Bevrijdingsdag 1950

Auteur: Alex Krull

Alles in rood, wit, blauw en oranje! Het was een enorm spektakel!

Bevrijdingsdag 1950 is de eerste keer dat ik weet van een groot feest in de Bos en Lommerbuurt. Het was een prachtige zonnige dag. Ik kan met zekerheid zeggen dat ieder kind op straat was. Overal spelletjes: hinkelbanen, pinkelen, alle priktollen, tollen en zwepen, springtouwen - noem maar op - kwamen de kast uit. De straten waren vol met gelach en kinderstemmen.
Iedere fiets en driewieler was versierd. Als je geen fiets had, dan was moeders of vaders fiets goed genoeg, of je kon natuurlijk er een huren voor die dag. Had de familie een vlag, dan werd die buiten gestoken. Voor deze gelegenheid met een oranje wimpel, want Juliaantje was aanwezig in het Paleis op de Dam. Balkons en winkeletalages waren versierd! Alles in rood, wit, blauw en oranje! Het was een enorm spektakel!
Ieder kind droeg een rood, wit, blauw of oranje kledingstuk, en voor meisjes een combinatie van alle vier, want die hadden een strik in het haar.
Er waren feesthoeden, feestneuzen, feesttoeters, feestfluiten, ratels; alles als het maar lawaai maakte.
Je kon rolletjes crêpe papieren wimpels kopen in alle vier keuren. Die dingen gooide je van het ene balkon naar de andere. Grotere jongens waren uitgerust met knalerwten, rotjes en bommetjes, maar dat werd dan weer niet zo gewaardeerd.
De TOKO op de Bos en Lommerweg had alle feestartikelen en deed die dag de beste zaken. Ook Willie onder de Bos en Lommerpoort had een lange rij mensen voor de deur voor ijs, kauwgum en cola.
Ik dacht dat die feestviering ook in verband was met Koninginnedag (30 April) en elke 5 jaar zou plaatsvinden, maar later heb ik er nooit meer zo veel van gemerkt. Misschien was de lol er af?
(Jammer genoeg heb ik geen foto’s.)