Valkenberg in de Kinkerstraat

Kinkerbuurt, Oud-West

Een grote publiekstrekker was Valkenberg in de Kinkerstraat. Veel etalages, veel licht en gespecialiseerd op velerlei elektronicagebied.

Kinkerstraat 96-98 met het pand waar Valkenberg was gehuisvest  <p>Foto: Leo Reniers van <a href="http://www.costabuurt.nl">www.costabuurt.nl</a></p>

Kinkerstraat 96-98 met het pand waar Valkenberg was gehuisvest

Amateur
In die tijd werkte je je eigen een slag in de rondte. De spaarzame vrije tijd besteedde je aan je gezin en hobby. De hobby die mij indertijd intrigeerde was die van elektra. Tenminste het knoeien met elektra. Met knoeien bedoel ik natuurlijk het amateuristische gestuntel met het tot stand brengen van een ‘apparaat’ dat geluid voortbracht. Maakte niet uit wat voor toestel het moest worden, als het maar werkte (geluid). Tientallen verschillende piepers, toeters en alarmbellen werden in elkaar gezet waar niemand iets aan had behalve ikzelf. Bijvoorbeeld een alarm op de schuur- en achterdeur met boven in de slaapkamer op het nachtkastje een box met rode en groene lampjes en zoemer. Als midden in de nacht de zoemer ging wist ik dat er iemand naar binnen wilde zonder mijn toestemming en kon ik de politie bellen. Dat alles ontaardde in het maken van onze (ikzelf en mijn zoon Edward) eerste radio-ontvangertje. Een kortegolf-ontvanger volgde.

Onderdelen
De benodigde onderdelen kwamen meestal bij Valkenberg vandaan. We kwamen er elke week. Op zaterdag was het stinkend druk voor de onderdelen-toonbank. Valkenberg was daarin heel goed gesorteerd. Ze hadden bijna alles wat je nodig had. Een chassis, trafo’s, condensators, weerstanden en transistor. Je maakte een lijstje met onderdelen en de verkoper kon de handel snel uit de laden halen. Soms, als Valkenberg het niet had, gingen we naar radio Muco op de Bilderdijkstraat of naar radio Rotor in de Kinkerstraat. Was je uit op de goedkope toer dan toog je naar radio Lenssen op de Bilderdijkstraat. Was je ten einde raad dan kon je altijd nog naar radio Groeneveld op de Ceintuurbaan of Aurora in de Vijzelstraat.

27mc
Later toen het allemaal (voor mij) te ingewikkeld werd stapten we over op het kant en klare spul. We kochten een 27mc bakje. Dat was een succes want de kinderen hebben er jaren plezier van gehad. Dat bakje kwam trouwens ook bij Valkenberg vandaan. Het nadeel was dat je een flinke zendmast op het dak moest monteren. Zelf was ik overgestapt op het scannergebeuren. Daarvoor moest je bij Elopta op de Prins Hendrikkade wezen. Ook voor antennes kon je beter daar naar toe gaan. Al met al was toch de Valkenberg-periode een leuke en leerzame tijd. En zoon Edward werkt nog steeds in de elektronica.

Bekijk meer afbeeldingen

QSO-kaart van de kinderen wie, wat, wanneer, waar Edward als Superbakman en Sandra als Lady Graatje. Locatie: Overtoomseveld (1983).  <br />QSO-Kaart: originele, vaak zelf gemaakte kaart welke radiozendamateurs elkaar toesturen na een geslaagde een onderlinge verbinding: QSO.

QSO-Kaart: originele, vaak zelf gemaakte kaart welke radiozendamateurs elkaar toesturen na een geslaagde een onderlinge verbinding: QSO. Door: Jan van Zijp

Hans

Valkenberg Kinkerstraat

Van Valkenberg nog de grote verzilverde aansteker staan van mijn ouders en op een van mijn Lp's een sticker. Laatst nog het verhaal aan mijn vader verteld over Valkenberg dat je daar op afbetaling kon kopen en bij een balie elke week of maand cash ging aflossen. Daar kon hij zich niks van herinneren maar ik maar al te goed. 27Mhz begon voor mij met een Samdo 700 27Mhz AM bakkie net voor de legale tijd en bij een hobby drukker op zolder in de Jan Evertsenstraat de QSO kaarten laten maken.

Willem Deters

Gewerkt op de afdeling radio onderdelen

Ik heb van 01 februari 1964 tot 01 oktober 1973 gewerkt op de afdeling radio onderdelen. Het verhaal van Anja van der Baan sprak mij erg aan. Een erg leuk bedrijf met een goede sfeer. Allen waren de verdienste mager. Voor mij de enige reden om naar een andere baas te gaan niet voor het werk.

Anja van der Baan

reactie op Annemieke Dekker/ meneer Ben en meneer Hans

Hallo Annemieke,

Bij toeval kwam ik op deze site terecht en zag jouw naam. Leuk!

