Goed gezien opa Koek! (5)

Oud-West, Baarsjes

"Laat ik een beetje in de buurt van de markt gaan wonen dan hoef ik niet zo ver te slepen met mijn spullen."

Reinier Claeszenstraat 2 en de winkel 2a. In 1934 een groentenzaak en nu in 2008 nog steeds dezelfde handel Foto: Jan Wiebenga, november 2008

Reinier Claeszenstraat
Na 12 jaar op de boerderij aan de Haarlemmerweg (nu Pieter Postsingel) verhuisde opa Koek weer naar ‘de stad.’ In 1934 begon hij een aardappel en groentezaak in de Reinier Claeszenstraat 2a, en woonde op één hoog, in het stukje bij de Admiraal de Ruyterweg tegenover wat toen de drukkerij Senefelder was. De Centrale groentenmarkt was pas geopend aan de Jan van Galenstraat. Volgens mij heeft hij dat aan zien komen en gedacht: "laat ik een beetje in de buurt van de markt gaan wonen dan hoef ik niet zo ver te slepen met mijn spullen". Goed gezien opa!

Riviertje in Amsterdam
Op de plek van deze groentezaak liep vroeger een sloot, genaamd de ‘Krommert’, onder de huizen en de straat door middel van duikers. Deze liep van de Kostverlorenvaart naar de Admiralengracht. De sloot is later dichtgegooid en waarschijnlijk was opa Koek de eerste bewoner in het pand waar nu de groentenzaak zit. Aan de overkant kijkt men in de gemeenschappelijke achtertuin waar vroeger de sloot liep. Een bewoner, nieuwsgierig waarom ik foto’s nam, vertelde mij dat de sloot oorspronkelijk een riviertje was. Ik zei: ‘Ik geloof er niks van maar we zoeken het op.’ Maar ik kan u eigenlijk blind vertellen dat dit een fabeltje is. Het was gewoon een brede verbindingssloot. Na enige oude kaarten bekeken te hebben kwam ik alsnog tot die conclusie. Geen snelstromende rivier dus.

Weer verhuizen
Dit alles heeft niet zo lang geduurd. Een jaar later verhuisde hij schuin naar de overkant naar nummer 34, één hoog, in de Maarten Harpertszoon Trompstraat en eind november 1935 ging ook de zaak naar nummer 36, in het huis op de hoek. In de familie gaat het gerucht dat sommige verhuisdozen nooit uitgepakt werden voor de volgende verhuizing. Dat zal echter niet de doos met jonge jenever geweest zijn! En jawel, augustus 1938 was het weer zover. De hele hap moest naar de Frederik Hendrikstraat nummer 60-huis. Van daaruit kon hij makkelijk naar de Lindengracht lopen waar hij weer een aardappelenstal had staan. Op deze markt heeft hij jaren gestaan. In de buurt had hij ook een kleine loods voor zijn handkar en andere spullen.
(Maar daarover een andere keer.)

Lees ook de andere verhalen over Opa koek.

Bekijk meer afbeeldingen

Maarten Harpertszoon Trompstraat (links) hoek Reinier Claeszenstraat omstreeks 1936. Op nummer 36 de Aardappel- en Groentezaak van opa Koek - Foto: Jan Wiebenga Maarten Harpertszoon Trompstraat (links) hoek Reinier Claeszenstraat omstreeks 1936. Op nummer 36 de Aardappel- en Groentezaak van opa Koek - Foto: Jan Wiebenga

Maarten Harpertszoon Trompstraat omstreeks 1936, met rechts op de hoek de Aardappel- en Groentezaak. - Foto: Jan Wiebenga Maarten Harpertszoon Trompstraat omstreeks 1936, met rechts op de hoek de Aardappel- en Groentezaak.
- Foto: Jan Wiebenga

