Herinneringen aan de Fagelstraat (3)

Frederik Hendrikbuurt, Oud-West

Het algemene straatbeeld uit die tijd was er een van gemoedelijke drukte. In de eerste plaats zorgden daar de kinderen voor, want het was er, zoals in zoveel buurten toen, kinderrijk en er werd als het maar even kon op straat en in het park gespeeld.

Daarnaast zorgde het winkelbestand voor de nodige drukte. Dit alles kwam de sociale controle uiteraard ten goede, hoewel dat begrip, naar ik vermoed, in die tijd volslagen onbekend was. Zaken als sociale geborgenheid, veiligheid en zondagsrust waren in de verzuilde maatschappij van de jaren vijftig, waarover nogal eens laatdunkend wordt gesproken, in het algemeen een vanzelfsprekendheid.

Alleen al in de Fagelstraat zaten 19 winkels en bedrijfjes. Met de omliggende straten meegerekend kom ik voor die tijd uit op een aantal van rond de 50.
Naast de gevestigde handel floreerde in die tijd de ambulante handel. Ik herinner me daarbij in het bijzonder een man, die met een karretje met een klein paardje ervoor door de buurt reed en olie verkocht. Op het karretje stond de naam Ris. De man droeg altijd een donkerbruin manchester pak en dito pet.

De zomer was natuurlijk de tijd van de ijsverkopers. Steevast was daar jaar in jaar uit ome Karel met zijn karakteristieke ijscokar van Jamin. Hoe vaak hebben we daar ’s avonds niet bij rondgehangen, vooral als je een eindje, zittend op de brede spatborden, mocht meerijden.

Het is nauwelijks nog voor te stellen dat al deze neringdoenden een, zij het vaak schaarse, boterham konden verdienen, vooral je bedenkt dat er op enig moment zes melkwinkels in de buurt zaten.

Frederik Hendrikplantsoen als speelplaats - foto: Beeldbank van het Stadsarchoief van Amsterdam

Huidige situatie
Wie nu door deze buurt wandelt, wordt vooral getroffen door de rust die er heerst. Op meerdere dagen dat ik er met de fiets rondreed, trof ik er nauwelijks kinderen aan en heerste er een opvallende stilte. In het Frederik Hendrikplantsoen zullen nooit meer zoveel kinderen spelen als toen op die mooie voorjaarsdag in de vroege jaren vijftig.
De twee scholen in de buurt, te weten de openbare Fagelschool, waar mijn broers en ik op zaten, en de christelijke Marnix van Sint Aldegondeschool in de Amaliastraat en daarom vaak Amaliaschool genoemd, fungeren niet meer als zodanig, maar bieden onderdak aan kunstenaars. Deze zomer was ik in de gelegenheid wat foto’s te maken van de binnenzijde van de Fagelschool. De foto’s heb ik op http://www.schoolbank.nl geplaatst.

Fagelschool; alle leerlingen 1954-1955 - Foto van Schoolbank.nl

Klik hier voor de andere delen van 'Jeugdherinneringen aan de jaren vijftig Fagelstraat en omgeving'.

Pieter Drieman

E-mailadres Pieter Drieman

Pieter Drieman nog even ter aanvulling. Mijn e-mail adres is pieter.drieman@gmail.com En mijn oudste broer heet SIEBE. En ook Gilles den Boer was toen ter tijd mijn hartsvriendje. Verder ben ik zeer geïnteresseerd in informatie over een 'nieuw komertje' vanuit Leiden in halverwege de 60-er jaren: Erik Abrahams. Hij woonde met zijn moeder -een schat van een vrouw - en broer John (die was al in de twintig) en Gerard op de Jacob Catskade, op 3 hoog, zo'n 6 panden van de hoek met de Lodewijk Tripstraat. Erik, die eigenlijk Dirk heette maar door ons Erik genoemd wilde worden, was dus de jongste. Ik schat toentertijd zo'n 14 jaar. Helaas is hij zo' 20 jaar oud was plotseling bij mij uit beeld geraakt. Dat vond en vind ik nog steeds heel erg jammer. Wellicht ...?

