Met klappertjes spelen

Klappertjes

Klappertjes

Na het kijken naar al dat vaak mooie vuurwerk tijdens de jaarwisseling gingen mijn gedachten terug naar toen ik klein was.
Toen was er geen vuurwerk, maar daar heb ik al eens over geschreven: 'Kerst en Oudjaar'

En toen ik dit jaar de knallen hoorde, gingen mijn gedachten terug naar hoe wij knalletjes produceerden.

En dat was niet met oudjaar. Wanneer we wat geld kregen kochten we een rolletje klappertjes; het was een roze papieren strip en het zat in een klein rond kartonnen doosje. Op dat stripje zaten kleine donkere bolletjes met een beetje kruit erin.
Je scheurde er een stukje vanaf, je had een bout met daarop een moer en het afgescheurde stukje deed je er tussen. Dan draaide je de moer voorzichtig aan en dan gooide je de bout in de lucht. Als de bout op de grond kwam, kwam er een knalletje!
Jongens gebruikte deze rolletjes in klapperpistooltjes om er cowboy mee te spelen.

Arie Haagsma

Klappertjes

Weer zeer herkenbaar wat hier beschreven wordt, ook als je je nagel er over heen haalde kreeg je kleine knalletjes, de moer gebruikten wij om er zwavel van een lucifer kop af te schrapen, ook hier de moer vast draaien, om deze daarna in de lucht te gooien, en ja dan had je echte knallen.

theo van genne

Re Klappertjes

Je had ze ook in het rond per stuk die moest je dan in een soort bommetje plaatsen onder een veerpal en dan omhoog gooien en wanneer het neerkwam knalde het.

p,koorn

Re: Rolletjes

Marcel:
Bestaan die nog eigenlijk die rolletjes
wij deden het met een steen er op tikken en dan knalde ze ook

wij gebruikten een grote bout, met een moer er op, luciferkopjes tussen de bout ( ook voorzichtig) en aandraaien, inderdaad grote lol, gooien en knal .....

Loes Kuijkens

klappertjes

Ik zou het niet weten of ze nog bestaan,ik kom niet zo vaak meer in een speelgoedwinkel. Ja marcel dat werd ook gedaan, met een steen erop slaan.

Marcel

Rolletjes