Wipkippen

Oud-West

In de krant las ik dat de wipkippen in de speelplaatsen niet meer voldoen, kinderen spelen er weinig mee. Mijn gedachten gingen terug naar de speeltuin uit mijn tijd.

Speeltuin Cremerplein Foto: fotoboek Loes en Jan Kuijkens, circa 1912

Ik woonde in de Borgerstraat en we gingen te voet naar het Cremerplein, dat was een kwartiertje lopen. Er was een draaimolen, glijbaan, een groot klimrek, schommels en een Lange Jaap waar je met een paar kinderen op kon, die ging dan horizontaal heen en weer. Vele uren heb ik daar met vriendinnetjes doorgebracht.
Ook hadden ze een operetteclubje waar we enthousiast repeteerden voor Repelsteeltje, waar ik nu nog een liedje van kan zingen. Wat mij ook steeds bij blijft is, ene mevrouw Janssen die de kleding verzorgde en ook altijd bij de repetities was. Als je in de winter dan met koude handjes binnen kwam mocht je ze even warmen onder haar armen dat zijn dingen die je nooit vergeet!

De eerste speeltuin in Amsterdam werd geopend 8 Mei 1880 in het plantsoen aan de Weteringschans. Dank zij een gift van de heer M. Brandt Corstius kwam er een tweede
speeltuin op 24 Augustus 1881 aan de Marnixstraat bij de Zaagbarriére.
Deze citaten heb ik uit een oud boekje dat in mijn bezit is, genaamd Speeltuinen geschreven door M. Boon. Ik las hier ook in dat de heer M.J.C. Diemel administrateur was van het Bondsbureau, de heer Klaren was de man die het werk begon en Diemel die het werk voortzette. De heer Diemel was mijn opa, ik heb nog een kistje wat hij heeft gekregen dat denkelijk gemaakt is op de handenarbeidclub van de speeltuin.

Bekijk meer afbeeldingen

Figuurzaagclub speeltuin Cremerplein. De vader van Loes Kuijken zit in het midden links Foto: fotoalbum Loes en Jan Kuijkens, circa 1912

Opening eerste speeltuin in Amsterdam Foto: uit boekje speeltuinen, 8 mei 1880

Re: rooi rogges

verbeek:
op zondagmiddag kon je ook naar de film .Decowboy film met zoals wij dat noemde( en misschien nog wel meer)rooie rogges..Zal ongetwijfeld wel Roy Rodges of iets zijn geweest

Heel herkenbaar. In die tijd hadden we nog nooit gehoord van de term 'western'. Wij hadden het altijd over cowboy-films, die vrijwel elke zondag te bewonderen waren in: St. Elisabethpatronaat, clubhuis Westerkwartier, bioscoop Haarlemmerdijk. Mooie tijd!

verbeek

rooi rogges

loes kuijkens.

Wipkippen.

Hallo Piet, als ik dat mag zeggen!
Bedankt voor je reactie heel leuk geschreven.
Zo komen er weer allerlei herrinneringen boven, ja wij waren gauw blij en spelen in de speeltuin was fijn!

Piet Veenboer

WIPKIPPEN

Het idee "speeltuin" is in onze gedachten niet vreemd geweest. Het was een kinderrijke buurt op het Columbusplein in Amsterdam-(nu weer) West. Ik weet niet beter, dan dat we op zeer jeugdige leeftijd al daar te vinden waren. Het was niet een klein zandbakje, nee...het was een en al zand met een klimkooi, maar schommels?...dat kan ik me niet meer herinneren.
Die grote hoeveelheid zand betekende dus:kuilen graven, hoe groter des te beter, maar...niet zo diep, want dan had je een kledder bodem en de opzichter(Hr.de Milde) lette daar nauwkeurig op.
Kuilen graven met zitjes, zodat elk kind zijn eigen zitplaats had en natuurlijk forten bouwen, dus met hoge dijken tegen de vijand en op het laatst namen we oude dekens en lakens mee, om tenten te kunnen bouwen.
Wat we óók deden, was een autofiguur maken, met zitjes achter elkaar en een oud stuurtje(van wat dan ook) in de kant gestoken. Het grote clubhuis was natuurlijk in gebruik als filmzaal, voor b.v.Rin Tin Tin en de blinde vuurtorenwachter en die leuke filmpjes van Dik en Dun.
Er was ook een mooie speeltuin in de Kortenaerstraat(nu Kortenaerplein) en daar hadden ze meer toestellen als op het Columbusplein. Daar werden ook films vertoond. Er was een mondharmonicavereniging(prachtig scrabblewoord) Modia, waar je dat instrument kon leren bespelen(Fam.Mobron). Mijn grootvader woonde daar ook (Opa Herni); hij was bij de verkeerspolitie en zijn hulp werd meerdere malen ingeroepen. Er was n.l. voor de speeltuin een klein blubberslootje(niet erg zichtbaar),waar een grote aannemer naast de speeltuin ALLES ingooide. Dus een tik tegen met zijn kromme vinger tegen het raam was al voldoende, om te schrikken.
Ook was er een onderkomen voor de welpen en verkenners(met die grote hoeden!!) en er werd regelmatig een fancy-fair georganiseerd, wat toen erg gezellig was.
Nee.....wipkippen hebben wij daar niet meegemaakt. Die kwamen daarna pas,toen we te oud waren voor de speeltuinen, zei ik met een glimlach!