Bandjes in rook opgegaan

Oud-West

In de tijd dat ik kind was spaarden velen met mij sigarenbandjes. Er werden toen nog veel sigaren gerookt met de mooiste bandjes er omheen, zelfs met een foto er op van mannen uit de geschiedenis. En in de doos zat vaak een groter exemplaar, nou die was helemaal favoriet!

De bandjes kreeg je van je vader, je ooms en van kennissen. Ook vroeg je het aan mannen die je een sigaar zag roken. Er is zelfs een liedje over geschreven.
Ook kon je ze op straat vinden. In die tijd woonde ik in de Borgerstraat en mijn neefje in Marco Polostraat. Onze ouders gingen heel vaak op zaterdagavond naar een zuster en zwager om te klaverjassen, die woonden op de Overtoom. We gingen te voet want niemand in de familie bezat een auto. In de straten zag je soms een enkele auto. Op die wandelingen huppelden wij vooruit op zoek naar sigarenbandjes. Bij vochtig weer waren ze vaak drijfnat, maar voorzichtig plukte we ze van de straat om ze thuis te laten drogen, vooral de exemplaren die je nog niet had waren zeer belangrijk!

Terwijl ik over deze tochtjes terug denk schiet mij iets te binnen dat hier heel sterk mee verbonden is. In de Pieter Langedijkstraat kwamen we altijd langs een huis waar de mensen in een soort souterrain woonde, de bovenraampjes stonden vaak open en wij gingen dan met ons handen er tussendoor en schoven de overgordijnen open, donders die we waren! Kwamen wij er langs dan altijd even kijken, staan de bovenraampjes open? En roets daar ging het weer!

Maar nog even over de sigarenbandjes. Later heb ik van mijn verzameling er nog een lege augurkenpot mee beplakt dan lak er over en je had een mooie vaas. Die heb ik nog vaak gebruikt toen ik getrouwd was. Helaas is die ter ziele!
Roken wordt steeds minder en vooral minder sigaren; dus geen sigarenbandjes meer,
opgeborgen in het geheugen en in de archieven.

Loes Kuijkens

sigarenbandjes

Haast een jaar geleden heb ik dit geschreven, nu haast een jaar later zijn we verhuisd dan gaat er veel door je handen wat ook moet worden opgeruimd en
weg gegooid. En ja daar kwam een doosje met sigarenbandjes te voorschijn.
Ik heb er een poosje mee in mijn handen gestaan getweifelt en ten slotte
toch maar weg gegooid. Jeugd sentiment verwijderd!!

thea

sigarenbandjes

ik was vorege week achter het haarlemmermeerstation daar is een grote rommel winkel daar lagen sigaren nog in de houder zo.n heel zo uit de fabriek of waar ze ook vandaan kwamen in iedergeval heel oud er zaten ook nog sigarenbamdjes er omheen leuk om te zien of wie weet