 4 en stond daar met een groepje leeftijdgenoten met verbijstering naar te kijken. Ik snapte er niets van.
Ook in 58 of 59 : Hert was luilak en al een hoop kabaal op straat, met name op de hoek Leeuwendalersweg/Bos en Lommerweg. Ik ben rond een uur of 6 's ochtends de straat op gegaan. Opgeschoten jeugd (ik was 4 of 5 jaar dus voor mij al hele kerels) hadden net een oude fiets achter de tram gebonden en waren nu bezig om zand op de rails te spitten.
Plots kwamen er met gillende sirenes meerdere 5x8 kevertjes aan. Politie agenten met gummiknuppels en honden stapten uit om de orde te herstellen. Er werd een stevige charge uitgevoerd waarbij flink werd geslagen. Paniek alom.
Mijn moeder in angst omdat ik op straat was en die heeft een buurjongen gevraagd mij op te halen. Net toen hij naar buiten ging en z'n hoofd om de hoek van het portiek stak, passeerde een agent en sloeg hem met zn knuppel een hersenschudding...

En kent iemand Holle Bolle Gijs nog? was dat niet een grote pop die bewoog? in de winkel van de Gruyter miscchien? Was dat niet op dse hoek Bos en Lommerweg met de Jacob van Arteveldestraat?

Ger J

jeugdherinneringen

De monteurs hadden 's ochtends gebak gehad vanwege een verjaardag. In de lege gebaksdoos werd een hondedr.. gelegd en op de bijrijdersstoel gelegd van een net gerepareerde auto. Als aardigheidje voor de jonge vrouw die de auto op kwam halen. Ik was 4 en stond daar met een groepje leeftijdgenoten met verbijstering naar te kijken. Ik snapte er niets van.

Verder ben ik op de ochtend van luilak rond een uur of 6 de straat op gegeaan. Opgeschoten jeugd (ik was 4 of 5 jaar dus voor mij al hele kerels) hadden net een oude fiets achter de tram gebonden en waren nu bezig om zand op de rails te spitten.

Anton Steenhart

Re: Addendum Winkels in B&L deel 3

Alex Krull:
Hallo Fred,
Bedankt voor de reactie!
Om met je laatste vraag te beginnen: de genoemde bakkerij is/was inderdaad vlakbij Yamin.
Ten tweede “Jaap de Jong” (thans nog ?? “De Fluiter”) is/was gelegen aan de Admiraal de Ruiter weg hoek Karel Doorman straat.
Onze familie Krull woonde sinds 1939 in de Theophilusstraat 9 II, en daar ben ik geboren en getogen en heb daar 20 jaar gewoond.
De Erasmusgracht en de Rijpgracht liggen binnen de grens van B&L.
De Families Krull op de Bestevaer / Rijpgracht wist ik niets van af, verre bloed verwanten denk ik, en daar ben ik bijna zeker van want mijn Grootvader, zijn Grootvader (dus ik ben dan de zesde generatie) kwam met zijn broer als Teenagers in de ~ 1830 vanuit Duitsland naar Amsterdam om werk te zoeken, en daar bij werden de eerste Krullen in Amsterdam (zover ik weet).
Meer vragen? Laat me weten.
Beste groeten,
Alex Krull.

Ik ben een kleinzoon en naamgenoot van Antonius Bernardus Martinus Krull. Mijn grootvader nooit gekend hij overleed al op 52 jarige leeftijd. Ik ben de zoon van Maria Gerardina Johanna Krull, zijn oudste dochter. Na het overlijden van haar moeder nog geen twee jaar later is mijn moeder blijven wonen in de woning aan de Rijpstraat 126 3e, familie Fontein woonde portiek naast ons (Rijpgracht). Zij trouwde in 1952 met mijn vader Louis Steenhart en ik heb nog samen met mijn twee broers en mijn zus tot 1982 in de woning aan de Rijpstraat gewoond. Van de familie van mijn grootvader weet ik nog wel het e.e.a. door de verhalen van mijn moeder. " Opoe Krull", mijn overgrootmoeder dus, woonde inderdaad om de hoek in de Bestevaerstraat. Ik denk met grote zekerheid dat we dan familie zijn.
Groeten, Anton Steenhart

lucy schierbeek

granidastraat

heb vroeger in de zestiger jaren ook in die buurt gewoont en haalde altijd brood op de hoek
bij bakker timmermans.Herken erg veel van ronald van braam.werkte elke dag na schooltijd
op de markt.We gingen altijd film kijken in het halletheater.En luilak was ook altijd feest.