Pieter Drieman

Lodewijk Rtipstraat 19/1

Ongelofelijk leuk dat ik dit toevallig op internet aantrof. Ik ben in de Lodewijk Tripstraat no 19 in 1952 geboren. Zo ook mijn oudste broer Diebe in 1947 en mijn broer Geert in 1951. 'De Driemannetjes Drieman' want er waren -helaas- geen zussen. Ik ben zo rond 1982 verhuist naar een studenten flat in de Jordaan omdat ik geschiedenis ging studeren. Ik ben ongelofelijk leuke herinneringen aan de fagel- buurt had er heel veel vriendjes. 'Jantje' de Jong was daar één van.

Ton Vinju

Re. ome piet 90 Fagelschool

even  een kanttekening. ik ben zelf leerling van de fagelschool geweest in de jaren

=-

1948 .de locatie zoals genoemd "hoek Westerstraat/Marnixstraat. komt naar mijn mening niet overeen met de werkelijke locatie, n.l Fagelstraat nabij 1e  kosverloren kade

met inderdaad een speelplaats beneden alsook op het dak.  mijn lerares in de eerste drie jaar was juf Roda en de laatste periode meester Okkes. verdere genoemde waarnemingen staan nog in mijn geheugen gegrift.

peter jansen

Na hoedendoos

Ik woonden ook in de fagelstraat op nummer 42 tegen over ons woonden een vrouw en die werd Na hoedendoos genoemd, waarom ? Ook ik kan mij ome Karel nog herinneren, en de bakker op de hoek waar je koekkruimels kon krijgen, de slager op de hoek en geloof daarnaast jantje van alles kolen halen in de Lodewijk Tripstraat, en tegenover ons de Familie Meijer, Roel was toen mijn grote vriend.

Maria

In 1932 zat mijn ome Piet op de Fagelschool

Piet is in januari 90 jaar geworden. In de Fagelstraat, op de hoek van de Marnixstraat en de Westerstraat, stond zijn openbare lagere school. Hij vertelde me dat bovenop het dak de speelplaats was. Hij weet nog goed dat hij in de eerste klas zat. Op een dag kwam een Duits jongetje naast hem zitten. Nu realiseert hij zich pas dat dat het een Joods jongetje geweest moet zijn. De kinderen dachten, wat praat de juf toch raar tegen hem, maar die sprak natuurlijk Duits. Piet denkt nog wel eens terug aan de jongen die de school voortijdig moest verlaten. Hij was met z'n ouders gevlucht naar Nederland, want in die tijd begon het gedonderjaag in Duitsland. Walter heette die jongen. Piet denkt wel eens: wat zou er van die jongen geworden zijn.
Bent u in die tijd op school geweest? Het zou leuk zijn als Piet een reactie ontving.

Martin

Re: Met Joop in de klas

Martin:
Hoi Jan, ik heb goede herinneringen aan de Fagelstraat vanwege de school. Met Joop in de klas gezeten! Ik kan me de bedrijven en winkels goed herinneren, vooral de zetterij waar je lood kon verzamelen en de winkel met de koekkruimels. Ik heb een keer de Fagelstraat van zeer dichtbij meegemaakt, toen ik aangereden was en bij Ankie en Sietse voor de deur op de grond lag en mijn been gebroken bleek. Van de school vond ik leuk dat je in de eerste klas "boven"speelkwartier had en je zo fijn naar de boten kon kijken. en 's winter sneeuwballen mikken in de schoorstenen!! Erg leuk was het "randje tik" wat je tegenover de school kon doen tegen het gebouw van de Jehova's. Een beetje eng vond ik wél dat ik langs de Amaliastraat moest, een soort snipers alley voor scholieren waar menig schooloorlogje werd uitgeknokt. Ik was alleen niet zo van knokken!