Re: RE LEUK

Theo van Genne:
Channah ook hier zijn voor mij veel raakvlakken ik heb ook in de reinier claessenstraat gewoond,volgens mij ben je nooit bij mij op visite geweest,had wel familie in de 2e hugo de groot.Ze woonden boven slagerij Fritschy en hadden de papagaai voor het raam staan en die deed altijd het fluitje na van de verkeersagent met zijn klapbord na(misschien wel Plenter) en zorgde wel eens voor verwarring,dan had je nog de groenteman bij jouw op de hoek met zijn appelmoesijsjes.en in de 2e de volendammer en Bap.Kapsalon Faas in de Frederik Henderik.
Heb daar met Fred Fontijn een paar jaar in de van Oldenbarneveld op de ULO gezeten,
En Ron ik kan mij geen groenteman herrineren daar onder jouw, wel van Veen een drogist en een slagerij heb daar tot ongeveer 1963 gewoond,er waren 3 melkboertjes in dat stuk straat waar ik woonde en 2 groenteboeren 1 fietsenstalling 1 sigaren winkel en een naaimachinehandel en een garage,ook een handeltje in remmaterialen Ferodo of zoiets.Dit was het weer even voor nu.

Dag Theo,

Mijn bezoek aan iemand in de Reinier Claeszenstraat dateert van voor 27 november 1957. Op die datum verhuisden wij namelijk vanuit de Eerste Hugo de Grootstraat naar de nu niet meer bestaande Jelte Eelsmastraat in Geuzenveld.
Slagerij Fritschy in de Tweede Hugo de Groot kan ik mij niet herinneren, en helaas die papegaai ook niet. Bij ons in de Eerste Hugo was ook een slager, ik meen dat deze Veenhof heette. Daar kocht mijn moeder vlees, voor zover dat gekocht werd, want wij waren niet bepaald rijk. Groenteman Lindeman op de hoek met de Frederik Hendrikstraat herinner ik mij wel heel goed. Vriendjes van mijn broertjes woonden daarboven. Maar ook bij Lindeman kwamen wij niet: wij woonden boven de groentehal van de heer en mevrouw Kroon, dus daar werd de groente en fruit van betrokken. Kroon had ook appelmoesijsjes. Heerlijk waren die, ik krijg er nu heel erg zin in! Toch eens zelf maken. :-)
De Volendammer en bloemenwinkel Bap weet ik mij ook nog goed te herinneren. En niet te vergeten De Gruyter op het Hugo de Grootplein! En (kantoor)boekhandel Boschkemper of Boskemper in de Frederik Hendrik. En kan jij je de delicatessenwinkel van de drie gezusters Bijl, die ook snoepgoed van vijf cent verkochten, op de hoek van het Hugo de Grootplein en de Frederik Hendrik nog voor de geest halen?
Leuk om weer eens over die oude tijd te lezen en na te denken!

Theo van Genne

RE LEUK

Re: Re: Re: leuk

Ron Dijkstra:
hoihoi dank je wel voor de foto's.woon jijzelf ook in de buurt?
groetjes roh

Graag gedaan, Ron.
Nee, ik woon niet in de buurt, ik woon in Zuid. Ik kan mij vaag herinneren dat ik, toen ik heel jong was en wij nog in de Eerste Hugo de Grootstraat woonden, eens met mijn ouders op bezoek geweest ben bij iemand in de Renier Claeszenstraat. Maar wie? Ik zou het niet weten.....
Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in heel Amsterdam, vooral waar het architectuur betreft, zodat ik ook heel veel straten weet te vinden. En ik heb zo´n 16 jaar geleden aan een aantal projecten gewerkt op het Stadsarchief, waardoor die belangstelling en kennis alleen maar groter is geworden. :-)

