Spoorwoning 4, Haarlemmerweg

Auteur: Tineke Stolk
Sloterdijk

Haarlemmerweg wie, wat, wanneer, waar Zichtbaar is de kruising met de Burgemeester de Vlugtlaan.

Het leven tussen de Haarlemmertrekvaart en het spoor.
(Een reactie uit het Gastenboek die u zeker moet lezen.)

In 1957 ben ik (ik was ongeveer 2,5 jaar) op de Haarlemmerweg komen wonen, samen met mijn ouders en mijn 2 jaar jongere broer. Op dat moment moet de blauwe tram er nog wel gereden hebben, maar ik kan me er niets meer over herinneren. Wat ik wel weet is dat de rails er nog lange tijd heeft gelegen. Tijdens een wandeling met mijn ouders ben ik nog eens genadeloos gestruikeld in de dwarsliggers van de rails. Gevolg was een uitbundig bloedende hoofdwond waarvan het litteken nog zichtbaar is. We kwamen wonen in een dienstwoning van de NS die aan de overkant van het water stond. Om ons huis te bereiken moest je met de trekpont naar de overkant. Later is van die pont een brug gefabriceerd met stukken hout.
Ik kan me nog goed herinneren hoe de heipalen voor de Katholieke school aan de overkant (Burgemeester Eliasstraat) in de grond werden geslagen. Het hele bouwproces heb ik kunnen volgen.
De twee molens kan ik me ook nog goed herinneren. Nu weet ik dat ze de 1100 roe en de 1200 roe hebben geheten. De 1100 roe was de enige overgang over de sloot waarlangs ik naar kleuterschool moest. Er was nog geen bruggetje van de Anton Struikstraat naar de Haarlemmerweg bij het einde van de Burgemeester Eliasstraat. Er woonde een oudere mevrouw in die molen, haar naam weet ik niet. Ik heb me de woede van deze mevrouw op de hals gehaald door altijd de bloemetjes uit de haar tuin rond de molen te plukken. Toen het bruggetje er eenmaal was, was voor haar de rust weergekeerd. Ik herinner me ook dat die molen is afgebroken. Nu staat die molen in Osdorp?
Met de 1200 roe heb ik een andere band. In die molen woonde de familie (van?) Beem. Ik heb daar meerdere keren gelogeerd en me verbaasd dat huizen aan de binnenkant ook van riet konden zijn. Bij binnenkomst was links een "showkamer" die alleen voor speciale gelegenheden werd gebruikt. De kamers lagen niet alle op de dezelfde hoogte van het maaiveld en waren bereikbaar met kleine trapjes.
Er is heel veel dat ik kan vertellen over die 10 jaren dat we er gewoond hebben, ik kan er wel een boek over schrijven. Winter 62/63, het opgespoten land achter de dijk dat behalve een natte kelder vaak jongens opleverde die toch het drijfzand wilden uitproberen, de zelfmoord van een ex-gedetineerde, de zomerse dagen waarbij heel motorrijdend Nederland over de Haarlemmerweg reed, de ontspoorde trein die precies de goede kant op viel.
Wij moesten verhuizen vanwege het uitbreidingsplan van Sloterdijk. We wilden toen nauwelijks geloven dat heel Sloterdijk volgebouwd zou gaan worden met flats en hoge gebouwen. Het was helaas wel waarheid.
De plek waar ons huis heeft gestaan heb ik jaren later nog terug gevonden.
De plek leek onaangeroerd, het huis had zo kunnen blijven staan. Snap nog steeds niet waarom het weg moest, het had iets weer kunnen geven van onze oudere cultuur in West.

Ik hoop met mijn stukje mensen te bereiken die foto's hebben van die periode en van ons huis aan de Haarlemmerweg. Vreemd genoeg heeft de Beeldbank van Amsterdam geen foto's en bij de Nederlandse Spoorwegen zijn ze de foto's van dienstwoningen bepaald vergeten te nemen. De foto's moeten dus komen uit persoonlijke collecties. Misschien bereik ik ook andere bewoners van de Spoorwoningen. Van Halfweg tot Sloterdijk hebben er zeker enkele gestaan.
Wie kan mij er aan helpen? Graag even een reactie.
Noot van de redactie: e-mailadres van Tineke Stolk is bij de redactie bekend. Dus als u een reactie wilt geven: Klik hier voor een e-mail aan de redactie.

René Bosman

spoorwoning ns

Beste Tineke,

In de beeldbank van het stadsarchief zijn twee luchtfoto's waarop volgens mij jouw spoorhuis zichtbaar is, nl deze:

en deze:

Om het te kunnen zien moet je volledig inzoomen.

Op deze foto staat het spoorhuis zeer duidelijk ("tussen" de twee molens):

Leuk om je verhaal te lezen. Ik heb zelf ook in een spoorhuis gewoond, langs de lijn Amsterdam-Zaandam.