lucy schierbeek

Re: Nog meer winkels in de buurt

Ronald van Braam:
Beste Alex,
Via via kwam ik bij je stukjes over buurtwinkels uit je jeugd. Ik ben ook geboren en getogen in Bos en Lommer en heb ook herinneringen aan diverse winkels, die jij genoemd heb. Aangezien ik in de Granidastraat heb gewoond liggen "mijn" winkels meer richting Wiltzanghlaan en Bos en Lommerweg. Mijn zus heeft gewerkt bij de Gruyter en zodoende ken ik natuurlijk ook het Snoepje van de Week. En, inderdaad, de winkel was wat duurder. Mijn ouders kochten er dan ook zelden iets. Omta de boekhandel was er ook al in mijn jeugd. Op de hoek van de Bos en Lommerweg en Adm. de Ruijterweg zat Matto de schoenenzaak. Daar werden "zondagse"schoenen gekocht. De vorige mocht je dan door de weeks aan (en werden prompt erg kaal van het voetballen!) Op de hoek van de Granidastraat en Bos en Lommerweg was een kledingzaak. Daar kreeg ik mijn eerste rib-broek en rib-spijkerjasje van mijn ouders. Ik praat nu over eind zestiger jaren. Op de hoek van de Hofwijckstraat en de Wiltzanghlaan was sportzaak Aries gevestigd. Mijn eerste kicksen kochten we daar en een echte leren voetbal met een veter er nog in! Op de hoek van de Lucellestraat en Wiltzanghlaan zat de melkboer. Daar kon je via een zij-ingangetje ook nog na sluitingstijd terecht (tenminste wanneer ze nog aanwezig waren natuurlijk. Op de volgende hoek zat de slager en dan weer verder op de hoek van de Gulden Winckelstraat en Wiltzanghlaan de Coöperatie. Daar moetsik vaak boodschappen halen. Op de hoek van de Granidastraat en de Leeuwendalersweg zat een avondwinkel. Daar kocht mijn vader voor het eerst voor ons echte priklimonade. Een volgende keer zal ik mijn geheugen nog wat meer pijnigen om wat aanvulling te kunnen geven. Groeten vanuit Amsterdam

jan zegstroo

cafe Jaap de Jong

Ik ben in 1954 geboren in de Karel Doormanstraat 142 huis. Een paar woningen verwijderd van het café. Jaap de Jong was getrouwd met de zuster van mijn moeder, dus een oom van me. Mijn moeder werkte een paar ochtenden per week als schoonmaakster in het café. Ik herrinner me nog het gezamelijk koffiedrinken in het café, ik kreeg dan iedere keer een jonge jenever met suiker. In werkelijkheid was het water met een schepje suiker in een borrelglas, me moeder vertelde me dat het ritueel door klanten wel eens met enige verbazing werd aanschouwd. Tussen de middag ging ik lege flesjes opruimen in de kelder, er was een voor en een achter kelder, de achter kelder was schaars verlicht en regelmatig kwam er een sissend geluid uit van de compressor van de biertap. Wanneer er flesjes in deze kelder gezet moesten worden, gebeurde dit altijd in een sprint. Ik kreeg voor deze arbeid altijd een kwartje, welke direct om geruild werd voor snoep, bij de drogist op de Admiraal de Ruiterweg. De familie de Jong woonde in het huis naast het café, er waren twee binnendeuren geplaatst en je liep door het portaal van het trappenhuis van de bovenwoningen. In het begin woonde op één hoog boven het café oma de Jong, later de dochter. De in het verhaaltje genoemde "Joop de kelner" kan ik nog zo voor me halen. Een hele aardige man met een dikke buik met een hoog geplaatste broek over deze buik, met in verhouding zeer korte bretels. Toen het café werd verkocht, ging Ome Jaap en Tante Toos (Teun) in Huizen wonen.

