Tante Daatje

Oud-West

Voor het project buurtwinkels ben ik in de doos met oude familiefoto’s gedoken. Mijn vermoeden dat er nog iets bruikbaars tussen moest zitten werd beloond met een foto van een winkel op de Overtoom.

De wildhandel van Thomas Mansheijm op de Overtoom 197. De foto dateert van circa 1930 of eerder. Tante Daatje met lang schort, naast haar Thomas met zijn vader Willem. Rechts een knecht. Fotocollectie: Jan Wiebenga.

Achterop de foto is niets geschreven. De foto kwam echter uit de verzameling van mijn moeders familie, Koekenbier. Meegenomen was ook, dat ikzelf de familie al grotendeels in genealogische bestanden had geplaatst. Daar zat inderdaad ook een Alida Hendrika (Daatje) Koekenbier tussen. De tante van mijn moeder hertrouwde in 1919 te Amsterdam met Thomas Cornelis Mansheijm. Deze Thomas was poelier van beroep en waarschijnlijk zijn vader ook. Op de foto staat rechts een knecht. Hij ziet er echt uit als iemand die op een transportfiets de bestellingen wegbrengt. Zijn naam is onbekend. Helemaal links staat iemand op klompen. Misschien een leverancier? Dan is de foto al grotendeels gedetermineerd zoals dat heet. Op het raam het telefoonnummer 26504 wat enigzins de tijd aangeeft wanneer de foto gemaakt is. Rechts op het raam staat: versche eieren. De eieren zijn duidelijk van voor de oorlog.
Toen gekeken op de beeldbank van ons Stadsarchief en na enig gezoek een laatste foto gevonden van de winkel van ome Thomas en tante Daatje. Helaas een foto van de afbraak. De sloop was ten behoeve van de later gebouwde Riva garage. In 1988 weer verlaten voor veilinghuis De Zon.
Over wat zich in de winkel zelf afspeelde kan ik nog niet veel zeggen. Door onder de W van Wildhandel te zoeken hoop ik daarover meer aan de weet te komen.

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Buurtwinkels.

Gepubliceerd:
19 maart 2009

Bekijk meer afbeeldingen

Overtoom 197-207. Geheel links de half gesloopte winkel van Thomas Mansheijm en tante Daatje. Foto: Stadsarchief Amsterdam, Dienst Ruimtelijke Ordening, 24 februari 1933 Overtoom 197-207. Geheel links de half gesloopte winkel van Thomas Mansheijm en tante Daatje.<br /><br />Foto: Stadsarchief Amsterdam, Dienst Ruimtelijke Ordening, 24 februari 1933

Koekenbier

Dick Reuman., 28 Mar 2009, 14:42
Mijn moeder is Femina Koekenbier 1915-2008.Mijn
grootvader is Jan Koekenbier,overleden 1942of1943
tijdens de oorlog.Tante Daatje en Ome Thomas heb
ik goedgekend,we zijn daar dikwijls in Zaandam
opbezoek geweest,waar ze na de winkel zijngaan
wonen. Ome Thomas is gaan varen nahet houden van
de winkel.Mijn vrouw Yvonne Smit heeft nog
gewerktmet Truus Koekenbier,het zou leuk zijn
indien zij hierop ook zou reageren.

Zij is de dochter van Rinus Koekenbier.

Koekenbier

Mijn moeder is Femina Koekenbier 1915-2008.Mijn grootvader is Jan Koekenbier,overleden 1942of1943 tijdens
de oorlog.
Tante Daatje en Ome Thomas heb ik goed