De andere kant: winkels op de Bos en Lommerweg (deel 2)

Auteur: Alger Algra
Bos en Lommer

Eerder schreven Alex Krull en anderen over de winkels op de Bos en Lommerweg. Alger Algra kan dat - vanuit Friesland - aanvullen met wat herinneringen van "de andere kant", van de Admiraal de Ruyterweg tot aan de Willem de Zwijgerlaan. Vandaag deel 2.

Bos en Lommerweg met rechts de ingang van de Bestevaerstraat wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 13 mei 1960 Door: Jan van Zijp

In het zijstuk, waar de bebouwing naar achteren insprong, zat (op een bovenwoning) een oogarts. In de hoek zat de winkel van Splinter. Huishoudelijke artikelen, verlichting en speelgoed. Tegen december reed daar altijd een Trix-elektrisch treintje in de etalage. Daarnaast zat apotheek Ansingh. Daar weer naast, op de hoek van de Bestevaerstraat, een textielwinkel, G.J. Inden. Op de andere hoek zat De Gruyter. Ook daar (zie verhaal van Alex Krull) natuurlijk het snoepje van de week. Maar ook, even natuurlijk, het systeem van de oranje kassabonnen: "Voor 10 gulden bonnen, 1 gulden retour". Daar heb ik voor aanvulling van mijn zakgeld wel gebruik van gemaakt... En, ook mooi om te zien: de koffiemalerij. Je kon losse bonen kopen (uit een grote, doorzichtige bak met een uitstroomopening-met-klep). Thuis malen. Maar luxe mensen lieten hun koffie ter plekke malen, in een mooie machine waarvan je twee draaiende wielen zag. Dat is denk ik verdwenen toen Moulinex de eerste elektrische koffiemolens op de markt bracht. Weet-u-wel: die dingen die de tv (toen die er kwam) zo hevig stoorden. Je wist altijd wanneer de buren koffie gingen zetten. Naast de Gruyter zat weer een sigarenwinkeltje en, geloof ik, nog weer een drogist.

De Bos en Lommerweg was verderop verdeeld in twee banen, met een grasplantsoen in het midden. Bij de Kijkduinstraat was een doorgang. Daar stond een haringkar, en 's winters werden daar kerstbomen verkocht.
Op de hoek van de Kijkduinstraat en (oude) Solebaystraat was nog een kruidenier, de VANA (Van Amerongen). Onbegrijpelijk haast dat in zo'n klein winkeltje alles te koop was wat je nodig had. Onbegrijpelijk haast als je het vergelijkt met de enorme vloeroppervlakte die een supermarkt tegenwoordig nodig heeft. In de tweede knik in de (oude) Kijkduinstraat zat een fietsenstalling annex reparateur, waar je ook petroleum kon kopen. Een stukje verderop in mijn oude buurtje was het Van Gentplein. Daar waren ook nog wat winkels. Onder andere een melkboer, waar wij als schooljeugd losse dropjes konden kopen. Ik weet niet meer hoeveel je er kreeg voor een cent of een stuiver, maar wel dat de dropjes stuk voor stuk werden uitgeteld door de (in mijn ogen) oude man die de winkel dreef, of zijn vrouw. Je kon er ook velletjes ouwel kopen, en zoethout.

Link naar deel 1 van dit verhaal.

Hans Poppelaars

Bakkerij

Kan iemand zich nog bakkerij Poppelaars herinneren hoek Bestevaersstraat/Karel Doormanstraat rond 1972?

coby kindermann-donker

Re: verhaal

coby kindermann-donker:
dit verhaal klopt helemaal van die kapper is helemaal waar in de melkwinkel kan mijn opa zijn geweest maar ook mijn vader want die was moeilijk ter been

is er iemand die mij nog kan herinneren ik ben geboren in 1947 had 2 broers freddy en karel mijn ouders hadden dus de melkzaak mijn grootouders woonde daar ook we woonde boven de melkwinkel

verhaal

Monique Walter-van Kempen

Mijn moeder werkte ooit bij de Vana

Mijn moeder heeft ten tijden van haar zwangerschap van mij gewerkt in de Vana ze werkte daar op de groenteafdeling. Haar naam Elly Verhoef uit de Abraham van der Hartstraat 9 hs geuzenveld (wat destijds het A-dorp werd genoemd). Daar ben ik overigens zelf ook geboren.

R de Leeuw

v Gentplein

Wij kochten bij deze man een veletje auwel voor een cent in 1950

frank van der heul

Bibo

Speelgoedzaak Splinter deelde een portiek met koffie-, thee- en koekhandel Bibo. Dan kreeg je de schoenenzaak van de Bata en daarnaast de nog steeds aanwezige apotheek Ansingh. Op de hoek van de Bos en Lommerweg bij de kruising met de Bestevaerstraat zat beddenmagazijn De Zon. Ik kan dit stukje van mijn oude buurt dromen, want in de hoek naast Splinter en boven cafe-biljart Landlust woonde mijn eerste grote liefde Ria.

Hans Nijntjes

oude man die de winkel dreef

Op bovenstaand verhaal van Alger Algra over de winkels aan het v. Gentplein,kan ik een naam hangen van de oude man die de winkel dreef : melkhandel DONKER.
Als opgroeiende kinderen maakten we altijd de grap : Donker,ons licht.Hij was al een oude baas in 1957, en liep sloffend. Zijn vrouw hielp ook wel eens in de winkel.
Op de hoek zat een herenkapper, waar eens de kapper zelf zich opgehangen had, maar weet dit niet 100% zeker.