Jaap Wesseling

Re: Radiowinkel Bos en lommerweg

D.Rijff:
Mijn naam is Dick Rijff ik heb gewoond in de Hofwijckstraat.
Bij de winkels heb ik het radiowinkeltje op de hoek van Bos en lommerweg tegenover het postkantoor gemist van de hr.Bakker.
Zijn zoon had een radiozaak op de Adm.de Ruyterweg en zijn andere zoon had in de kelder de platenkelder.
Later is dit groter en groter geworden tot B.C.C. Bakker cash en carry.
Ik ben van 1938, mijn ouders kochten hun radio en later de t.v. altijd bij Bakker.
Ik beleef heel veel plezier aan geheugen van west.

Klopt, van die platenkelder op 'de Ruijterweg'! Wij spraken dan ook over DÉ Platenkelder. Mijn eerste Beatle-single'tjes (of 'EP'tjes') beluisterde ik, rond 1963, voor aankoop eerst aan de toonbank met zo'n zware éénorige koptelefoon. Er tegenover was 'ónze' slagerij, die van Waqué. Wij woonden in de -zeer kinderrijke- Sara Burgerhartstraat, naast de Julianaschool die ik zes jaar bezocht.

Re: Re: BOS EN LOMMER

Ineke Pijnenburg-van der Baan:
> Ineke Pijnenburg-van der Baan:> Wat leuk om dit weer allemaal te lezen. Oude herinneringen komen weer boven.Wij woonden in de Trouringhstraat, die lag tussen de guldenwinkelstraat en de Beatostraat. op de hoek was groenteman Stoel, en op de bos en Lommer Choc.van Stam. En gebakjes bij Pruvé. Slager de Kruijer, en lingerie bij Veldhuis.Ik had een vrindin in de Hofwijckstraat, en we zaten op de julianaschool in de Willem Leevendstraat. Ik hoop nog iets van een bekende te horen.

Ben er geboren in 1945. Woon nu in Uithoorn

Ineke Pijnenburg-van der Baan

BOS EN LOMMER

Wat leuk om dit weer allemaal te lezen. Oude herinneringen komen weer boven.

D.Rijff

Radiowinkel Bos en lommerweg

Ronald van Braam

Nog meer winkels in de buurt

Beste Alex,

Fred Fontijn (fred@fontijn.nl)

Dacht ik al

Bedankt voor je antwoord Lex, nu ben ik weer helemaal bij. Eerlijk gezegd heb ik de namen van de straten waar jij woonde nooit geweten. Onze vaste wandel routes liepen er ook niet langs. Anders is het met 'De Fluiter', die ken ik goed. Alleen onder de naam 'De Jong', van 1965 tot 1967' kwam ik daar regelmatig op de zaterdagavonden, na een bioscoopje of een ander uitstapje in de stad, was het een verzamelpunt met leefijdgenoten. We dobbelden daar wat of kaarten en wandelden tegen sluitingstijd naar huis. Dank je voor de verduidelijking.

Alex Krull

Addendum Winkels in B&L deel 3

Hallo Fred,

Beste groeten,

Alex Krull.

Fred Fontijn

De Fluiter

Hallo Alex,
Met plezier heb ik jouw 'winkel gallerij' gelezen. Telkens probeerde ik er achter te komen, waar je woonde. Daar komt nog bij dat ik denk dat je ook op een artikel van mij reageerde (AlexK) en precies wist waarom de de buis van de Erasmusgracht naar de Rijpgracht liep. Waarbij ik inschatte dat je in die buurt woonde. Op de één of andere manier klopt het dan nier meer. Terwijl er dan ook nog een familie Krull, naast ons woonde, De Rijpstraat en één net om de hoek in de Bestevaerstraat, beide duivenmelkers. Enig verband?

Tenslotte ben ik wel nieuwsgierig, naar de plek waar het café gevestigd was waar je vader z'n eigen plek had, dat vermeld je niet. Oh ja, zat die bakkerij bij de Krommert, vlakbij 'Jamin'?

Doe ze allemaal de groeten, in Canada, van,
Fred Fontijn