Columbusplein

7 Fans

Een tijdje terug vroeg Piet Veenboer om vroegere bewoners van het Columbusplein. Hieronder de reactie van Ans de Adelhart Toorop-Antoni op 13 juni in het Gastenboek.

Columbusplein met speeltuin Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1960

Columbusplein met speeltuin Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1960 Door: Jan van Zijp

Zelf ben ik daar in 1940 geboren op nummer 54 (familie Antoni), dus ik weet nog wel het een en ander uit die tijd van mijn jeugd.

Eerst over de speeltuin Jacob Maris met de oppasser de heer De Milde die altijd om 18.00 uur riep "Hallo ja, we gaan naar huis toe". In het clubgebouw was er zondagmiddag altijd film onder andere Rintintin en Aboth en Castello. Wanneer het spannend werd stampten we allemaal heel hard op de grond! Ook niet te vergeten de Sinterklaasvieringen met de zak snoep die je kreeg, dat was wat.
Zelf was ik op balletles van mevrouw Brouwestein, zuster van Gré Brouwestein de zangeres. Pianobegeleiding van B. Pitters.
En hele zomers doorgemaakt in het zand van de speeltuin.
Ik hoop weer wat aanvulling te hebben gegeven over het Columbusplein. Leuke tijd gehad!

Nu volgt een aanvulling van het rijtje bewoners:
- Onder ons woonde familie de Bruin; hij was voorzitter van de speeltuin Jacob Maris. - Dan familie Sirag; "Johan Sirag" de toneelspeler waarvan ik nog toneelles heb gehad in het clubhuis van de speeltuin.
- Familie Pitters
- Op de hoek boven de melkboer familie Doeve, later kwam daar de familie Wennegers.
- familie Burgers
- familie Klaasen
- familie Kirchhof
- Bij de school familie Klooster en Mientjes
- Aan de overkant familie Vink (zijn huis was toen versierd vanwege de thuiskomst uit Indië
- familie Lalleman
- familie Van Seggern
- Slagerij Rietveld
- Bij de Columbusstraat fietsenstalling Huzen
- Winkeltje van Hombroek

Ted

Columbusplein 54

Ook ik ben geboren op nummer 54 en wel in 1960. De familie pitters woonde op nr 52 hs. De familie Sirag woonde ook op nr 56 en de Fam. Klaasen is mijn niet onbekend. In de jaren 60 was op de hoek de melkboer die De Hartog heette. Het Clubhuis van Jacob Maris, de muziekband daar werd het nodige gedaan om de jongelui te vermaken. Op het plein was ook een lagere school die Juliana van Stolbergschool heette.

Re: Antoni ?

Silvester Weller:
Een van mijn voorouders was C. Antoni, geboren 16 Maart 1854. Naar ik begrepen heb waren de Antoni's een Joodse familie. Dat is alles wat ik weet aan de hand van het schitterende zilveren brillenetui met gouden brilletje,dat hier naast mij ligt, en enkele verhalen van wijlen mijn vader. Hij had het ook nog wel eens over een (oud-?) tante Jet Antoni. Kan iemand mij iets meer vertellen over deze familie ?

Hier een antwoord op de fam. Antoni. Mijn naam is Ans Antoni en ben bezig geweest met de Antoni stamboom. Mijn voorouders komen uit Duitsland (Pruisen) Zij waren geen joden maar Christenen, tenminste mijn stam. De naam is toch algemeen bekend in de wereld en velen zijn geëmigreerd overal naar toe. Ook ik heb op het Columbusplein gewoond en heb het stukje geschreven. Leuk dat er zovele ex-buurtjes iets hebben geantwoord. Ook wil ik nog iets vertellen over de fam. Sirag. Heb daar veel opgepast op Andre en Yvonne.Kon ik rustig huiswerk maken want de woningen waren voor 8 personen aan de kleine kant en ik zat op de MULO

Nannen Smit .

Re: Re: Columbusplein

nannen Smit:
Piet Veenboer:Beste Ans, bedankt voor jouw inbreng. Laten we ook nog even de families Raap,Hinke,Blees,Regtien,van de Stolpe nog even noemen.Familie Raap,kortgeleden is Ph.Waldramm(echtgenoot van Ria Raap) nog geridderd. Toen Jos Raap van de MULO afkwam, kwam ik er net op. Mijn jongere broer Theo heeft -samen met Hans en Ton Raap- nog met hun band-the flying Columbians-opgetreden voor de Witte bedjes in het City Theater.Familie Hinke, veel broers en twee zusters(dacht ik). Met Jos Hinke heb ik meerdere avonturen beleefd.Familie Blees, Hil Blees was van mijn leeftijd, maar ja...ze waren niet katholiek; dat ging zo in die tijd, dus weinig contact.Familie Regtien, 2 dochters(Sientje en Tineke).Tineke is later getrouwd met Hennie Graafmans uit de Vasco da Gamastraat.Er waren 3 fam.v.d.Stolpe op het Columbusplein. Oom Toon,oom Wiet en de derde weet ik niet meer.Veel leuke herinneringen met een glimlach. Groeten van Piet Veenboer,

familie Smit Columbusplein 38 huis zijn in 1959 naar Australie gegaan met 9 personen.

