Herinneringen aan de Fagelstraat (1)

Frederik Hendrikbuurt, Oud-West
Tuin Nassaukade 51-57A Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, circa 1907

In deze serie neem ik u mee naar de buurt rond de Fagelstraat, waar mijn broers en ik onze jeugd doorbrachten. Uiteraard pretendeer ik geen enkele volledigheid. Het menselijk geheugen is immers selectief. Voor aanvullingen en correcties houd ik me dan ook ten zeerste aanbevolen.
Jan van Blanken

De besproken straten liggen aan de noordkant van de Frederik Hendrikbuurt en worden begrensd door de Kostverlorenvaart, Kattensloot, Singelgracht en Frederik Hendrikplantsoen. De Frederik Hendrikbuurt maakt deel uit van het voormalige stadsdeel Westerpark; nu stadsdeel West.

Een terugblik
Ik was in 1955 zes jaar toen ons gezin in de Fagelstraat kwam te wonen. Mijn vroegste herinnering aan de buurt dateert overigens van een half jaar eerder, namelijk oktober 1954, toen ik aan de hand van mijn oma aanwezig was bij de opening van de nieuwe brug over de Kattensloot. Begin jaren tachtig werden veel huizen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het gehele aaneengesloten huizenblok Fagelstraat (onevenzijde), Frederik Hendrikplantsoen en Lodewijk Tripstraat (evenzijde), evenals de evenzijde van de Antonie Heinsiusstraat gingen daarvoor tegen de vlakte. Onlangs kwam in het nieuws dat ook een deel van de huizen aan de oneven zijde van de Jacob Catskade met sloop bedreigd wordt. Inmiddels staat vast dat de sloop definitief is. Zonder enig historisch besef moet er weer iets waardevols wijken voor het grote geld.

De Frederik Hendrikbuurt straalde medio jaren vijftig, niet in het minst door de prachtige huizen langs Nassaukade, Frederik Hendrikplantsoen en Frederik Hendrikstraat met hun uit het eind der 19e eeuw daterende gevels, een zekere mate van burgerlijke deftigheid uit.
Hoe deftig deze buurt ooit moet zijn geweest, toont een foto uit 1907 die ik onlangs in een oud tijdschrift (De Prins) aantrof. De foto, ook te zien op de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam, toont de binnentuin achter Nassaukade 57A, waar destijds architect P. Fransen woonde. In de binnentuin zijn onder meer een open rijtuig met aangespannen paard en een groot standbeeld van Frans Hals te zien. De tuin was in die tijd met zijn 130 meter lang en 30 meter breed de grootste particuliere tuin in Amsterdam.

Klik hier voor deel 2 en verdere delen van 'Jeugdherinneringen aan de jaren vijftig Fagelstraat en omgeving'.

jan de jong

Zoon van Jan de Jong ( slager in de fagelstraat/lod,tripstraat )

Leuk dit soort verhalen te lezen.

A. Steenbergen Crayé

Fagelstraat/Jacob Catskade

Mijn grootouders van vaders kant woonden in de Fagelstraat 48 huis, waar ik een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht,tegenover de groentenman, zo,n 3 jaar geleden nog met een neef wezen kijken, net op tijd, nu is het huis er niet meer. Mijn grootouders van moeders kant woonden op de Catskade nr 37 als ik op de veranda stond kon ik naar mijn andere grootouders kijken, gezellige leuke winkels ,op de hoek fagelstraat het winkeltje manus van alles, daar kon je Pieterolie o.a. kopen, er tegenover de bakker, en op de Lodewijk Trip de slger op de hoek, puur nostalgie jammer dat het allemaal is verdwenen.

t van genne

Groente winkel Joorse

Wat leuk om dit te lezen Fambach komt mij bekend voor,ik heb op 56 3 hoog gewoond ongeveer tot 1954 toen is mijn moeder vertrokken en heeft mij meegenomen was toen ongeveer 9 jaar.
Ik heb ook de zandbak in het park nog zien maken.Mijn vader was kleermaker oa voor burgemeester d ailly.En zat veel op zolder waar zijn atelier was.

Marjo Fambach

Wat leuk

Wat leuk dit allemaal te lezen. Zelf ben ik de kleindochter van de groentewinkel Joorse aan het Frederik Hendrikplantsoen 56. Ik heb er 2 hoog boven gewoond tegenover het park. Het is jammer dat er niets meer van over is.

Joop Komen

Gebakjes

Op verjaardagen en andere feestdagen kocht mijn moeder omstreeks 1935 tot 1955 altijd gebak en roomboterkoekjes bij Ter Bogt op de hoek van de Fagelstraat en de Nassaukade.
Wij woonden in de van Beuningenstraat en er waren genoeg banketbakkers in die buurt, maar toch geen zo goed als ter Bogt in de Fagelstraat.