Goeie ouwe tijd

Auteur: Cor Preij
Bos en Lommer

Iedereen die een bepaalde leeftijd heeft praat over vroeger en in meestal over de leuke dingen, want de slechte dingen schuif je meestal weg.

Jan den Haenstraat Foto: 1935. Bron: Beeldbank Gemeentearchief Amsterdam, het archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting

Na de oorlog was er nog niet zo veel te koop, er waren producten op de bon en als die er waren dan moest je er wel het geld voor hebben. Het waren meest de mannen die werkten, de vrouwen bleven thuis om voor de kinderen te zorgen en heel veel schoon te maken, matjes kloppen tot tien uur, daarna was het verboden. Ik weet het nog goed de loper van de trap was niet zo lekker om te kloppen, ik moest dat ding vasthouden en moeders was aan het rammen met de klopper. Als ze aan het praten was onder het kloppen dan was het uitkijken dat de mattenklopper niet op je vingers kwam. En als de loper geklopt was, dan oprollen dat harde ding van kokos of zo iets. Het vloerkleed uit de kamer ging op de schouder en dan naar de brug van de Rijpgracht en daar over de leuning om te kloppen.
Er kwam van alles aan de deur, de melkboer, de bakker, de groenteman en elke week de huurophaler, dat was die man aan de deur voor de huur met het tasje op zijn buik en daar ging de poen in (moet je nu niet meer doen, dat hou je geen honderd meter vol, je hebt zo een knuppel in je nek). Ook was er de man van de ‘dooiefonds’ die aan de deur kwam voor de verzekeringen van een paar centen per week. En wat vies was dat was de schillenboer met een blauw overalletje aan en die zak met schillen op zijn rug. Hij rook zuur in een een walm van rotte spullen.
Spelen op straat was de best leuk, bokspong of bokbokberrie, een man tegen de muur en dan anderen gebukt er tegen aan en dan zo ver mogelijk springen tot de heleboel in zakte. Diefie met verlos, je liep je eigen een pukkel om niet gepakt te worden. Je had ook nog het Jan van Galenbad, dat koste toen een heel dubbeltje voor de hele dag. De meisjes apart maar die hadden wel toestemming om naar de jongens te gaan en niet andersom. Daar stond de badjuf, die keek je alleen maar aan en dan ging je wel een paar passen achteruit. Thuis was het ook gezellig: pinda’s pellen, naar de radio luisteren met ome Keesie, Paul Vlaanderen, de Ramblers en er was nog geen TV gelukkig. Je ging ook wel een potje kaarten met de hele club aan tafel, het spelletje 31-en met een man of tien met twee spellen kaarten en dan had ieder 3 cent en als je verloor dan was het dokken met een cent tegelijk. Onze vriend die was ook altijd van de partij en die zat meestal stiekem te lachen want hij was aldoor bij de niet-betalers en had veel 30½, maar wat was het nu, niemand die in de gaten had dat hij die kaarten op zijn schoot hield (valsspelen dus). Ik ga nog steeds met hem om en als we daar dan over praten is het nog steeds lachen. Dat was die goede oude tijd, was toch wel gezelig in de straat.
Op de foto uit 1935 zie je de schillenman in onze straat, die zure met zijn paard en wagen.