Van 1970-1974 heb ik daar ook gewerkt op kantoor, de administratie. De winkel en werkplek etc. ik kan het mij nog allemaal goed herinneren: het was mijn eerste baan.
Namen die ik mij herinner: inderdaad meneer Ben en meneer Hans, heel sympathiek.
Overige namen van kantoor de heren Klein, Thüring, de heer en mevrouw Dijkstra (zij zorgde voor de koffie), dhr. Scholte kasbetaling via klantenkaarten en ponskaarten, Van Erve (contantkas) en later stagiair Nico de Haan (nu bekend op tv als vogelkenner/vogelbeschermer).
Met José Homma (haar man Jelte werkte op de kleine huishoudafdeling) telde ik
's ochtends de kas-opbrengst. Het geld van de diverse afdelingen zat in jute zakjes en werd vervolgens weer gevuld voor de volgende dag met een basisbedrag.
Het klantenbestand was 'opgeslagen' in ons rolodex-systeem.
De kantine was achterom via een tuin te bereiken.
Het kantoor was achter een glazen wand en dat gaf veel gezelligheid, zeker op zaterdag, dat was de drukste dag in de winkel. Het uitzicht op de RTV-afdeling (John de Ruiter) was altijd een leuke afleiding, met vaak de hoorbare muziek om apparaten te testen aan de klanten.
Soms kochten we een patatje om de hoek op de markt en we aten dat op in de kluisruimte van het kantoor, want achter glas met klanten in de winkel dat kon echt niet.
Jaarlijks met Kerst was er voor iedereen iets lekkers te kiezen: kip, konijn of kerstkrans.

Het was een hele leuke tijd, ik kijk er met veel plezier op terug. Ik ben nu 2 jaar met pensioen, maar de herinneringen aan Valkenberg blijven voor altijd!

Hartelijke groet, Anja van der Baan

Fred de Kruif

bedankt voor deze leuke herinneringen

Ik ben versuft door de hoeveelheid reacties, grandioos

Fred de kruif

Annemieke Dekker

Meneer Hans en meneer Ben

Zo'n 50 jaar terug kwam ik als telefoniste/receptioniste op kantoor bij Valkenberg werken. Mijn eerste echte baan.
In het midden van de radio/TV-zaak was een verhoogde ruimte met glas rondom, dat als kantoor van meneer Hans en meneer Ben (beiden directeur) functioneerde.

Toen er een telefoontje binnen kwam voor Ben Valkenberg schreeuwde ik door de microfoon: "Meneer Ben, telefoon". Uiteraard had ik met een zoetgevooisde stem moeten meedelen: "Meneer Ben Valkenberg, er is telefoon voor u. Maar ja, ik had nog veel te leren!

Gedurende mijn lunchpauze ging ik naar de platenafdeling om in een geluidshokje naar muziek luisteren. Of in de winkel kijken wat voor mooie en interessante artikelen te koop waren.
Helaas met mijn aanvangssalaris van fl. 250,= bruto kon ik maar weinig aanschaffen.
Toch was deze baan (en verdere opleidingen) de opstap naar een carrière als directiesecretaresse/juridisch secretaresse.

Sinds een kleine twee jaar geniet ik van mijn AOW/pensioen en ik denk soms nog terug aan mijn voormalige werkgevers en collega's. Niet alle namen kan ik mij nog herinneren, dus wie weet herinnert iemand op deze site zich mij nog wel.

johan sijbrands

Gewerkt rond 1980 op de kinkerstaat.

Met de Ford transit radio's, video's en tv's bezorgen en ophalen.

Einde dag mocht je er niet stilstaan dus langzaam rijden in en uitladen met oom agent er achter of je toch niet per ongeluk stil stond:-)

Was leuke tijd maar weet helaas geen namen meer:-(

Rene Lammertsen

Er zwerven bij mij in de familie nog steeds jubileum geschenkjes rond van Valkenberg.

Een zilveren Rondson aansteker en een embleem van blauw/wit glas.

Er zijn ook nog foto's van het feest in Limburg bij kasteel Hoensbroek.

Ik herriner mij nog de oude bedrijfs- auto's ; Volkswagen 1500 variant ( geel/grijs), Ford Transit ( geel/grijs) later paars met het roze logo) ,Simca 1100.

Suzanne

Wout de bruijn

Mijn opa, wout(er) de bruijn heeft jaren lang voor valkenberg gewerkt. Hij vertelde dat hij witgoedmachines soms naar drie hoog moest tillen. Het was zwaar werk. Ook wij hebben nog speldjes van Valkenberg.

Irma de Jong

heb gewerkt bij Valkenberg in de Kinkerstraat als verkoopster

wie kan mij vertellen waar en of we destijds pensioen opgebouwd hebben

Sieg Rootlieb was jij niet bezorger chauffeur

heb jij niet ooit eens van mij een klap gekregen???

