Wie en waar?

Verteller: Henk Laloli

Wie herkent deze winkel en wie er achter de toonbank staat?

Achter de toonbank Foto: Buurtarchief Spaarndammerbuurt-Zeeheldenbuurt

Voor het projekt Buurtwinkeltjes van het Amsterdams Archief en voor het Buurtarchief Spa/Zee wil Henk Laloli graag achterhalen wie deze winkelierster is en waar de winkel was.
Misschien zijn er bewoners van De Bogt/Westerbeer die haar herkennen?

J.van Beusekom

Snoepen

Ben in 1964 geboren, Oostzaanstraat en bijna al m'n melktanden en kiezen kwijt geraakt door deze dame aan wie ik al m'n dubbeltjes en stuivers uitgaf als kind. Waar je alle soorten snoepjes bij haar kocht voor en na schooltijd. Niks geen tanden poetsen, of weinig althans. Vandaar. Tijdens de sloop van een groot deel v.d. Polanenstraat staat mij bij zat zij als een v.d. laatste nog lang in haar winkeltje voor of naast het badhuis.

Leon de Laat

.

HERSTEL: haar geb. datum is 7-07-1890

Leon de Laat

Krijntje Margaretha van den Berg (7-07-1880)

Haar officiele naam is Krijntje Margaretha van den Berg (7-07-1880 ovl. sep. 1981),
- in sep. 1929 scheidde zij van Lieuwe Bansberg. (1 dochter)
- zij woonde van juni 1940 tot aug.1974: Polanenstraat 15-hs

Henk Sweerman

Tante Greet

In 1942 was ze er al, wij kwamen tegenover haar te wonen. Een anekdote: Tante Greet had een pof lijst. Soms kon ze tijdens de hongerwinter nog weleens spullen leveren die ze nog opgeslagen had staan. Alleen de prijzen waren rigoreuze gestegen, maar wel op de pof. Na de oorlog wilde ze dat iedereen gewoon kwijt schelden. Ze had inmiddels contact met een vertegenwoordiger die als boekhouder haar honneurs ging waarnemen. De man dacht nog even dat oorlogsgeld te innen. Hij kwam bij mijn vader langs die tegenover haar winkel een rijwielstalling had. Het ging om honderden guldens waarvan hij een rekening toonde. 3flessen slaolie a 90 gulden per fles. Nou daar heeft hij spijt van gekregen, met behulp van onze herdershond is hij de stalling uitgeslagen en gebeten. Een paar dagen later is hij omdat er nog meer mensen door hem benaderd waren, onder bedreiging met de noorderzon vertrokken.

gerda brink-tamis

tante greet

ja die kan ik wel kwam er ook vaak met jan de jonge als we kranten rondbrachten en dan even snoep halen enz 1970 was ze er ook nog volgens mij ook nog wat langer

Josefine Sweerman

Tante Greet

Toen ik zes jaar was, mocht ik voor het eerst naar de overkant om boodschappen te doen bij tante Greet. Dat was in 1966. Ik heb zelf vanaf mijn geboorte in 1960 in de Polanenstraat op nummer 14 gewoond (dus tegenover de kruidenierswinkel van tante Greet) tot ongeveer mijn 10/11e jaar.

K.Kool

OP ZONDAG BIJ TANTE GREETJE AANKLOPPEN

hahah...leuk ... Dat winkeltje ken ik nog.
Toen was ik nog een klein meisje.
Ik moest veel op zondag bij haar aankloppen voor vermicelli ,en deze lieve vrouw deed altijd open voor mij, ik hoorde haar op de slofjes aankomen.
Als klein meisje kan ik mij herinderen dat ze een grote snoepbak had met vakjes zo'n houten .
Ik ben geboren naast Tante Greetje ergens op nummer 13 halve woning naast het badhuis dus 51 jaar geleden , en woon nog steeds in de spaarndammerbuurt,

fonsblommaart

greet van de berg

naast tante greet een groenteman ,dan de melkboer joop van wegen ,daarnaast de fietsenstalling van L Andriesen ,gespecialiseerd in Borgward een duits automerk.Ertegenover zat aannemer cq timmerman Grave ( in 1969 zat tante greet ernog)

René van Gellekom

Op weg naar huis

Ik zat op de Paulusschool en kwam regelmatig langs dat winkeltje op weg naar mijn huis in de Zaanstraat bij de speeltuin. Heel soms kocht ik er ook wel eens iets kan ik mij herinneren. Het was in jaren 60 nog volop in bedrijf bij mijn weten

L.Klijn

Re: Greet van den Berg

Henk Laloli:
Inmiddels weet ik meer. Emiel Ros schreef me dat de vrouw op deze foto Greet van den Berg is. Zij had het winkeltje tussen de gesloopte huizen in de Polanenstraat hoek Assendelftstraat en de Zaandijkstaat. De winkel en huizen moesten worden afgebroken i.v.m. de bouw van de Bogt Westerbeer.Dus ik vermoed dat dit een kruidenierswinkel in Polanenstraat 15 is. De foto is van Hans van den Bogaard, ongeveer 1976. Meer weet ik niet: wanneer de winkel begon, het verhaal erbij.

L.Klijn

> Henk Laloli:

Mijn verhaal erbij.
Ik Louis roep naam in mijn jeugd Wietje en Wiet ben geboren in 1945 in de Polannen str nr 20.Ik heb er gewoond tot 1960
En weet nog alle winkels van de buurt.
Ik weet nog vanaf mijn zesde jaar ongeveer dat ik bij tante
Greet een a twee eieren moest kopen.Dus het in het jaar 1951 zat zij daar al. Zij was heel lief en behulpzaam en verkocht van alles.Vanaf het kinder badhuis was een lompenhandel vervolgens tante greet een groenteman een melkhandel een garage Andriesen een rijwiel en fietsenhandel Willen Brano
en op de hoek een speelgoed snoepwinkel (losse snoepjes twee voor 1 cent)Als je meer wilt weten mail dan even.
Ik heb in mijn jeugd in deze straat veel gezien en mensen gekend Ik woonde naast de kapper van Bosma.

Henk Laloli

Greet van den Berg