De CJN in Amsterdam-West

Auteur: Jan Luiten

CJN staat voor Christelijke Jeugdbond van Natuurvrienden

Het CJN-logo wie, wat, wanneer, waar

Het CJN-logo wie, wat, wanneer, waar Door: Jan van Zijp

De CJN

Deze vereniging voor jongelui is kort na de oorlog opgericht als christelijke pendant van de ruim 20 jaar oudere NJN (Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie). De CJN bestaat nog steeds, al heet deze sinds 1988 JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu). Het christelijke karakter van de bond is langzamerhand verloren gegaan.
In Amsterdam-West was er ook een afdeling van de CJN, de Dwergstern geheten, waarvan ik van 1969 tot 1974 lid was. In mijn tijd kwamen de meeste leden eerst vooral uit Oud-West en Oud-Zuid en later vooral uit Nieuw-West. Dit was mede afhankelijk van op welke scholen propaganda werd gemaakt.

Elke week de natuur in

Iedere zaterdag gingen we, gewapend met verrekijkers en laarzen, op excursie. Dat kon dichtbij zijn, b.v. het Amsterdamse Bos, maar ook veel verder weg zoals de Amsterdamse Waterleidingduinen of Waterland. We keken naar alles wat de natuur te bieden had, maar vooral naar vogels. Niet minder belangrijk was de gezelligheid. Jeugdbonders hadden zo hun eigen subcultuurtje met eigen gebruiken, termen en boertigheid. Dat moge blijken uit het jeugdbondswoordenboek te vinden op www.jeugdbond.nl, waar oude en nieuwe jeugdbondstermen worden uitgelegd.

Jan de Vries en Jan Luiten bezig met een loopkeveronderzoek wie, wat, wanneer, waar Foto: collectie Jan Luiten Door: Jan van Zijp

Hoewel Amsterdam zelf voornamelijk doortochtgebied was naar de geliefde excursiegebieden buiten de stad, werd er toch ook in Nieuw-West wel een enkele excursie gehouden. Ik denk aan de opgespoten terreinen bij Sloterdijk, een eldorado voor allerhande vogels en waar, net voor mijn tijd, zelfs flamingo's werden gezien. De ringdijk werd bezocht voor een planteninventarisatie.
Verder werden er wel kleine onderzoekjes opgestart, zoals bijvoorbeeld naar loopkevers. Deze onderzoekjes bleven echter nogal eens steken in goede bedoelingen.

Allendepark

Dat onderzoekjes ook tot resultaat kunnen leiden, bewijzen de activiteiten van CJN-lid Luit Buurma. Op eigen initiatief inventariseerde hij de vogelrijkdom van het Sloterplaspark benoorden de Allendelaan. Mede op basis van die onderzoeksresulaten is destijds besloten in het gebied zoveel mogelijk de natuur de vrije loop te laten. Daarmee is dit gebied nog een van de weinige niet in cultuur gebrachte restanten van de opgespoten terreinen uit de jaren 50!

Zweefvliegen

Op de Christelijke Scholengemeenschap Pascal aan de Schipluidenlaan was destijds als biologieleraar de heer Van der Goot verbonden. Volkert van der Goot woonde op Meer en Vaart in Osdorp en reed altijd op een oud brommertje naar school.

Volkert van der Goot† wie, wat, wanneer, waar Bron: het boek 'De wilde stad'

Volkert van der Goot† wie, wat, wanneer, waar Bron: het boek 'De wilde stad' Door: Jan van Zijp

Hij was een befaamd kenner van vliegen en met name zweefvliegen. In die hoedanigheid nodigden wij hem een keer uit om een excursie te leiden. Nog zie ik hem door het veen bij Halfweg lopen en onderwijl met zijn schepnet sneller dan het licht een zweefvlieg vangen..... ah, een Syritta Pipiens klonk het al snel. Volkert is in 2001 overleden. Hij was erelid van de KNNV.

De wilde stad
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de natuur in Amsterdam wil ik nog wijzen op het boek 'De wilde stad'. Dit boek behandelt uitgebreid de natuur in al zijn facetten binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam. Het boek is in 2001 uitgegeven door de KNNV ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van die vereniging.

Leon Schellingerhout

Een hobby voor het leven

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig zat ik vrijwel iedere zaterdag, samen met andere "Dwergsterners", op de fiets, op weg naar een natuurgebied in de omgeving van Amsterdam. Meestal eerst verzamelen bij station "Sloterdijk" om vervolgens bijv. naar de Amsterdamse Waterleidingduinen te fietsen. Meestal begon het nieuwe seizoen eind augustus met een vaartocht in Botshol, vooral om de krooneenden en de woudaapjes (ja, ja, toen nog wel! ) te bewonderen. In de herfst naar Marken fietsen en onderweg de duizenden eenden tellen. Prachtige herinneringen! Met Jan de Vries bezocht ik regelmatig een interessant opspuitterreintje bij de Haagweg, waar soms een bokje vlak voor onze voeten opvloog. Daarnaast natuurlijk de kampen bij o.a. Vogelenzang en op Texel. In de reeds verschenen bijdragen herken ik veel uit die tijd. Nadat ik was verhuisd naar Amsterdam Watergraafsmeer heb ik het vanwege de afstand eigenlijk laten afweten en ging ik zelden meer mee op excursie. Ik heb er echter wel een hobby voor het leven aan overgehouden: nog steeds ben ik regelmatig in de polders rond Alphen a.d. Rijn met een kijker te vinden op zoek naar leuke vogeltjes. Vooral de "Groene Jonker" is een fraai gebied. Af en toe blader ik nog weleens met enige weemoed in de oude excursieboekje uit "die goeie ouwe tijd"....