Maud Farenhorst

Jeugdherinnering

Wat leuk is dit. Ik ben Maud Pelsma. Wij woonden op nr 79 op 3 hoog. Mijn broer is Loek Pelsma. Mijn moeder stond bekend, als Tante Annie. Bij ons op 2 hoog woonde de Fam. Koppelrath. Op 1 hoog Fam. Eerbeek. Ik heb gewerkt in de winkel van Oome Dick Niemann. Zij hadden een dochter Narda.Later werd er ook nog een zoon geboren Dick. Een rolletje drop 10 cent. Inderdaad de beroemde koekkruimels. Wij kwamen wonen in de fagelstraat, in 1957. Heb een heerlijke jeugd gehad. Spelletjes op straat. Alle buurmeisjes ophalen,om buiten te spelen. Ik heb zelf op de Fagelschool gezeten. Mijn broer Loek vanaf de eerst klas tot de zesde klas. Ik moest naar een andere school, omdat ik bleef zitten in de tweede klas. Dat werd de Hugo de Grootschool. Mijn moeder, haalde altijd haar vlees en worst, bij slager de Jong. Inderdaad Jan en mary ken ik ook.Bij groenteman Jorisse haalde ze altijd haar Groente. Fruit altijd op de Lindengracht. Markt.Brood bij de bakker Vermaat. En inderdaad klompmaker de Melkboer, kwam aan de deur. Te veel herinneringen, om op te schrijven.

Jan de Jong

Re: fagelstraat 69

Hallo Joke hoe is het met jou ? Woon je nog steeds in Amsterdam ?

Groeten Jan de Jong ( zoon van Slagerij de Jong ) mij ken je nog wel toch !!!

joke vellinga

fagelstraat 69

ik ben joke vellinga die andere joke is joke den hartog en natuurlijk ken ik haar nog veel gespeeld met haar vroeger mijn moeder voor ieder een tante cobij heeft tot haar dood in 2007 in het zelfde huis gewoond

joke vellinga ik ben joke vellinga die andere joke is joke den hartog en natuur

Re: joke

joke den hartog:
hoi joke ken je mij nog ik woonde boven de garage wij speelden wel samen.
gr.joke den hartog.

Marjo Fambach

Re: Re: Re: joke

constant klompmaker:
Re: Jan de Jong:joke vellinga:ik heb tot 2008 in de fafelstraat gewoond naast de garage van afmijn geboorte dus alle winkels komen mij bekend voor en kan mij er nog veel van herineren
leuk Joke.
Dan kan je de winkel van mijn vader ook wel. Klompmaker.
Wij zijn in 1980 vertrokken wegens criminele toestanden in die periode. ik kom nog veel in de buurt. En heb toch wel weer dat ik er zou willen wonen. Maar ja de prijzen he.
Constant Klompmaker

Constant Klompmaker, jou ken ik als klein jongetje. Je hebt ook nog een zusje gekregen later. Ik woonde boven de groentewinkel om de hoek. Ik ben zelf nu 56 en volgens mij ben jij rond de 50 dan nu?

Marjo Fambach

Re: frederik hendrik plantsoen

T van Genne:
ik woonde vroeger op het frederik hendrik plantsoen op 3 hoog boven de groenteman op de hoek,ik heb nog de zandbak zien bouwen in het plantsoen moet ong rond 1953/54 zijn geweest op de andere hoek zat een sigarenwinkel Lafeber of zoiets zat ook nog een elektro monteur Berger met vrouw Marie en iets verder een vriendje bouke.

Hallo T van Genne,
Ik heb 2 hoog boven de groentewinkel gewoond ik ben er geboren. De groentewinkel was tot mijn 7e jaar van mijn grootouders. Mijn opa is toen overleden en kwam de fam. Nieuwboer er wonen.

constant klompmaker

Re: Re: joke

Re: Jan de Jong:

leuk Joke.
Constant Klompmaker

Jan van Blanken

Ome Dirk Niemann, oud-kruidenier Fagelstraat overleden.