Re: Terlenka broek

Wim nijntjes:
Er werkte een jonge man bij de onderdelen afdeling van Valkenberg.
Hij had altijd een keurige grijze terlenka broek en een zelf gebreid hesje aan.
20 jaar later kwam ik hem weer tegen bij de onderdelen afdeling van Radio van Dijken in Amstelveen.
Nog steeds met de zelfde broek en hesje.

Grappig verhaal. Ik moet wel zeggen dat ik de onderdelenafdeling onverwacht goed vond.
In de tijd dat ik (illegaal) FM-zendamateur was, ging ik aanvankelijk vooral naar Muco en Rotor, maar na verloop van tijd ontdekte in ook de onderdelenafdeling van Valkenberg. Deze vond ik behoorlijk goed. Aldaar menig weerstandje, condensator, transistor enz. weggehaald. Mooie tijd...

Wim nijntjes

Terlenka broek

R. Lammertsen

Technische Dienst (TD)

Hallo beste lezer,
Mijn vader, Joop Lammertsen, heeft jaren bij Valkenberg in de Kinkerstraat gewerkt.
Vaak als ik vrij van school was ging ik met hem mee en heb er nog vele leuke herrineringen aan.
Ik had er contact met zijn collega's en zat er vaak wat te knutselen van afgedankte onderdelen.
Enkele namen gaan nog door mijn hoofd zoals; Chris de Vries, Willem Ort, Karel Roos, Han Kroonder,
Schimmel, Hans van Dullemen, Hr. Holzman, Evert Kramer, Hr, de Jong.
Zelfs mijn neef Ronald Scholte(td) Linda Scholte ( platenafdeling) en haar huidige man Cees van Amstel (klokkenafdeling) werkte bij de zaak .In drukke periodes reed mijn vader deed mijn vader een "klus" in de buitendienst als ik dan mee mocht vond ik dat prachtig in zo'n lawaai- Ford Transit. Ik vond het op de TD vaak een gezellige boel.
s' Mogens kwam vaak de melkboer lang en bracht dan o.a. voor mijn vader zijn vaste flesje chocomel mee en kon ik tussen de middag bij bakker Carels bolletjes gaan halen en bij boer Geert(markt) belegen kaas. Soms werd er bij snackbar "Bon appetit" (naast de winkel) een vette hap gehaald, ik vond dat een feest. Mijn vader is na Evert Kramer ( daar kon je goed mee lachen) ook bij Chanowski gaan werken. Mijn neef heeft nog regelmatig contact met Chris de Vries. Ik vind het nog steeds jammer dat dat het bedrijf is opgeslokt door V en D, later Dixons.

Met vriendelijke groeten,
Rene Lammertsen
Oostzaan
7 november 2014

.

Rene Lammertsen

Re: Re: Re: 25 jaar met plezier gewerkt

wim vd linden:
Leo Bot:Fred de kruif:leuk al deze reacties ik zelf heb er 25 jaar in de buitendienst gewerktjammer dat het bedrijf niet meer bestaat zoek nog oude colega's

Jelle van Lienen

gewerkt bij Valkenberg van 1988 t/m 2003

Ik heb zelf gewerkt bij Valkenberg van 1988 t/m 2003. Begonnen als zaterdaghulp in Zaandam, later in de winkels in Amstelveen gewerkt, waar we later een kolosale winkel kregen aan Plein 60 in het oude pand van Vroom en Dreesmann. Ik noem een paar namen van ex-collega's die al langer bij Valkenberg werkte: Hennie Eijkhoudt, Leo de Rooij, Paul Kraamer, Chris Horstmeijer, Jan van 't Slot, Hans Appel, Peter van Erve, Cock Pastoor, Martin Sengers (Technische Dienst).

S. Rootlieb

Re: De Huishoudhoudzaak

Nel Ikking:
Ook was er een winkel van Valkenberg "De luxe huishoudelijke zaak
ook in de Kinkerstraat daar werkte Henk Valkenberg zijn er nog collega`s die daar ook gewerkt hebben in de jaren eind 60.

Ja zeker vanaf 5 nov. 1965 t/m 1 nov. 1986. Ik heb alle namen nog van de toenmalige pensioenlijst
van de Nationale Nederlanden van alle mensen van toen.

Nel Ikking

De Huishoudhoudzaak

ludwig linders

verkooper

Ludwig Linders gewerkt bij tv afdeling met Hans Valkenberg en Ben Valkenberg ook afdeling lampen gewerkt en klein huishoudelijk leuke tijd daar gehad werkt nog steeds in het witgoed.

wim vd linden

radio tv verkoper valkenberg 1958- 1974

wim vd linden

Re: Re: 25 jaar met plezier gewerkt

Leo Bot:

wim van der linden

Leo Bot:

leuk al die verhalen fred ook nog bij jou spullen gekocht weet je nog de mast die je in kwadijk heb geplaats 10 meter duitsland ontvangst was prima 1971 was dat hoe gaat het neem eens kontakt op wim vd linden