Herinneringen aan de Fagelstraat (4)

Frederik Hendrikbuurt, Oud-West

Op nummer 71 in de Fagelstraat is nog steeds een garagebedrijf gevestigd. Met café Hans Wierda (Frederik Hendrikplantsoen) en apotheek Ziesenis (Nassaukade) de laatsten uit een lange rij.

Fagelstraat met links de garage op nummer 71 Foto: Streetview van Google maps

Het winkelbestand
Ik beëindig mijn verhaal met een opsomming van de winkels zoals die er in de jaren 1955-1965 waren. Ter verificatie en ook om een indruk te verkrijgen omtrent de ouderdom van de winkels, heb ik daarbij gebruik gemaakt van de telefoongidsen van Amsterdam van 1915, 1940 en 1949. In een aantal gevallen heb ik het Adressenboek van de gemeente Amsterdam uit 1935 geraadpleegd. Hierbij dient uiteraard te worden opgemerkt dat niet iedere winkelier over een telefoonaansluiting beschikte. Als een winkel in een van de telefoonboeken staat opgenomen, heb ik dat vermeld. Van sommige winkels heb ik het huisnummer niet meer kunnen traceren. Daarnaast verdween wel eens een winkel en kwam er weer een andere voor terug, maar vóór medio jaren zestig waren de meeste successievelijk verdwenen, niet langer bestand tegen de concurrentie van het grootwinkelbedrijf of bij gebrek aan een opvolger.

Aantal winkels/bedrijven:
Fagelstraat 19
Nassaukade 6
Frederik Hendrikplantsoen 11
Lodewijk Tripstraat 7
Jacob Catskade 2
Antonie Heinsiusstraat 3
Gerard Schaepstraat 3

Fagelstraat evenzijde vanaf Nassaukade tot Lodewijk Tripstraat:

1) Dameshoedenwinkel; waarschijnlijk nr. 10.

2) Chocolaterie v.d. Berg nr. 20. - Hoe lang de winkel bestaan heeft weet ik niet, maar in de tweede helft jaren vijftig sloot de ze haar deuren.

3) Melkhandel Keizer nr. 22. Wij woonden drie hoog boven deze melkhandel.
In de jaren vijftig was bij Keizer evenals bij de andere melkwinkels nog losse melk verkrijgbaar. In de vooravond werd de winkel met melk bevoorraad. Dit hield in dat een grote melktankauto de straat kwam binnenrijden en er met behulp van een slang melk van uit de tank in de tegen het pui geplaatste melkbussen werd gepompt. Als de melkauto weer vetrok, gingen wij als jongen op de aan de buitenzijde van de tank lopende slang zitten, en reden zo een eindje mee. De bevoorrading vond ook regelmatig in de vroege ochtenduren plaats, wat doorgaans nogal wat geluidsoverlast veroorzaakte.
De eigenaar bezorgde ook met de melkkar in de buurt. Het zelfde deed ook de eigenaar van de op nr. 44 gevestigde melkhandel, ook een Keizer. De Keizer op nr. 22 was katholiek en de ander christelijk en beiden hadden dan ook, zoals in die tijd gebruikelijk, hun eigen klantenkring.

4) Schoenmakerij van ome Nico de Jong nr. 30.

5) Melkhandel Keizer nr. 44

Link naar alle winkels
Jan van Blanken heeft alle winkels geïnventariseerd, maar die lijst is te lang om als 'verhaal' te publiceren. Daarom hierbij de link naar de volledige opsomming van de winkels: klik hier.

Klik hier voor de andere delen van 'Jeugdherinneringen aan de jaren vijftig Fagelstraat en omgeving'.

Tondv@xs4all.nl

Ome Sjors

Hoi Joke den Hartog. Kan het zijn dat je vader Sjors heet? Zo ja dan heb ik als kind vaak met hem meegereden in de rode International vrachtwagen. Dat was geweldig. Mijn vader werkte in de Westersuikerfabriek en regelde ritjes voor hem. Soms kwam ik bij jullie thuis op 1 hoog. Vaag herinner ik me een meisje van mijn leeftijd....

Rob Verheugd

Fagelstraat 70

Op nummer 70 ben ik geboren. De garage op de foto was eerst de stalling van mijn opa (H. den Hartog) die daar een transportbedrijf runde. Hij woonde zelf op één hoog.

Theo Koelman

Automobielbedrijf Theo Koelman fagelstraat 71

Kwam bij toeval op deze site en zag mijn Garage op de foto. Ben daar zelf 43 jaar geleden begonnen als monteur en sinds 1978 eigenaar. Was voorheen transportbedrijf den Hartog waarvan ik de laatste die er hebben gewoond ook heb gekend. Voor den hartog was het een klompenmakerij. Het pand dateerd van 1906 en verkeerd nog altijd in een goede staat. De boven gelegen woningen heb ik in 1999 verkocht aan 1 familie uit het zuiden des lands die daar tot volle tevredenheid wonen. Cafe Wierda is opgeheven sinds begin dit jaar, 2012.

Hoi Joke ook ik heb herinneringen aan dit adres veel ervan hebben met opa, oma,

Re: Fagelstraat

Joke den Hartog:
Ik heb op nr.71 gewoont bedrijf was van mijn opa mijn vader werkte daar leuk weer om de foto te zien komen toch weer herineringen boven.

jan baas

jan baas

ik weet nog dat in de Fagelstraat de fietsen en motorfiets zaak was van de familie de Graaf, met de zoon heb ik later samen gewerkt bij het Intern. transportbedrijf D.P.de Rond op de Zoutkeetsgracht

Joke den Hartog

Fagelstraat

Ruud

Fagelstraat 71

Voorheen was dat het bedrijf van mijn opa.
Het was een transportbedrijf "Den Hartog

Mary

Fagelstraat

Leuk te lezen over. De buurt Frederik hendrikplantsoen en Fagelstraat, heb in de vijftigerjaren in de Amaliastraat gewoond dus heel herkenbaar .