Groet, Channah

Ron Dijkstra

Re: Re: leuk

Channah van Straaten:
Ron Dijkstra:haha,leuk allemaal dit ik woon er namelijk er al 35 jaar nu.ik ben namelijk in het huis geboren waar ik nu nog woon.ik woon bij mijn ouders en die wonen er al 37 jaar geloof ik.maar al deze verhalen vind ik echt leuk.jammer dat er geen foto's of beelden zijn van deze straat van mij....Ikzelf woon samen met paps en mans op reinier claeszenstraat 8, 2 hoog.ik kijk ook uit op het zgn slootje.ik ben altijd op zoek naar oude foto's ensow maar kan helaas nooit wat vinden.maar wel leuk om te horen want er zit nu een Turkse groenteman al jaren.er is toch vrij weinig veranderd als je het zo hoort.ik zou weleens wat leuke foto's beelden verhalen willen horen via deze site van mensen....of mail me maar!
Dag Ron,
Kijk eens op de beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam: http://beeldbank.amsterdam.nl/ (link staat ook op de homepage van Het Geheugen van West), en tik als zoekwoord Reinier Claeszenstraat in.
Groet, Channah

groetjes roh

Re: leuk

Ron Dijkstra:
haha,

Dag Ron,

Groet, Channah

Ron Dijkstra

leuk

haha,

theo van genne

reinier claessenstraat

Heb daar gewoond van pakweg 1955 tot 1963 op nr 29 2 hoog schuin boven de melkboer genaamd Bakker(hoe verzin je het)er waren 3 melkboeren en 2 groentenboeren in dat stuk straat een naaimachine handel en een fietsenstalling van Sodekamp en een sigarenwinkel ook was er een slager en om de hoek in de MH Trompstraat de bakker en de schoenmaker ik dacht dat die Kamman heette zonder h.Heb daar ook mijn eerste (en laatste)paar rolschaatsen gekocht. Volgende x verder.

Jaap Jongewaard

Re: de sloot

Jaap Jongewaard:
In 1959 kwam ik als 13 jarige wonen in de Reinier Claeszenstraat 2a 3 hoog. Het huis had een douche en een piepklein ijskastje dat op gas werkte. Met mijn zusje en broertje sliepen we helemaal boven eigenlijk op de vierde verdieping. Op de eerste etage woonde de familie Dannenburg , op de tweede de fam. Moreu. De groentewinkel was er niet, wel de Vries met Kreidler motoren. We keken uit op de sloot, waarvan het water telkens van kleur veranderde, omdat Senefelder er verf op loosde. Ik herinner me dat ik op rose ijs heb geschaatst. Op de hoek met de M.H. Trompstraat was de melkboer, de fam. Oudhof. Ik heb er 6 jaar met plezier gewoond. Waarom had ons huisnummer een toevoeging a? Ons huis zag er ook heel anders uit dan de andere huizen in de Reinier Claeszenstraat. Was dat door de sloot?

Jaap

Re: de sloot

Jaap Jongewaard:
In 1959 kwam ik als 13 jarige wonen in de Reinier Claeszenstraat 2a 3 hoog. Het huis had een douche en een piepklein ijskastje, dat op gas werkte. Met mijn zusje en broertje sliepen we helemaal boven eigenlijk op de vierde verdieping. Op de eerste etage woonde de familie Dannenburg , op de tweede de fam. Moreu. De groentewinkel was er niet, wel de Vries met Kreidler motoren. We keken uit op de sloot, waarvan het water telkens van kleur veranderde, omdat Senefelder er verf op loosde. Ik herinner me dat ik op rose ijs heb geschaatst. Op de hoek met de M.H. Trompstraat was de melkboer, de fam. Oudhof. Ik heb er 6 jaar met plezier gewoond. Waarom had ons huisnummer een toevoeging a? Ons huis zag er ook heel anders uit dan de andere huizen in de Reinier Claeszenstraat. Was dat door de sloot?

Jaap Jongewaard

de skoot

bert

bert klop

ik kan me die groetenzaak niet herinneren. Ik was er nog niet in 1934. wel weet ik dat daar in dat stukje de schoenlapperij was van Meneer Kahman. Die man verkocht ook alarmpistolen en dat soort leuk spul. Hij verhuurde ook vakantiehuisjes in Stroe, waar wij een paar keer geweest zijn in de jaren zestig