Dirk Cornelis Niemann ("ome Dick"), oud-kruidenier uit de Fagelstraat, is op 13 juni 2013 op op 83-jarige leeftijd overleden (bron de Telegraaf). Bij ome Dick kochten we zakken koekkruimels voor 10 cent (zie ook eerdere reactie van Martin, d.d.11 april 2013).

Jan van Blanken, 20 juni 2013.

Martin

Met Joop in de klas

Hoi Jan, ik heb goede herinneringen aan de Fagelstraat vanwege de school. Met Joop in de klas gezeten! Ik kan me de bedrijven en winkels goed herinneren, vooral de zetterij waar je lood kon verzamelen en de winkel met de koekkruimels. Ik heb een keer de Fagelstraat van zeer dichtbij meegemaakt, toen ik aangereden was en bij Ankie en Sietse voor de deur op de grond lag en mijn been gebroken bleek. Dat was Van de school vond ik leuk dat je in de eerste klas "boven"speelkwartier had en je zo fijn naar de boten kon kijken. en 's winter sneeuwballen mikken in de schoorstenen!! Erg leuk was het "randje tik" wat je tegenover de school kon doen tegen het gebouw van de Jehova's. Een beetje eng vond ik wél dat ik langs de Amaliastraat moest, een soort snipers alley voor scholieren waar menig schooloorlogje werd uitgeknokt. Ik was alleen niet zo van knokken!

Jantje de Jong

Ronnie de Jong

Leuk zo'n verhaal van Ronnie de Jong te lezen.
Dit heb ik ook zo ervaren

Ronald de Jong

Fagelstraat 59 Ronnie de Jong

IK heb in de fagelstraat 59 op twee hoog gewoond vanaf mijn geboorte (1944) tot mijn tiende jaar. Tegenover ons was een melkwinkel en daarnaast een slagerij De Jong. Ik kan mij nog herinneren dat s'morgens vroeg de melkwinkel werd bevoorraad en ik daar steeds wakker van werd. Slager de Jong had volgens mij een zoon (Jantje) en een dochter (Mary dacht ik) die iets ouder was. Ik speelde met beide kinderen. Ook was ik bevriend, en nog steeds, met Hans van Os, die woonde twee huizen verder. Regelmatig klommen wij op de brandmelder die op de hoek van de straat stond. Verder was er nog een winkel waar van ik mij de naam kan herinneren (Schreuder). Luilak werd altijd gevierd, met belletje trek, fiets ophangen aan de straatlantaarn ect.. Ik heb verder nog op de Fagelschool gezeten. Het speelterrein was boven op het dak. De zomers duurde in mijn herinnering lang en waren mooi. Een leuke activiteit was, naast de vele straatspelen, met een brandglas een veter laten smeulen idem met celluoid dat op de toenmalige fietssturen zat, er af halen in inbranden. Kortom ik heb in de Fagelstraat een leuke kindertijd beleefd. Ik ben nu 68 jaar en woon vanaf 1970 in Zeist. Ik zou het leuk vinden om t.z.t.een reactie te ontvangen. O ja, mijn moeder werd in de buurt "Hoedje" genoemd omdat zij er altijd voor een arbeidersvrouw (te) netjes gekleed bij liep. Zij is overigens vorig jaar op 99 jarige leeftijd overleden.

T van Genne

frederik hendrik plantsoen

joke den hartog

joke

gr.joke den hartog.

Mary de Jong

jeugdherinneringen aan de fagelstraat

Wat is dit ontzettend leuk Jan van Blanken. Ik kan me je niet meer voor de
geest halen, maar je bent ook een stukje jonger dan ik.
De belangrijkste jeugdherinnering van mij is : het op straat spelen met de
kinderen die er dan ook toevallig waren. Spelletjes zoals: Dievie met verlos, Bussie trap?, Slagbal met rondjes (de geparkeerde auto die in de weg stond, werd weggeduwd) en het spelen op de Kisten (van Tetterode)
Ik ben blij dat ik zo n jeugd heb gehad !
Hartelijke groet en bedankt ! Mary van de slager.