De Herontdekking van Slotermeer

Verteller: Goof Schönberg
6 Fans

Veel mensen die we daar naar vragen, komen met levendige en tastbare herinneringen aan hun verleden in Amsterdam Nieuw West. Zo niet Goof Schönberg (1938).

Goof Schönberg Goof Schönberg, juni 2004. Geuzenveld Slotermeer

De in Geuzenveld Slotermeer zeer actieve Goof Schönberg heeft het stadsdeel pas tien jaar geleden ontdekt, of eigenlijk herontdekt. En dat terwijl hij er al zo’n 35 jaar woont. Vroeger, toen zijn dochter (32) nog klein was, maakte hij op en buiten kantoor lange dagen. Als het dan weekend was, nam hij de kleine mee naar de stad. Dan gingen ze naar het Scheepvaartmuseum of soms ook wel naar het Rijksmuseum. Ook wilde de familie Schönberg op zondag nog wel eens naar het Concertgebouw gaan, naar de kindervoorstelling Für Elise. Of ze gingen met z’n allen gezellig een dagje naar het Amsterdamse Bos.
“Eigenlijk waren er in het stadsdeel — en nog steeds niet — maar weinig faciliteiten voor de bewoners. Natuurlijk had ik graag met mijn gezin van alles georganiseerd in onze eigen buurt, maar veel was er helaas niet te beleven." Goof Schönberg geeft het eigenlijk een beetje schuldbewust toe, het heeft lang geduurd voordat hij zich persoonlijk met de leefbaarheid in de wijk is gaan bemoeien. “Zo’n tien jaar geleden ben ik actief geworden in de Bewonerscommissie en heb meegeholpen bij de oprichting van het Buurtsteunpunt Drie & Vier en ik ben zo uiteindelijk terechtgekomen bij Stichting de Brug, waar ik net de Docentencursus Dubbelklik heb afgerond." Goof Schönberg heeft inmiddels inderdaad vele pijlen op zijn boog.
Toch is er volgens hem nog wel een en ander voor verbetering vatbaar. “Vroeger organiseerden we nog wel eens dagtochtjes voor de kinderen van de buurt. Helaas is dat er inmiddels wel van af." En ook verloederen de buurten in Schönbergs ogen in rap tempo. “Parkjes liggen vol met afval en zonnebloempitten en als je mensen daar op aanspreekt, halen ze hun schouders op. Het schijnt ze niet te deren dat ze tussen hun eigen rommel zitten." Dan glunderen zijn ogen ineens, als hij vertelt dat ze zich als de wiedeweerga uit de voeten maken, als hij terloops opmerkt dat hij anders wel even met de politie belt.

Misschien wel een goede tip aan het stadsdeel: spreek de mensen wat vaker aan op hun verantwoordelijkheid voor hun en andermans leefomgeving. En bestraf desnoods.

Ans Pruis

Herontdekking van Slotermeer

Wat leuk om een stukje te lezen over Goof Schönberg.
Dit verhaal kwam ik bij toeval tegen.
Ik heb Goof leren kennen bij buurtoverleg, hij kwam bij buurt 1.
Was samen met Bas en Wil van Akkeren ook de grote inspirator voor het jaarlijks Sinterklaasfeest.
Ik ben op voordracht van de toenmalige wijkagent begonnen om samen met bovengenoemde aan voetbaltoernooi's te organiseren..
Dat keerde ook jaarlijks terug en werd gehouden in buurt 3/4.
Ik ben in 2006 verhuisd naar Almere en heb nog wel de jaarlijkse Sinterklaasfeesten gedaan, totdat het ook ophield.
Bewaar aan Goof goede en gezellige herinneringen.

niet zo somber dames

Ik heb al jullie stukjes gelezen.
Ik vindt jullie wel heel somber schrijven hoor.
Kijk nou eens even naar de letters op de blinde muren van de hoven
Vinden jullie dit niet prachtig?
En de flat die ze op het Confuciusplein gebouwd hebben,helemaal geen schaalvergroting toch?
De Burg. v. Leeuwenlaan lijkt hierdoor wel een laantje met daarom heen de straten als weggetjes.
Zo wordt Slotermeer echt weer een dorp.
Zeer landelijk vinden jullie dat ook niet?
Wij hebben al een Osdorp.
Straks een Sloterdorp.
Blijf optimistisch.
300 Jaar geleden was het ook een rotbende,maar is toch ook weer goed gekomen toch?
Onze wereld gaat op en neer,zoals:
Zomer en winter--oorlog en vrede--leven en dood--overvloed en honger--rijk en arm en ga zo maar door.
Onze achter--achter kleinkinderen hebben weer vrede in hun lijf
hopen wij toch?...............groetjes--een zeurpiet

