Grafisch Geluk in de Hugo de Grootbuurt

Auteur: Henk Laloli
Frederik Hendrikbuurt

Jaap Nieuweboer is met kantoorboekhandel Nibo (inderdaad NI-euwe-BO-er) al jaren een begrip onder grafische studenten van de Rietveld academie vanwege het exclusieve, authentieke assortiment. Van wrijfletters, tot schrijfmachinelint, tot plakletters, tot 'when you were gone'-opschrijfboekjes, het is allemaal te vinden in de schappen van de kantoorboekhandel aan de Frederik Hendrikstaat. "Soms komen ze de winkel binnen en na een uur weer tevoorschijn, dan hebben ze van alles gevonden waarvan ik al niet meer wist dat ik het had!"

Jaap Nieuweboer in zijn winkel Nibo

Jaap Nieuweboer in zijn winkel Nibo Door: Henk Laloli

Oorsprong

In de jaren 20 richtte Godefriedus van der Wens de winkel in de Frederik Hendrikstraat op. Deze zat toen nog in het naastgelegen pand op nummer 112, en was naast een kantoorboekhandel, een sigarenwinkel, een postagentschap, een speelgoedwinkel en een leesbibliotheek. Op 20 jarige leeftijd, in 1967, nam de huidige eigenaar, Jaap Nieuweboer, de winkel over. Hij was net uit dienst en zette de winkel, behalve de leesbibliotheek, in eerste instantie voort zoals van der Wens dit had gedaan. Het aandeel van de kantoorboekartikelen was toen vele malen kleiner en vooral de functie van postagentschap was belangrijk. Zo werd bijvoorbeeld de AOW nog cash uitbetaald, wat voor veel ouderen over de vloer zorgden.

Een aantal jaren later breidde Nieuweboer uit en verdeelde de activiteiten over verschillende panden, waar hij onder andere een drukkerij begon op nummer 98. De drukkerij drukte veel klein drukwerk en geboorte- en visitekaartjes. De oplages waren laag en dit bleek een lucratieve handel te zijn. Tussen 1975 en 1985 ging het goed met de zaken, Nieuweboer runde met zijn toenmalige vrouw het bedrijf en hadden samen zo'n 10 man personeel in dienst.
Toen het stel in 1988 ging scheiden werd het bedrijf opgesplitst. De ex-vrouw van Nieuweboer zette de speelgoedwinkel en het postagentschap voort tot aan 1998. Terwijl Nieuweboer zich vestigde in het naastgelegen, huidige pand met de kantoorboekhandel. Waar tot die tijd een fijnstrijkerij gezeten had. De drukkerij bleek na een tijdje, door de komst van printers en copyshops niet meer rendabel en nadat deze was opgeheven verhuurde hij het pand onder.

Aanbod

Door de jaren heen is er veel veranderd in het assortiment van de winkel. De computer heeft hier een zeer bepalende rol bij gespeeld. Hoewel hij de afgelopen tijd het gevoel heeft dat er weer meer aandacht is voor authentieke producten en een duurzaam gebruik hiervan, is dit iets wat lange tijd steeds verder terugliep. Door de digitalisering is bijvoorbeeld het aanbod in verschillende soorten papier en schrijfwaren erg teruggelopen.

Ofschoon dit een een negatieve ontwikkeling lijkt voor een kantoorboekhandel, zou je kunnen zeggen dat juist dit voor het bijzondere karakter van Nibo heeft gezorgd. Terwijl veel concurrenten hun assortiment compleet hebben omgegooid, is Nibo ook trouw gebleven aan de oude artikelen. Hoewel de winkel nog dagelijks wordt bijgevuld en van alle moderne gemakken is voorzien, kun je je tevens vermaken met mooie sjabloonletters, adressenbakjes en kwitantieboekjes die de winkel uniek maken. Klanten komen uit de buurt voor het vervangen van een inktpatroon in een ballpoint. Maar ook vanuit de rest van de stad omdat ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar een 3,5 inch diskette of een lint voor de typemachine. Heel lastig te verkrijgen, maar in de schappen van Nibo maak je een goede kans. Ooit heeft Nieuweboer van een drukker die failliet ging, de hele inboedel overgenomen. Al het bijzondere papier dat daar vandaan kwam, ligt al 20 jaar in de winkel en raakt langzaamaan op. Nergens meer te vinden, maar heel handig voor bijvoorbeeld boekbinders die op zoek zijn naar net die papierkleur voor bij een oud boek dat opnieuw moet worden ingebonden.

Toekomst

Nieuweboer is nu 65, op de vraag op hij wil stoppen antwoordt hij dat hij nog minimaal 10 jaar wil doorgaan. Hij heeft een zoon, die hij zijn kleine kikker noemt, en als die vrij is, neemt hij ook vrij en gooit hij de winkel dicht. Dat komt neer op zo'n 10 tot 12 weken per jaar, lacht hij. Hij ziet zijn winkel inmiddels meer als hobby. Hij is eigenaar van het pand en heeft weinig financiele zorgen, hij kan de winkel draaien zonder dat hij hier van rond hoeft te komen.
Iets dat hem meer zorgen baart is de terugloop van de kleine middenstand en daarmee haar sociale functie. Hij zit al 40 jaar in deze buurt en kent er veel mensen. Die komen onder het alibi van een kopietje even een praatje maken. Dat is iets wat zeldzamer wordt.

Nieuweboer vertelt met veel enthousiasme over zijn zaak en is zichtbaar op zijn plek in de winkel en met zijn rol in de buurt. Hij geniet van de verhalen van buurtbewoners en de uiteenlopende klanten die over de vloer komen. En begrijpelijk, Nibo is met haar aanbod een bijzondere winkel, waar de grafische liefhebber van een simpel kijkje in de schappen heel gelukkig wordt.

Kantoorboekhandel Nibo

Kantoorboekhandel Nibo Door: Sanne van Goor