Inge Teunisse

Re: goeie oude tijd

Saskia devries:
Hoi.
mijn naam is Saskia de vries,ik woonde op de ooszanerdijk 101,
ik was een jaar of acht toen de watersnood in tuindorp oostzaan zich voordeed,wij zaten hoog en droog in het hoge huis op de dijk, en zagen hoe mensen uit hun huizen in bootjes werden gehesen, we konden niet meer naar de zonnewegschool toe . Al dat water het maakte een niet uit te wissen indruk, ook nu nog ik zie me weer staan voor het grote raam neus tegen de ramen gedrukt om vooral niets te missen .
Wat betreft de schillenboer ook dat was als kind prachtig,over de ooszanerdijk kwam hij aangereden met zijn paard en wagen ,een inderdaad sterk ruikende man en als je bofte mocht je een stukje naast hem op de wagen rijden op het plankje naast hem, dat was een feest ,of nu zijn paard of hijzelf(Weeda heete weet ik niet meer) inderdaad kwam alles aan de deur in die tijd .De melkboer voor losse melk,De bakker die weleens als ik achter mijn moeders rokken school riep wil je een krentenbol sassie,jaaa het was een leuke tijd ,een uitwisbare tijd.
Mijn vriendinnetje Ans Leibrandt aan de overkant.
Waar ik voor het eerst spaghetty at.,en die een schommel in de tuin had.
Mijn buurjongen Rudi starrenveld waar ik mee speelde,en die al eerder televisie had dan wij dan mocht ik daar op woensdagmiddag dappere dodo kijken en de verrekijker ,jaaa de goede oude tijd klinkt oudbollig maar het is wel zo.
De verliefde gevoelens voor meester wessels,de arme man moest eens weten hoe vaak ik hem misbruikt heb in mijn dromen.
jaa onschuldig maar erg tevreden.
knikkeren op het schoolplein of in de keuken thuis waar we in een hoekje bij de deur een gootje hadden gemaakt door er een stukje zeil uit te snijden(grappig als je eraan terugdenkt)
Mijn Vader die een dubbeltje uit het raam gooide als de ijsman kwam met een hard getingel kondigde hij zich aan en het was helemaal feest als je 15 ct kreeg want dan kreeg je van Jamin er 1 met chocola er omheen hmmm.
Die smaak heb ik nooit meer geproeft leek wel dat het veel lekkerder smaakte toen terwijl er altijd zilverpapier omzat.
Als er iemand dit leest die mij denkt te kennen hoor ik het graag.
Saskia de vries

Hai Saskia, mijn naam is Inge Teunisse en ben een dochter van Dien Jong. Die woonde met haar 6 zussen en 7 broers op de Oostzanerdijk nr 114 volgens mij. Ik ben van 1961, dus kwam een jaar later. Vorige week heb ik nog iemand ontmoet die vanuit Zandvoort betrokken was bij de reddingswerkzaamheden. Hij had er een medaille voor gekregen. Ik ben opgegroeid in de betelgeizestraat. Wat leuk dit

fnfhnhn

vb vbnhn

gtnfgtnnty

Saskia devries

goeie oude tijd

Hoi.

Saskia de vries

Saskia devries

goeie oude tijd

Hoi.

Saskia de vries

fred de ridder

GOEIE OUWE TIJD

mijn naam is fred de ridder woonde ook in de jan den haen straat, op nummer 8 , 1 hoog samen met mijn ouders ook op de herman gorter school gezeten, voetballen op het pleintje ook wij hadden op zijn tijd last van enkele ballen die helaas zeer zeker niet met moet wil , maar dan toch in aanraking kwamen met enkele ramen, de fietsenstalling op de hoek heeft helaas ook zijn deur gesloten, deze gebroeders werkte daar wel vele jaren, op getreden met een muziek bandje op school, al had je niet zo veel, maar waren zeker tevreden.

Hans Ladiges

Cor en Karel

Grappig om op deze manier weer eens in contact te komen met goeie oude bekenden. We hebben als buren tenslotte toch redelijk veel met elkaar te maken gehad.
Ik ben zeer benieuwd naar de foto Karel, tenslotte was Laila altijd mijn speelkameraadje als ze in Holland was. Schrijf me maar eens hoe het met de familie gaat.
Mijn adres is hladiges@planet.nl
Ik wacht in spanning af, groetjes, Hans Ladiges

hans

hans ik ben karel ik heb nog een foto van jou op de autopet met lailaal je het wil hebben dan moet ik wel even je email addres weten groeten van karel kprey@internode.on.net

Cor Preij

Dikkertjes

Hallo Hans,leuk dat je reageerd op de Jan Den Haenstraat.De smaak van de dikkertjes komt weer een beetje naar boven,ik weet nog wel als mijn moeder aan het bakken was dan hadden die dingen nooit de tijd om koud te worden en de schaal bleef een hele tijd leeg want wij waren vingervlug,tot de buiken goed gevuld waren,maar dat ging ook zo met oliebollen en nog veel meer dingen bv. panharing,die ging dan in het zuur als ze waren gebakken, ook die hadden de tijd niet om zuur te worden.Op de foto van de straat is de winkel Danko die is toen verbouwd tot woning en daar woonde niet Slichting maar de Familie Keizer,Slichting die woonde daar boven.
Ik kan de familie nog goed voor mij halen ik had toen kiespijn en toen kreeg ik een watje gedoopt in jenever en daar moest ik op kouwen ik dacht dat mijn mond in de fik stond,maar nu lust ik het wel en ik kouw er niet meer op.
Groeten van Cor

