Overtoomse Sluis

Baarsjes, Oud-West
Een van de foto's uit het boekje van Simon Stammis wie, wat, wanneer, waar

Een van de foto's uit het boekje van Simon Stammis wie, wat, wanneer, waar Door: Jan van Zijp

"Ik zoek de datum van de opening en of er krantenartikelen of foto's bestaan van de brug van de Overtoom naar het Surinameplein. Wie kan mij helpen?"
Dat schreef Fred Hooites op 26 mei 2010 als reactie op het stuk 'Enkele verdwenen ‘buurtwinkels’ op de Overtoom' van Jan Wiebenga.

Toeval?
Nu wil het toeval (dat volgens sommigen niet bestaat) dat kort daarvoor de redactie een boekje kreeg van Simon Stammis met de titel 'De Overtoomse Sluis', met onder andere foto's van een markant punt in Amsterdam.
En in dit prachtige, leerzame boekje - dat door Simon als hobby is samengesteld - staan de gegevens waar Fred Hooites naar vraagt.

Uit de inleiding van het boekje:

De Overtoom en de Overtoomsesluis
Ooit was de naam Overtoom die van de dam die in de 14e eeuw in de Schinkel gelegd werd. Aanvankelijk werden kleine schepen over die dam getrokken, getoomd zoals dat toen heette.
Tijdens koning Lodewijk Napoleon werd de dam in de oorspronkelijke Overtoomsevaart vervangen door een sluis, die tot 1942 dienst gedaan heeft. Toen was de sluis overbodig geworden door de bouw - in 1940 - van de sluis tussen de Schinkel en het Nieuwe Meer, die het grachtenwater in Amsterdam op peil moest houden.
Over de Overtoomsesluis werd in 1900 een houten klapbrug gelegd in het verlengde van de Bosboomstraat. (Later werd dit de Andreas Schelfhoustraat.)
Deze brug werd in 1925 afgebroken en vervangen door een ijzeren ophaalbrug over de Kostverlorenvaart in het verlengde van de Surinamestraat.
In 1949 kwam de 25 meter brede basculebrug gereed die de oude naam 'Overtoomse Sluis' draagt. De architect van deze brug is P.L. Kramer en de brug is rijk voorzien van sculpturen van Hildo Krop.

Met dank aan Simon Stammis.

De nieuwe basculebrug en de oude ophaalbrug wie, wat, wanneer, waar

De nieuwe basculebrug en de oude ophaalbrug wie, wat, wanneer, waar Door: Jan van Zijp

De naam op de brugleuning wie, wat, wanneer, waar Foto: Simon Stammis

De naam op de brugleuning wie, wat, wanneer, waar Foto: Simon Stammis Door: Jan van Zijp

Simon Stammis

Re: Overtoomse sluis

Fred Hooites:
Eerst bedankt weliswaar laat maar toch, is er ook iemand die weet waar dit boekje te verkrijgen/kopen is en of er kranten artikelen bestaan van de opening in 1949bvd fred

Dit boekje kan ik leveren; mail mij m.b.t. je adres voor verzending.

Fred Hooites

Overtoomse sluis

bvd fred

Penning

Wie kan mij vertellen wat voor soort penning dit is: een herdenkings penning ter gelegenheid van de opening van de Overtoomse sluis of een herkennings penning aan b.v. een sleutel(bos) van de brugwachter of aan het vroegere klompje. Waarvoor diende deze penning.

E.V. Overtoomse Sluis 17-9-'49 waarvoor is deze penning gemaakt ?

E.V. Overtoomse Sluis 17-9-'49 waarvoor is deze penning gemaakt ? Door: Jan Wiebenga

Overtoomse Sluis Andere zijde van de penning.

Overtoomse Sluis Andere zijde van de penning. Door: Jan Wiebenga

Overtoomse Sluis

Beste Fred Hooites, de redactie van het Geheugen was me bij 'toeval' te vlug af met het geven van antwoord op je vraag van 26 mei 2010. Maar ik wil je toch de door mij opgezochte feiten geven, afkomstig uit het archief van maandblad 'Ons Amsterdam'.

voor 1814 dam met overhaal
1814-1942 Sluis met houten klapbrug