Mevrouw Renard

1 Fan

Dit verhaal is geschreven door leerlingen van het Nova College in Geuzenveld/Slotermeer. Samen met het Geheugen van West zijn zij op zoek gegaan naar verhalen uit het verleden van hun ouders, grootouders, ooms, tantes, vrienden, kennissen en buurtbewoners en hebben dit aan het papier en nu dus ook aan onze website toevertrouwd.

slotermeerlaan I wie, wat, wanneer, waar lodewijk van Deysselstraat, 27-08-1954. Gezien naar de Slotermeerlaan. Op de voorgrond de hoek met de Anna Bijnstraat.
Fotodienst Gemeentearchief Amsterdam. Fotograaf: Rinus Knopper.

Zondag 5 december 2004 ging ik naar mijn oma en heb haar uitgelegd dat ik een opdracht van het vak Nederlands heb gekregen en een interview moest opstellen met iemand die ik ken en die vroeger in Amsterdam-West heeft gewoond en de opbouw en de afbouw van Amsterdam-West heeft meegemaakt. Ik vroeg of ze het goed vond als ik met haar een interview zou doen en ze vond het goed. Ik begon haar vragen te stellen zoals: hoe oud ze is en ze antwoordde: "86 jaar oud. " Of Nederland haar geboorteland is? "Nee, ik ben in Sumatra geboren, een eiland in Indonesie." Hoelang ze hier al woont? "In het jaar 1954 ben ik in Nederland gekomen, ik woon en leef al 50 jaar in Nederland." In welk stadsdeel in Amsterdam heeft u gewoond? "In Amsterdam-Zuid heb ik 2 jaar gewoond in een pension omdat ik pas in Nederland kwam, en 48 jaar woon ik nu in Amsterdam-West." Hoe is het om in Amsterdam-West wonen? "Leuk, ik kwam vroeger best wel veel mensen tegen met verschillende afkomsten en ik leefde met hen mee." Wat is er nu anders dan vroeger? "Ik ben nu al een paar jaartjes ouder en ik kom niet meer zo vaak buiten, dus ik leef niet meer echt met de mensen buiten mee; ik volg alleen de media rondom de gebeurtenissen in Nederland en het buitenland." Wat ze van West vindt, is dat het nog wel redelijk gaat met het geweld en discriminatie. "We leven in een multiculturele samenleving, we moeten ons aanpassen en respect voor elkaar tonen en hebben!!!"
Ze vond het interview leuk en interessant. Ik bedankte haar voor dit interview. Thanx!