nannen Smit

Re: Columbusplein

Piet Veenboer:
Er waren 3 fam.v.d.Stolpe op het Columbusplein. Oom Toon,oom Wiet en de derde weet ik niet meer.
Veel leuke herinneringen met een glimlach. Groeten van Piet Veenboer,

Silvester Weller

Antoni ?

Petra

Kapsalon poelwijk

Wie weet dat nog

Nannen@ziggo.nl

Vroegere buren Columbusplein.

Wij hebben op Columbusplein gewoond recht tegen over de school.

andre sirag

'herinneringen

Wij woonden op één hoog op nr 56 van het Columbusplein, boven de fam Pitters en op de derdeverdieping de fam. Raap.
Ik heb met Hanny Klaassen op de foto gestaan, ik was de indiaan.
De Milde kan ik mij nog goed herinneren, en de Telegraaf die onze "racewagen"kwam fotograferen.
In de Balboastraat was een schoenmakerij, op het hoekje, daar heb ik gewerkt.
Zoals jullie verderop kunt lezen is Herman ter Lingen mijn zwager geworden. In onze jeugd waren wij hecht bevriend. Hij is de met de zuster van mijn vrouw getrouwd. Wij zijn naar Veenendaal verhuisd en hij naar Heer Hugowaard.

Herman ter Lingen

Re: Herinneringen

Hanny wouters Klaassen:
Ik kom bij toeval op deze site terecht, ik Hanny Klaassen ben geboren op nummer 64 2hoog.
Had 3 zussen Elly Beppy en na 10 jaar kwam nog mijn zusje Wilma, kan mij nog vrij veel herinneren.
Er woonde ook nog de fam ter lingen met 2 zoons, een hete Herman, met Yvonne Sirag was ik vriendinnetje en haar brooer hete Andre, kan mij ook nog Johan sirag herinneren want hij was met mij een mooi costuum huren waar ik nog leuke verkleed foto's van heb met mijn 2 zussen Henny Raap Andre en Yvonne Sirag.Ik heb mijn jeugd veel in de speeltuin doorgebracht, drumband wandelclub cutureleclub dansen enzo heb ik nog veel leuke en minder leuke herinneringen, want
volgens mij was het ooit Josje Antoni die bij de school met zijn buik aan de pennen bleef hangen
bij hetover het hek klimmen.

Leuk mijn naam hier te lezen Hanny. Wat je schrijft kan ik me ook allemaal herinneren als de dag van gisteren. Jouw vader (Joop) en de mijne (Bart) waren jeugdvrienden en lagen nog wel eens op straat te sleutelen aan hun brikkies, zo'n beetje het eerste wagenpark van het plein. De speeltuin Jacob Maris was echt het einde en daar hebben we in onze jeugd veel vakantie tijd doorgebracht. Mijn beste vriendjes Andre Sirag, Ronnie de Haan en Josje Antoni. Andre en ik zijn sinds de jaren '70 ook nog familie (zwagers) van elkaar geworden. Jos Raap naam altijd het initiatief om in die enorme zandbak forten te bouwen, met diverse 'kamers' en vooral een 'vergaderzaal'. Ik hoor nog de kreet: "mannen..vergaderen!". Ik weet eigenlijk niet of er toen ook 'vrouwen' werden toegelaten (haha). Jos heeft met een aantal van ons ook nog met een zandbouwwerk (race-auto) de krant gehaald. Mijnheer De Milde, die volgens mij ook het lidmaatschapsgeld langs de deur ophaalde, hield alles uitstekend in de hand. Weet je nog, die warme zomers dat de mussen dood uit de boom vielen, dan deed hij het kraantje open. In een lange rij opstellen, haastig een paar slokken als je aan de beurt was en wegwezen. Dronk je te lang door, kreeg je een aai over je achterhoofd en de mededeling 'volgende'. Schuilhokje, dieffie met verlos, blikkie ram, randje tik, spoorzoekertje, bok bok berrie, we vermaakten ons wel. Na de Kerst op bomenjacht in andere buurten en grote vuren. Mooie tijd. Arm (geld) en Rijk (saamhorigheid) tegelijk.

Herman ter Lingen- van nr 60 - 1 hoog

Nannen@Ziggo.nl

heel leuk om de namen van de buren zien.Zo als slagerij Rietveld aan de overkant Fam Drenth
Fam.Doekse.de Fam Vlentge dat grote gezin naast ons 3hoog.En wij hadden bijna verkering.
Je zuster Betty heb ik wel gezien in Huise aan de Poel waar ik werkte.

