Klompmaker, de melkboer op het Frederik Hendrikplantsoen

Mijn ouders hadden een kruidenierswinkel van 1954 tot begin jaren 80. Een leuke wij in de Staatsliedenbuurt. Er waren meer buurtwinkels zoals slager Hinke, een drogisterij, sigarenwinkel, groenteman (Nieboer).

Frederik Hendrikplantsoen 7B-21 (v.l.n.r.) Zou dat Slager Hinke zijn? / Foto: 1983, Stadsarchief Amsterdam Door: Constant Klompmaker

Mijn ouders Ciel en Klaas Klompmaker waren het middelpunt. Zij organiseerde een hoop voor de bewoners en klanten. Van sinterklaas tot zomer acties. Iedereen kwam over de vloer. Van ome Johnny en tante Sjaan tot menig bekende Amsterdammers. De melkkar met klein motertje heeft het lang vol gehouden. Ik ging elke zaterdag ochtend vroeg mee de wijk in. Als klein jochie geweldig.

Halverwege de jaren 70 kwam De Dagmarkt in de buurt en zag je de buurt veranderen.De reden van stoppen was de criminaliteit. Na wat bedreigingen en een plan van herstructurering vanuit de gemeente hebben zij besloten om te stoppen en in Noord Holland weer opnieuw te beginnen. Ik kan mij herinneren dat er een deal was met de gemeente en het pand is een woning geworden.

Tegenwoordig zie je in heel Amsterdam de kruidenierswinkel weer een beetje terug komen dankzij de Turkse ondernemers.
Ik denk dat de kleine buurtwinkel weer toekomst heeft mits deze ook de ruimte krijgt om te ondernemen.

Johan Langelaar

Melkboer Staatsliedenbuurt

Ha Constant!

Als jongen van 12 / 13 jaar heb ik voor jouw vader gewerkt op de zaterdagmorgen. Met een knecht samen de wijk in, klanten aan levensmiddelen helpen. Ik heb bij jouw zus Annet? in de klas gezeten. Jouw vader was mijn eerste baas. Begin jaren 80 verhuisden jullie naar Heerhugowaard... dacht ik.

H.gr. johan

C.A.W.de Graaf