Een okkel op het voorhoofd

Verteller: Marga Melchers
7 Fans

Daar kunnen de leerlingen nog wat van opsteken. Juf Marga Melchers (1953) woont in Slotermeer en geeft Nederlandse les op het Nova College. En zij weet nog vréselijk veel van vroeger.

Marga Melchers wie, wat, wanneer, waar Juffrouw Melchers op 23 november 2004 in het Nova College in Slotermeer.

Zij zag alles veranderen en dat terwijl ze pas van 1953 is. Ze weet nog goed hoe ze in Bos en Lommer — in de van Gentstraat — werd gewassen in een grote tobbe op de keukentafel. Eerst ging haar broertje in de grote ijzeren teil en daarna was zij aan de beurt. En dat vond ze als kleuter maar niks, want haar broertje kon wel eens in het water hebben geplast. Nu is dat raar, een huis zonder badkamer, maar bij Marga was dat toch echt het geval. De kinderen in de teil en de ouders naar het badhuis. Het was wel behelpen hoor, vergeleken met nu. Elektriciteit kwam nog via de penningmeter die aan de muur hing, dus regelmatig werd er door de buren geleend, als de munten weer eens op waren. Want zonder munten, geen elektriciteit.
Marga herinnert zich nog de grote zolder, waar onder andere de kolenkit stond. Want alles werd nog verwarmd met kolen. Er waren zelfs ooms en tantes die nog kookten op een kolenfornuis. En daar op die zolder kon eindeloos worden gespeeld. Ook de aardappelen werden daar opgeslagen. “Ik weet nog dat mijn moeder een mud kolen en een mud aardappelen insloeg, aan het begin van de winter. Dan hoefde er maandenlang niets te worden ingekocht.” Even voor de goede orde: een mud staat voor honderd kilo. En dat werd allemaal door een sterke man naar de zolder op vier hoog gedragen. En streng hè, op school. Marga vertelt over die juffrouw die ‘vervelende’ kinderen een ‘okkel’ verkocht, Dat was een korte, harde tik met de knokkels van één hand recht op het voorhoofd. Dat deed zeer. Maar wat pas echt gemeen was, was de tik die zij gaf onder de kin, naar boven toe, waardoor kinderen menigmaal hun tong tussen de tanden kregen. Dát deed pas zeer.
Toen Marga volwassen was, ging ze in Heemskerk wonen. Ze bleef echter in Amsterdam werken. Dat ging heel lang goed, gewoon ’s ochtend en ’s middags met de auto naar en van het werk. Totdat het een paar jaar geleden ineens heel druk werd in het verkeer. Toen stond ze plots uren in de file. En dus ging ze bij haar zus in de buurt wonen, in Slotermeer. En dat is zo gezellig, dat ze er nooit spijt van heeft gehad Heemskerk te hebben verlaten.

Sheri akbari jamarani

Mooiste juf!!!

Ohhhhhh wat mis ik u juf melchers!! Nog steeds prachtig!!

xxxxxxx

sheri

Rahma Ait Haddou

Wat leuk zeg!

Hoi Marga,

Wat een leuke foto. Ik heb nog les van je gehad in 1988 op de westelijke tuinsteden. Mooie tijden!

Ps: ik sta zelf nu ook voor de klas!

groet,

Rahma Ait Haddou

Debbie van der Flier

Zeker de liefste Juf van de westelijke tuinsteden.

Ja de preciece datum weet ik niet meer, maar vanuit Zwanenburg kwam ik terecht op de westelijke tuinsteden. Ik vond het maar niks. Maar algauw kwam er een dorpgenootje bij en werden we onafscheidelijk. Sandy en Debbie.
Ik Debbie heb het daarna alsnog naar me zin gekregen en vooral de lessen Nederlands vond ik super.
Ik werk tegenwoordig in een bibliotheek. En waar ik vroeger een hekel aan lezen had verslind ik nu de boeken.
Leuk om u weer eens terug te zien op een foto.

Eddy Smit

Dag Marga,

De hartelijke groeten van Eddy Smit. Hopelijk zegt dat je nog iets. Even een hint: VCA jaren '70, Dienst voor de Sport jaren'80. Een onvergetelijke tijd met een onvergetelijke ploeg collega's.

Michael Schutten

Tjonge zeg, juf Melchers is geen spat veranderd sinds ik haar leerde kennen als juf Nederlands op de Westelijke Tuinsteden (lhno/lbo/mavo).
Ruim 20 jaar geleden, en ze is nog steeds prachtig. Soms streng, maar altijd met een kwinkslag, en begripvol. Heb altijd veel gelezen, helaas ontbeer ik tegenwoordig (en gun mij geen) tijd om een boek te pakken.
Maar altijd moet ik terugdenken aan Marga Melchers (haar zus Minco). Dhr. Tefsen (inderdaad de broer van Carry) op onze school.
Zoals hierboven geschreven was een okkie een tik op het hoofd!
Gek dat je na 20 jaar toch nog een speciaal gevoel hier aan kan overhouden. Die "oude" tijd van weleer (pubertijd), we worden langzaam ouder.

khalidjaba

dokterdiensten

Dag juf, ik ben K.Jaba geboren 1975 ik vind het heel leuk om u weer te zien al is het op een foto, ik vond u altijd al heel aardig.
Mijn leukste flashbacks waren de schoolreisje naar londen en frankrijk, ik zat bij u in de groep tijdens schoolreisje londen of was het toch frankrijk ik zou het niet meer weten als ik heel eerlijk moet zijn,

nou juffrouw hoop dat je nog weet ik ben.

groetjes K.Jaba

R de Leeuw

brand

Ls Kunt U zich de brand in de Frederik van Eedenschool nog herinneren? Heeft U er nog fotos van Ik heb daar mijn lagere school doorgebrachj , met meester van Tiel(kwam uit Dordrecht) Vr Gr de Leeuw

Brenda Trubendorffer

de liefste juffrouw van de 3de lhno

Hoi marga melchers,eindelijk heb ik u gevonden.U was mijn liefste en mooiste juffrouw van de lhno op de burgemeester de vluchtlaan.In 1972 kwam ik op die school en al gauw kwam ik erachter dat die school niks voor me was,ik was ook wel een ettertje op die school,een rebelse meid.Alleen bij u voelde ik me op me gemak en ik zal eerlijk zijn schrik niet,later kreeg ik een gevoel van verliefdheid op u.Ik schrok me dood want toen was homosexualiteit dat bestond toen niet.Maar als ik nu zie op de foto heb u nog steeds een open en stralende uitstraling(natuurlijk ben ik niet meer verliefd op u).Ik wou u dit laten weten omdat de eerste liefde en dan nog op een vrouw die vergeet ik nooit meer.Marga Melchers leuk om u gevonden te hebben en ik wens u alle goeds.Doeg Doeg

Re: Een okkel op het voorhoofd

Ze ziet er nog goed uit ,die juffrouw Melchers, maar ik wil wel opmerken dat een okkel een okkie was en een mud stond voor 70 kilo. Misschien kan juffrouw Melchers het daar mee eens zijn.