Re: Herinneringen

Toevallig weer op deze side terechtgekomen. Mijn broer Jos heeft op een FB een foto waar jij en je zus Bep opstaat geplaatst. In het laantje van het Columbusplein. Buurtkindertjes met namen erbij,

Piet Veenboer

COLUMBUSPLEIN

Beste Hanny, een gezicht zal ik mij niet herinneren, maar de namen Klaassen wel. Wij woonden eerst op 44 1hoog en na 1959 op 42 huis. Jullie zaten natuurlijk allemaal op school op het plein en onze buren waren de van der Stolpes, waar ik nu nog contact mee heb. Ook is er nog contact met Jos Hinke, die op 60 woonde en nu in British Columbia-Canada. Je ziet, de wereld is groot, maar toch o zo klein. Trouwens, de speeltuin is er nog steeds. Hij is alleen wat moderner aangekleed.

Hanny wouters Klaassen

Herinneringen

roel jonker

columbusplein

als oud hoofdweg bewoner (1938),was het columbusplein als ik me goed herinner,
daar waar de school tandarts/dokter zat
klopt dat ?,

Piet Veenboer

COLUMBUSPLEIN

Ik reageer op de vraag, of er iemand iets weet over de hr.Burger. Ik weet, dat hij accordeonles gaf en vermoedelijk op bruiloften en partijen speelde. Wel weet ik, dat hij een dochter had(heeft); m.i. heette zij Tineke en zijn huisnummer was 62. Dat is het enige, wat ik weet.

Jaap Zwart

Jan Burger

Hallo
Ik heb nog een foto genomen door Paul Rollman dat ik en mijn zuster in een wagentje met pony zitten

Op de achtergrond zie je een reclamebord van Jan Burger Accordeon en Drum

Ik ben eigenlijk benieuwd of er nog meer bekend is van die Jan Burger

Gr Jaap zwart Purmerend

Cora wilkees

Columbusstraat

Mijn opa en oma woonde in de Columbusstraat mijn opa had een glazenwasserij zijn kar stond altijd voor de deur. Mijn oma had op het Columbusplein op woensdag en zaterdag een breiclubje volgens mij ging dat van de kerk uit. Leuk al die berichten

Pierino

Columbusplein

Beste Piet Veenboer, ik kwam in 1964 bij Toon en Riek v.d. Stolpe over de vloer. Zij hadden 3 kinderen, Albert, Hennie en nog eentje waarvan ik de naam niet meer weet. Ik ben van Italiaanse afkomst en was pas in Nederland en kreeg van oom Toon Nederlandse taalles. De fam. v.d. Stolpe ging regelmatig naar Italië, ook naar mijn geboortedorp. Ik heb goede herinneringen aan die tijd. Ik zou zo graag nog eens met dochter Hennie in kontakt komen, om nog eens herinneringen op te halen. Helaas kan ik haar nergens meer vinden.
Nu is mijn vraag: weet u, of misschien iemand anders, iets van Hennie, misschien waar zij woont, of welke achternaam zij heeft als zij getrouwd is of wat dan ook? Misschien evt. via Albert kontakt leggen? Ik zou het heel leuk vinden. Bedankt alvast.

wim van Woerkom

Columbusplein

Mijn broers en ik Wim-Kees-Jan van Woerkom van de Hoofdweg 195 hebben jaren lang met erg veel plezier gespeeld. Ben zelf ook lid van de bootjesclub geweest maar mijn bootje "- Sharpy-kwam niet veel verder dan alleen de romp - Wij zijn op school gegaan , ook op het plein, Juliana van Stolbergschool. Hoofd van de school Mr. A. de Maker. Wat mij nog helder bijstaatis in de zomer, dat het fonteintje aan ging. Iedereen in de rij en dan snel een paar slokken water. Wat een tijd.
Groeten Wim van Woerkom

Frans Flentge

Columbusplein

Hallo Piet Veenboer,
Ik ben ook wel niet katholiek maar waarschijnlijk herinner je me wel. Mijn zus Ria was vriendin met jouw zus Betty. Ik zelf deed veel aan putjesvoetbal, o.a. met jouw broer Theo. Wij hadden een gezin met 12 kinderen en woonden op columbusplein 36. Jullie woonden op nr.44-I, boven jullie woonde mijn vriend Gé Molema, met wie mijn zus Ria is getrouwd. Ik ben er in 1939 geboren en wij zijn in 1955 verhuisd naar de Maasstraat. Ik weet niet wat voor info je al verzameld hebt, maar ik kan me wel veel herinneren, dus als je iets wilt weten?