Interview met Rob Gobits

6 Fans

Dit verhaal is geschreven door leerlingen van het Nova College in Geuzenveld/Slotermeer. Samen met het Geheugen van West zijn zij op zoek gegaan naar verhalen uit het verleden van hun ouders, grootouders, ooms, tantes, vrienden, kennissen en buurtbewoners en hebben dit aan het papier en nu dus ook aan onze website toevertrouwd.

Mehmet I wie, wat, wanneer, waar Rob Gobits in begin 1990 in helmpak. Duiken met de instructeur Pieter Hendriks.

Rob Gobits, 54 jaar, is een ras Amsterdammer. Hij is op 28 juni 1950 geboren op het Beuningenplein in Amsterdam-Oud West. Op zijn 4e verhuisde hij samen met zijn moeder naar de Sumatrastraat. Daar ging hij naar de J.P. Coenschnool en later naar de Ambachtsschool op het Timorplein. Hij was nog maar 13 jaar toen hij verhuisde naar Nieuw West Osdorp. Anno 1963 was dat nog één groot bouwterrein. Ideaal om als kind daar te spelen. Hij weet nog goed dat de Waterschapstraat nog niet eens van een weg en stoep was voorzien. Ook de winkels waren nog kilometers ver weg. Hij ging meteen van school, want hij wilde geld verdienen. Als jochie van 13 jaar begon bij Bruynzeel in Zaandam. Om 5 uur ’s morgens met de eerste tram naar Centraal en dan ’s avonds om 19.20 uur weer naar huis. “Tjonge, tjonge”, als hij er nog aan denkt. Voor fl. 25,- in de week, zeg maar zo’n 11 euro. En dat voor 45 uur werken. Dus hij toch meer weer naar school. Ook al was het voor slechts 3 maanden. Vervolgens ging hij aan de slag bij een kistenmakerij die grote kisten maakte om meubels te verschepen voor mensen die gingen emigreren naar Australië, Canada. Maar ook dat werk zag hij zich niet zijn hele leven doen. Hij was door ervaring wijzer geworden. Dus ging hij toch maar weer naar school. Negen jaar lang naar de avondschool, totdat hij in 1979 zijn B&U diploma haalde voor de bouw. Dit jaar is hij al weer 25 jaar zelfstandig ondernemer en nog steeds gelukkig en tevreden over het werken in de bouw.
Wellicht is de tijd dat hij in Nieuw West kwam wonen van grote invloed geweest op zijn latere beroepskeuze. Want voorzover hij weet is hij er gefascineerd geraakt voor bouwwerken.

Bekijk meer afbeeldingen

Mehmet II wie, wat, wanneer, waar Rob met moeder en broertjes op de foto. Rob is hier zeven jaar en staat rechts van zijn moeder.

An van Batum

Gobits