Het geheugen van de Vondelkerkstraat 23, deel 1

Een verhaal over de bewoners van dit pand in meerdere delen

De Vondelkerstraat nu, met links nummer 23 (zwarte gevel) Foto: bron Google Maps

Hoe kwamen Frans en Dorrit er terecht?

Meer dan dertig jaar geleden kwamen wij er wonen. Op nummer 23.
We kochten het huis van Maarten en Marleen Goslings. Zij kochten een jaar eerder het hele pand met het plan het in twee te splitsen en met de opbrengst van de verkoop van het bovenhuis, de verbouwing van het benedenhuis, waar zij zelf graag wilden wonen, te financieren.
Wij zochten een huis in Amsterdam. Frans had een promotiebaan gevonden aan de VU. In die tijd was het net als nu. Nieuwkomers hebben geen enkel woonrecht en zijn aangewezen op koop of commerciële verhuur. We hadden al wat vergeefse pogingen achter de rug toen Frans in de koffiepauze de tip kreeg contact te leggen met een vriend van een collega die ‘makelaarde’. Enkele dagen later toerden we door Amsterdam met hem. Na twee treurige locaties met veel schrootjes en een ingebouwd aquarium met neontetra’s reden we de Vondelkerkstraat in. Als dat eens waar kon worden …
Op nummer 23 waar we wezen moesten werd niet open gedaan. Er kwam een blauwe eend de straat in gereden met een KLM-sticker achterop. Gelukkig wist de makelaar dat Marleen bij de KLM werkte dus hij sprak haar aan. En jawel hoor ze was het. Na wat uitleg en aandringen mochten we kijken. Ze was nog niet aan opruimen toe gekomen, het was nog maar een paar dagen bekend dat het verkocht zou worden en nog niet eens officieel op de markt..
We hebben geen moment enige aarzeling gehad. Een weekend zaten we in spanning en kwamen tot elkaar. Het bovenhuis werd van ons op 4 december 1978.

Lees hier deel 2 en hier deel 3.

Dorrit was een van de cursisten van de schrijfcursus november-december 2010 van het Geheugen van West.
Kijk hier voor de resultaten van de schrijfcursus november-december 2010.

Zoeia van Eck

verhaal vondelkerkstraat

Dorrit wat enig om jouw verhalen te lezen. Het is voor mij zo herkenbaar. De verhalen ken ik natuurlijk ook. Dick en ik hebben zelf van 9 mei 1963 tot 27 maart 2007 in de Vondelkerkstraat gewoond en alles meegemaakt.
Ja, ook ik kan wel een boek schrijven over 45 jaar Vondelkerkstraat. Ook wij waren in 1963 het jongste echtpaar van de straat. Er woonden daar veel oude mensen in die tijd.
Hoop nog veel van je te lezen.

Groetjes, Zoeia Muts- van Eck