Meerke wagemans

niet meer ons slotermeer

zoals ik in een ander stukje in het gastenboek al schreef, is het niet meer West zoals ik het mij kan herinneren. Kwam laatst nog naar mijn oude school de Meerkoet/ Burg. de Vlugtschool, ook deze wordt binnen 4 jaar gesloopt, weer iets weg. Daarna de buurt nog doorgelopen en tot mijn verbijstering waren er al huizen gesloopt in de Descarterstraat en de winkels in de Lodewijk van Deijsselstraat zijn ook helemaal verpauperd. Ik weet wel ik kom er niet meer terug, want ik wil mijn fijne jeugd van toen in het mooie slotermeer graag zo in mijn gedachten houden. Meerke Werter-wagemans 4 april 2008

Slotermeer weer een jaar later.

Mijn hart huilt overal zijn ze aan het slopen de gewone winkels verdwijnen zoals de bakker,chocolatrie,groenteman leuke kledingzaakjes nou noem maar op. Nu is het (ik koop er ook) allemaal Halalzaken op de Vlugtlaan?Slotermeerlaan zitten er geloof ik een stuk of 6, de fariatie van winkels van vroeger is helemaal verdwenen en dat vind ik erg. Net als de huizen sommigen heb ik zien bouwen en die zijn ze nu alweer aan het slopen ne Amsterdam is Amsterdam niet meer, ik vind dat heel erg jammer, ik moet er niet aan denken wat er in 2009 weer verandert zal zijn we wachten af.
J.Bieshaar 28 januari 2008.

Mevr.J.Bieshaar

Het is nu inmiddels april 2007, en schrijf nogmals maar een klein stukje ik ben trouwens geen Heer Bieshaar maar Mevrouw Bieshaar en woon nog steeds op het Jan Zwanenburghof maar heb vrig jaar in dubio gestaan om Amsterdam te gaan verlatenmaar bij nader inzien hebben wij dat toch maar niet gedaan ik ga toch niet als Amsterdammer mijn stad verlaten voor ........... Mag U zelf invullen. Maar Slotermeer wordt ert echt niet beter opheel jammer.
Dat een buurt zo kan veranderen je begrijpt het gewoon niet.
Mevr.J.Bieshaar.

Re: De Herontdekking van Slotermeer

Ik ben het met J.Bieshaar helemaal eens, alleen als je er zelf woont, heb je niet in de gaten, dat het verloedert.
Mijn vrouw en ik zijn door omstandigheden moeten verhuizen en wonen nu in Hoofddorp.
Soms rijd ik wel eens langs mijn oude buurt en zie, hoe het na drie jaren dat ik er weg ben verder achteruit gaat.
Wij hebben er zo'n 40 jaar met veel plezier gewoond maar zo als ik het nu zie,word ik niet blij.

ik ben het eens dat Slotermeer erg aan het verloederen is ik woon al vanaf 1955 (met een onderbreking van 6 jaar) op het Jan Zwanenburghof wat je daar momenteel niet allemaal ziet is niet normaal, alles wordt gewoon naar buiten gegooit vuilnis staat dagen buiten en zeg er maar niets van want dan heb je direkt ruzie.
Als kind gingen wij vroeger naar de katolieke kerk zondags en gingen daar in de kripte film kijken en er was van alles te doen voor de jeugd maar nu is het alleen maar vernielen en de ouders zeggen daar niets van nou ik hoefde dat vroeger niet te proberen.
Het is jammer dat de gemeente er niets aan doet om meer gemengde bewoners hier te laten wonen nu is 90% Alochtoon en hooguit 10% nederlands ik vind dit de grootste fout die ze hebben gemaakt want wij nederlanders worden op deze manier gewoon weg gedreven ook wat winkels aan gaat.