Hans Ladiges

goeie oude tijd

Of die tijd vroeger nou altijd beter was wens ik te betwijfelen, maar nu ik de verhalen en reacties zie over de Jan den Haenstraat, sportpark de Ruyter enz. enz. komen de herinneringen terug en die zijn betreffende de buurt inderdaad niet slecht.
Ik ben geboren in 1946 als buur van de familie Preij (jawel Cor en Karel, kleine Hansje) en heb daar gewoond tot en met 1968.
Alle hierboven genoemde dingen herken ik, ik mis alleen de kolenboer nog, die zijn zakken gewoon naar boven moest sjouwen en op de waranda in de kolenbak moest deponeren.
En wat te denken van de gemeenschappelijke tuin met zandbak en zwembadje omsloten door de huizenblokken van wbv "Zomers Buiten" en alleen toegankelijk voor de bewoners van die huizen.
Op de foto kun je al zien dat op straat voetballen geen probleem was (behalve dan als er politie in de buurt was). Als je nu gaat kijken staat het vol met auto's en moet er betaald worden om stil te staan.
Andere herinnering; mijn buurvrouw (Preij dus) kon fantastisch "drie in de pan" bakken (ook wel dikkertjes genaamd) en ze riep me altijd van de straat om mij er een paar te geven... smullen.
Op de foto zie je trouwens een winkel op de hoek, die is voor mijn tijd al verbouwd tot woning en daar woonde de familie Slichting.
Ik geloof dat er nog veel meer naar boven borrelt, wie weet maak ik daar nog wel eens een verhaaltje van.
Groetjes, Hans

Piet Zegstroo

goeie oude tijd

Ik wou nog even terug komen op de ijscoman. Ik woonde in de Kareldoormanstraat in het stukje wat door sommige het fluwelen endje werd genoemd n.l. tussen de Bestevaar en de Ruyterweg.
Bij Jamin kon je ook een half ijsje kopen voor een stuiver, er werd dan een ijsje van een duppie doormidden gesneden met zo'n zelfde dubbeltje. Moet je nou doen! Maar het lekkerste ijs was het schepijs van Oome Piet. Deze had een witte kar met luifel en reed altijd zomers bij ons in de buurt.
Bij Jan de Haan, op de Rijpgracht, kochten wij haringen voor een doppie. En s'winters reed er een soort ijscowagen waar je soep bij kon kopen. En ook de zuurman was een regelmatige verschijning in de buurt. Verder kwam er nog een Olieman en de scharensleep voor. En ook werd er vaak zaterdag in de namiddag nog vaak bedervendewaar als fruit en vis goedkoop door straatventers aangeboden. De vuilnis wagen werd vooraf gegaan door een ratelaar en de putjesschpper en straatveger waren regelmatige verscheiningen. En als laatste de voddeboer niet vergeten. Er was activiteit genoeg op straat.

betty Berrier

goeie oude tijd

leuk dat verhaal van Cor Preij. Herinner mezelf nog, dat het schillenpaard Corrie heette. En het stond altijd met zijn voorpoten (pardon benen) op de stoep, dan moest je er altijd omheen lopen.
Herinner mij ook nog de speeltuinvereniging de Albo.
En sportpark de Ruyter. Dat was bij de school waar ik opzat.
Wij hebben wel geschaatst op de Rijpgracht (bij goede winters)
Ik heb er een hele fijne jeugd gehad.
Herinner me ineens, dat er ook een mannetje liep die de brievenbussen poetste . Hij had een blauwe overall aan en een tasje bij zich met koperpoets.
En dan s'zomers de "Jamin Roomijs" kar. die altijd na het eten over de Rijpgracht reed. Lekkerder ijs bestond er niet.
Groetjes
Betty Berrier.

Cor Preij

goeie oude tijd

Joop,wat is piep,71 is nog niet piep,laatst heb ik wel gepiept toen zaten mijn vingers tussen de deur ,Cor

goeie ouwe tijd

leuke terugblik cor op de goede oude tijd.