Kinderen bewerken de Muurkrant

7 Fans

De gestaag neervallende regen weerhield de leerlingen van basisschool de Kade er afgelopen vrijdag niet van zich vol enthousiasme op de Muurkrant te storten. In een mum van tijd hingen zij een tweetal speciaal voor hen gereserveerde houten panelen vol met van afval gemaakte kunstvoorwerpen.

Hapjes en drankjesI wie, wat, wanneer, waar De kinderen konden niet wachten met plakken. Vrijdag zeventie december 2004.

Het produceren van deze kunstvoorwerpen is onderdeel van het scholenproject ‘Opgeruimd de Herfst in’. Het programma van het zwerfvuilproject is heel divers. Van een schoonmaakactie in de buurt, een bezoekje aan het Afvalpunt, op surveillance met de milieuagenten, kijken wat er met afval in de grond gebeurt tot en met het maken van kunst met afval. Elke week was er voor de drie groepen die meededen, wel een lesje afval gedurende de afgelopen twee maanden.
De regen deerde de kinderen overigens minder dan de volwassen, want die lieten het in eerste instantie bij het ‘hapjes- en drankjesmoment’ om 14.30 uur massaal afweten. Stichting de Brug en Destek hadden net als de vrijdag een week eerder gezorgd voor een grote hoeveelheid erwten- en bruine bonensoep, Surinaamse spekkoek, Turkse hapjes, warme chocolademelk en kopjes thee. Pas toen de verschillende vrijwilligers actief aan het venten sloegen op de markt, in het postkantoor en op alle verdiepingen van het Tuinstadhuis, ontdooiden de stadsdeelbewoners en ambtenaren weer een beetje en namen zij de aangeboden versnaperingen gretig in ontvangst.
Piet Schmidt, de accordeonist die door de organisatie van de Muurkrant was ingehuurd, onthaalde de druppelsgewijs naar de kraampjes gelokte nieuwsgierigen met melodietjes uit de oude doos en zo werd het toch nog gezellig op Plein ’40-’45. Anderhalf uur later bleken alle soep en hapjes tot de laatste druppel en kruimel te zijn uitgedeeld en keek de organisatie terug op een geslaagde middag vol interculturele uitwisseling. Zelfs alle flyers van het Geheugen van West waren aan de man gebracht.
Overigens volgt woensdag 22 december het sluitstuk van de Muurkrant als wederom tegen half drie wordt gezorgd voor een aantal warme dranken. Daarop volgend gaat het materiaal van de Muurkrant er helemaal af en zal hij nog één dag te zien zijn zoals kunstenaar George Heiweiler hem twee weken eerder had afgeleverd bij de organisatie. Op donderdag 23 december zal de Muurkrant definitief worden afgebroken. Hopelijk heeft hij er dan toe bijgedragen dat er in Geuzenveld/Slotermeer meer en opener met en door elkaar wordt gecommuniceerd.

Bekijk meer afbeeldingen

Hapjes en drankjesII wie, wat, wanneer, waar De regen deerde ook de accordeonist niet en zo zorgde hij toch nog voor een ware kerstsfeer.

Hapjes en drankjesIII wie, wat, wanneer, waar Warm onder de kraampjes genieten van Surinaamse, Indonesische, Turkse en Hollandse hapjes.

Hapjes en drankjesIV wie, wat, wanneer, waar En natuurlijk lezen wat de kinderen op de Muurkrant hebben gezet. Regen of geen regen.