Het geheugen van de Vondelkerkstraat 23, deel 2

Een verhaal over de bewoners van dit pand in meerdere delen

Zelfportret van de kunstenaar 'Plieger'? Foto: Dorrit van de Laarschot

Wie woonden hier vóór ons?

Maarten en Marleen kochten het huis van mensen die de financiering niet meer aankonden. Ze kochten het met zijn drieën en één van hen overleed onverwacht tijdens een verblijf in Spanje. In het huis vonden we een geschilderd portret en een naamplaatje ‘Plieger’. Omdat we het nergens meer konden navragen nemen wij aan dat dit het zelfportret van de vorige bewoner mijnheer Plieger is.
Ineke Ebbinge van nr 21-boven – die kunstschilder is – vond het een aardig portret en maakte het schoon. We maakten er een lijstje om en het hangt nu in de gang ter herinnering aan een onvervulde droom.

Vóór het drietal woonde de familie Colauto in dit huis. Vader, moeder en zeker drie zoons. Eén van de zoons had in het souterrain een karateschool; de parketvloer lag er nog toen Maarten en Marleen het huis kochten. De familie woonde hier een hele tijd. Het waren Italianen van oorspong, terrazzowerkers. In de keukens en achter de voordeur lagen terrazzo vloeren. In het bovenhuis een donkerrode met spikkels. Achter de deuren zandkleurig met paarlemoerstukjes erin. We hebben ter nagedachtenis aan Colauto in beide huizen deze vloertjes in het zicht gehouden.

Lees hier deel 1 en lees hier deel 3.

Dorrit was een van de cursisten van de schrijfcursus november-december 2010 van het Geheugen van West.
Kijk hier voor de resultaten van de schrijfcursus november-december 2010.

marco

Bij mijn vader

Hallo lezers

Mijn vader woonde ook in de vondelkerkstraat, denk zo van 1975 tot 1985, Rob Flens heet hij, groote man,beetje lang haar en baard, hovenier , vakbond, vredesbeweging
Mijn ouders waren gescheiden dus was 1x per week bij mijn vader, ik was toen jaar of 10
Ik vond de straat leuk omdat ie doodliep, heel raar voor een jongen uit het toen mooie slotervaart, wel was het vondelpark super spannend, zat er ook in de buurt op school
Wij woonden in het een na laatste huis links aan het eind, nu lelijk creme en geel van kleur
Het was een super oud spannend huis met een keuken uit de eeuw ervoor,een trekbel,gas aansluitingen in de plafonds voor gas lampen en loden leidingen
het parkeren was ook een gedoe , je mocht onder gedoog beleid op het doodlopende stuk parkeren, gaf weleens gedonder, mijn pa had meerdere auto's als hobby , campertje, oude ds ect, deze parkeerde hij daarom ook aan de andere kant van het park
Nog een leuke story over onze kat , de misdaad is inmiddels verjaard , onze kleine donkergrijze kat was eigenlijk een zwerfkat en constant op jacht naar eten , lekker eten, ze ging door het zolder raampje op jacht door de de dakgooten de huizen van de buren in , want we zagen haar zo af en toe met onverklaarbare stukken vlees voorbij rennen !~
Miste iemand aan de linkerkant wel eens zijn rookworst of stuk vlees ?

Leon de Laat