Mijmeringen Kinkerbuurt

Kinkerbuurt, Oud-West

Ik had een afspraak met mijn kleindochter en om bij haar te komen nam ik tramlijn 7, die mij door mijn oude buurt uit mijn jeugd voerde. Mijn gedachten gingen al rijdend terug naar al die winkels die er vroeger waren.

Brand op zolder van woonhuis Kinkerstraat 143, rechtsonder schoenenwinkel Van Haren Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, periode 1945-1950

In de Witte de Withstraat de muziekwinkel (die daar jaren heeft gezeten), dan op de hoek bij de Kinkerbrug de slagerij waar mijn schoolvriendinnetje woonde, daarnaast de meubelzaak Conrad waar wij onze eerste meubels hebben gekocht toen wij gingen trouwen. Aan het water de ambachtschool waar mijn man vanwege de oorlog korte tijd op school heeft gezeten.
De Kinkerstraat in. Het manufacturenwinkeltje hoek Lootsstraat waar je alles op naaigebied kon kopen, je kon het zo gek niet bedenken of ze konden je daar aan helpen,het hing er zo vol dat de man er net zijn hoofd door kon steken boven de toonbank.
Daar tegenover Wijnbergh de kruidenier, de ijssalon Pijnakker waar we in de oorlog (opklop) kochten, een witte substantie in een kartonnen bekertje als je er in hapte was het zo weg er zat veel lucht in gepompt. Dan het kaaswinkeltje Strijk waar ik voor mijn oma vaak korsteloze pitjeskaas moest halen.
Onder mijn oma haar huis in de Kinkerstraat de textielwinkel De kleine kapel, aan de overkant kledingzaak Hazenberg, de melkzaak Kuiper, lampenwinkel Nijssen, schoenenzaak Van Haren, juwelier Meyst, radio t.v. zaak Valkenberg. En De Gruyter, bij de Ten Katestraat, waar op de hoek in de oorlog veel zwarte handel werd verkocht; als je er langs liep hoorde je zachtjes zeggen "cigaretten en shag te koop".
Nu zijn er allemaal andere winkels, wel zag ik nog de winkel met scharen en messen waar we toen onze scharen en messen lieten slijpen en ook onze schaatsen.
Zo zat ik in de tram te mijmeren en dacht aan het liedje ‘Het is mijn buurt niet meer!'

Bekijk meer afbeeldingen

Kinkerstraat 96-98 met het pand waar Valkenberg was gehuisvest  <p>Foto: Leo Reniers van <a href="http://www.costabuurt.nl">www.costabuurt.nl</a></p>

Kinkerstraat 96-98 met het pand waar Valkenberg was gehuisvest

Cees

we wisten niet wat armoede was

Geboren 1940 en getogen in deze buurt,Mijn buurt een toffe buurt,ieder dag was een avontuur.De eerste TV ,streekontvanger en onze eerste radio kwam van Valkenberg ,gebakken panharing uit de Ten Katestraat ,mijn moeder kocht alles op de markt.Als er gestemd moest worden kwamen de communisten uit de Borgerstraat,in de Nicolaasbeetstraat de socialisten tegen,vaak werd het matten,zoals wij dit vroeger noemden,ik heb er achteraf veel geleerd.Mijn vader verdiende na de oorlog 60 gulden in de week en een heel huis met 3 verdiepingen en een zolder kocht je voor 18000 gulden,laatst is er een derdeverdieping woning met zolder,alles gerenoveerd verkocht voor 425000 Euro.Zondag gingen wij naar de Plump,een bioscoop in de Bellamystraat voor ,ik dacht 15 cent,het waren meestal knokfilms.Deze buurt heeft achteraf een diepe indruk op mij gehad.

Monique

Valkenberg

Pauline Faassen

Ze was rechtvaardig, recht door zee en rap van tong, een echte Amsterdamse.
Kleurrijk en op en top keurig. Vooraan in de rij bij de Prinsengrachtconcerten.
Ze luisterde wekelijks naar opera-Pietje en belde hem na afloop om te zeggen dat het een goeie uitzending was geweest. Kocht alle markten leeg, kleding voor een habbekrats. Ze streed voor teveel parkeergeld en voor de duiven op de Dam, die niet meer gevoerd mochten worden. Vandaag ben ik bij haar geweest...
voor het laatst, omringt met fleurige bloemen op Westgaarde.
Sinds 12 jaar woon ik, ras Amsterdammer, in Haarlemmermeer.
Geen Tomtom nodig om Westgaarde te vinden, maar ik voel mij vervreemd
van mijn eigen stad. Het is inderdaad de tand des tijds.
Rust zacht lieve Wil en geef Ruud een kus van mij!
Plien

Wilco Frederik (fred) Smid

Kinker buurt en Amsterdam

Hoi.
Jawel Loes het liedje " het is mijn buurt niet meer!"
doet mij denken aan het lied van Zwarte Riek " Amsterdam huild waar het eens heeft gelachen."
Als ik in het Amsterdamse kom dan schieten de tranen in mun ogen er is niets meer van over nagenoeg zijn alle jeugd herinneringen verdwenen uit de stad.
Mooie foto van Valkenberg heb daar vele electronica onderdelen en bouwpakketjes aangeschaft in de jaren.
Maar ja men zegt: " het is de tand des tijds "
de stads vernieuwing en wij worden ouder.