Rita Camphuijsen

Herinneringen

Net luisterend naar "Vroege vogels' waar iemand een IJseend waarnam en dit enthousiast uitriep, vlogen de herinneringen weer binnen.
Ik was lid van afdeling Zonnedauw in de tijd van Harry de Groot. Denk altijd met enig weemoed aan de CJN- tijd terug. Iemand op facebook vroeg me naar de betekenis van de letters CJN, en ik googelde voor een leuk stukje tekst ter verklaring. Ik stuitte meteen op dit stukje van Jan Luiten. Die ik me ook nog herinner. En volgens mij in een foto album heb staan.
Het wait buiten. Straks op de fiets naar de stad, het stoere fietsen heb ik overgehouden aan deze tijd.

Ruud Vlek

archief CJN afd. Dwergstern

Beste allen,

Ik ben al jaren op zoek naar het archief van de afdeling Dwergstern van de CJN Amsterdam-West.

Indertijd zou een hele reeks Dwergsterns naar het Amsterdamse Gemeente-archief gebracht zijn, maar is daar niet goed ge-archiveerd, zodat ze nu niet teruggevonden kunnen worden.

Graag verneem ik van oud-Dwergsterners waar nog materiaal van de afdeling voorhanden is, en hoe we dit goed kunnen veiligstellen. Voor het archief van de Vogelwerkgroep Amsterdam zoek ik een volledige reeks Dwergsterns.
Wie wil zijn reeks aan ons schenken?

Ruud Vlek
beheerder archief Vogelwerkgroep Amsterdam
Spuistraat 302
1012 VX Amsterdam
020-6279024
ruudvlek@gmail.com

Jan Luiten

Ouwe sok

Ha Harry,

Leuk dat je reageert! We hebben elkaar nog gesproken op de reunie in 2006, jij vertelde toen nog enthousiast over je werk als 'rijksvogelverschrikker'.
Omdat je wat ouder was dan ik, was je in mijn CJN-tijd wel een voorbeeld voor me. Ik herinner me ook nog je Puch met die grote pan voor het afdelingsweekend achterop!
Kijk op deze site ook eens bij 'Groeten uit Amsterdam West' (met de zoekfunctie kan je die vinden). Daar is een foto waar ook een (jonge) Harry de Groot op staat. Ben jij dat mogelijk?

HOI, HOI,
Jan Luiten

harry de groot

Ook ik was CJN-er van de afd. Dwergstern

hoi, ik ben harry de groot en was in de zelfde jaren lid van de CJN als Jan
Alleen kan ik mijn de naam en het gezicht niet meer voor ogen krijgen.
Tijdens de laatste grote reunie van de CJN ( 60 jaar) ben ik nog een aantal ouwe sokken tegengekomen.

bert klop

cjn tijd

hallo Jan,

Adriaan is de oudste van de vijf broers. Hij deed examen HBS in ik dacht 1968. Hij weet vast nog wel het een en ander over de Cjn. Ook over Vlug en Vaardig. Wat ik me herinner is dat hij een pukkel (zo'n canvas tas) had met hertensporen erop getekend. Hij is nog steeds vogelaar als hobbie. Met Wikje heb ik wel mailcontact gehad. Ze woont inderdaad niet ver van Hoogezand waar ik terecht ben gekomen.

Jan Luiten

Kwartje

Hallo Bert,

Het kwartje begint langzaam te vallen. Ik heb jou en je oudere broer door de war gehaald. Wikje woont tegenwoordig in Onstwedde, woon jij daar ook niet in de buurt?
Jou broer Adriaan is waarschijnlijk een jongere broer van jou. Denk je dat hij nog wat zou kunnen vertellen over zijn CJN-tijd? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

bert klop

van der goot

Van der Goot en zijn brommertje zegt me nog wel wat. en ook de natuurvriendenclub, waar mijn broer Adriaan ook bij was en, Jan, jouw jongere zus Wikje ook. Wikje en ik zaten op Pascal bij elkaar in de klas tot en met klas drie of vier. Daarna moest ik naar het Cartesius Lyceum.

Andries Luiten

Een potje met KCN

Ik was aanwezig bij de excursie van Van der Goot. Zijn "net"-snelheid was inderdaad fabelachtig. Het meest onder de indruk was ik nog van zijn glazen potje met watten gedrenkt in cyanide. Dit doodde de vliegen heel snel, en was, naar hij vertelde voldoende voor 80 man. Verder heb ik meer dan drie jaar biologieles van hem gehad. Mijn schrift met aantekeningen bewaar ik nog steeds zorgvuldig.
Ook ik herinner mij de wekelijkse excursies die druk werden bezocht. In de herfst gingen we zelfs in de hele vroege ochtend van Amsterdam naar Zandvoort om daar voor het krieken van de dag aan te komen en vervolgens de vogeltrek te bestuderen. We vonden beschutting een WO-II- bunker. Echt gigantische zwermen van allerlei soorten vogeltjes.

Jan van Zijp

Ook mijn leraar

De heer Van der Goot was ook mijn biologie-leraar in de periode dat ik op het Christelijk Lyceum West zat aan de Jan Tooropstraat. (1963-1968)
Jouw opmerking over zijn brommertje deed mijn herinnering herleven aan een (goed)aardige man die ons het respect voor de natuur probeerde bij te brengen.