Piet Buuron

Re: spoorhuisje

Piet Buuron:
Hallo Wim,
hierbij wil ik reageren op je berichtje op dit forum. Ik ben degene die in het spoorhuisje F6b heeft gewoond aan de Haarlemmerweg waar jij het over hebt.
Ik heet Piet Buuron, ben 63 jaar en het was mijn zusje die toen verongelukt is. Ik heb daar gewoond van 1951 tot 1966

arie jan van ham

Re: spoorhuisje

Wim Hudepohl:
ri Halfweg stond ook een spoorhuis (ong. t.h.v. Pieter Postsingel). In dat huis woonde de fam. Buron. Van deze familie is een klein kindje omgekomen op de spoorrails. Kort daarna is deze familie verhuisd.

Leo Hartman

Bunker

Op de 2e foto rechts op dat stukje dijk was een bunker, en links op dat weiland liepen nog koeien kan ik me herinneren.
Dat moet zo,n beetje rond 1965 zijn geweest.
Verder waren toen inderdaad huizen langs het spoor, en deze hadden diverse moestuintjes langs het spoor.
Nog verder richting halfweg was een oud gemaal, hier speelden we.

Jaap Wesseling

De plek in ±1968 en in 1973

Tijdens de oliecrisis van 1973 (en eind zestiger jaren toen de weg werd aangelegd) heb ik vanaf het viaduct van de -toen autovrije- Einsteinweg ('Coentunnelweg') deze foto's genomen van de plek waar jouw huis, Tineke, in de verte moet hebben gestaan.
(E-mailadres ter redactie bekend)

Haarlemmerweg, tussen Sloterdijk en Halfweg, vermoedelijk ±1968 De Haarlemmerweg, eind zestiger jaren.

Sloterdijk, spoorweg 1973 Spoorlijn Amsterdam richting Halfweg, gezien vanaf het viaduct van de Einsteinweg. Door: Jaap Wesseling

Ingrid Verbaan

1100 roe molen

Beste Tineke,
Ik ben op zoek naar Tootje Bakker. Zij was een van de kinderen van molenaar de heer Bakker van de 1100 roe molen. Tootje is geboren in 1931 en zou nu dan 81 jaar zijn. Indien jij herinneringen hebt aan de molen en de daarin wonende familie, wil jij dan svp contact met mij opnemen.
Alvast bedankt!!

C.F. Nevenzel

Spoorhuisje 4 nr. 2

In de beeldbank van het Stadsarchief zit ook een foto van de Spaarnwouderdijk (afb. 010003026416) waarop het huisje te zien is.

C.F. Nevenzel

Spoorhuisje 4

Er zit in de beeldbank van het Stadsarchief een foto van de Burgemeester Eliasstraat, foto nummer 010122039106, waarop men een heel klein stukje van het huisje kan ontdekken.

Wim Hudepohl

spoorhuisje

Archieven

Beste Tineke,

Ik lees dat je de beeldbank van het Stadsarchief al geraadpleegd hebt. Nu is die beeldbank nog niet compleet, dus wellicht loont het de moeite om eens een bezoekje aan het Stadsarchef te brengen. Men is daar bijzonder hulpvaardig, en ze zullen alles doen om je te helpen met je onderzoek. (Het is sowieso de moeite waard om ernaartoe te gaan, alleen al om het gebouw, en je kunt er ook gezellig koffie drinken.) De medewerkers van het archief hebben ook goed zicht bij welke instanties je nog meer zou kunnen zoeken. Zelf denk ik toch aan de NS, ook al heben die je op fotogebied niet verder kunnen helpen. Ze hebben ongetwijfeld een archief, en wellicht kom je daar meer te weten, en wie weet via een omweg ook foto's op het spoor (haha, leuke woordspeling in dit geval).

Succes, en groeten van Channah

Tineke Stolk

reactie van Tineke aan Joop

Allereerst bedankt voor je reactie.
De woningen zagen er uit als traditioneel gebouwde arbeiderswoningen en waren van hout aan de buitenkant. De meeste van die huizen waren grijs geschilderd. Die van ons, tegenover de Burg. Eliasstraat, was groen van kleur. Er was een benedenverdieping met daarop een zadeldak.

Ik ben op zoek naar meer gegevens over die woningen en de mensen die daar in hebben gewoond. Wanneer zijn die huizen gebouwd, wie hebben daar in gewoond, hoe lang hebben zij daar in gewoond, wat was hun werk bij de NS, hun wel en wee.

Als ik mijn gedachten aan het werk zet kan ik me nog herinneren dat er een woning stond richting Sloterdijk, en nog eentje richting Westerpark.
Richting Halfweg heeft er ook zeker eentje gestaan. Die ben ik nog eens gepasseerd tijdens schaatstochten op de Haarlemmertrekvaart.

Ik ben nieuwsgierig naar uw relatie met de woningen die op de foto staan.
Mijn mailadres is bij de redactie bekend.

Ik hoop op meer reacties, Tineke

joop

Foto's

Ik heb foto's van 2 boerderijachtige woningen aan de Haarlemmerweg. 1 langs het spoor t/o de Jacob Cabeliaustraat en 1 van de Haarlemmerweg bij de kruising Bos en lommerweg. Maar volgens mij zoek jij t/o een andere locatie.