Enkele verdwenen ‘buurtwinkels’ op de Overtoom

Oud-West

1957-1995 was de tijd dat ik bijna dagelijks in Oud-West vertoefde voor mijn werk als onderhoudstimmerman. Voor de uitvoering van klussen, het halen van materiaal en noem maar op. Daarbij was de Overtoom belangrijk voor ons. De meeste zaken zijn verdwenen en enkele houden het nog steeds vol. De zaken die ervoor in de plaats gekomen zijn hebben met de dagelijkse levensbehoefte niets van doen.

Het pand op de Overtoom 13-17 waar houthandel Van de Vijsel gevestigd was. Nog onduidelijk te lezen onder de dakrand. Vroeger een drukke nering. Nu een spookpand met onduidelijke bestemming en onder in een goedkope kleur gekalkt.<br />Foto: Jan Wiebenga, 2008

Houthandel

Helemaal aan het begin op de nummers 13-17 had je houthandel Van de Vijsel. Welliswaar geen winkel, alhoewel een particulier daar sinds 1987 ook terecht kon voor verf, gereedschap, ijzerwaren en elektra. Daar kwamen we bijna dagelijks om ons hout en platen te halen voor de kleine klus. In het begin met de handkar, iets later met de bakfiets en uiteindelijk met een kleine vrachtauto. Als de ochtendschaft daar bezig was gingen we zelf maar vast wat laden. Dan zochten we natuurlijk (vuren)hout uit, wat het meest recht was. De kromme delen lieten we liggen. En dat waren er wat, mijn God wat een rotzooi! Helemaal onder aan de stapel lagen de meest rechte delen. Verder leverden ze goed spul. Doordat ze, voor een bouwmarkt, op een strategisch slechte plek zaten is deze zaak verdwenen.
(Voor een volledige geschiedenis van Van de Vijsel zie 'Ons Amsterdam' 1996 nummer 48, blz. 130-132)

Smid

In het midden van de Overtoom, naast het Kattenlaantje op nummer 327, zat onze smid de firma Dingemans. Aan de achterkant was de werkplaats met open vuur en een enorm aambeeld. Ook geen winkel, maar iedereen kon daar ijzer bestellen in allerlei vormen. Daar maakten ze voor ons ijzeren balken op maat, hekwerken, hijshaken en moerplaten. Deze buurtsmidse is ook verdwenen.

Zuivelhandel

Op de Overtoom nummer 457 op de hoek van de Frederikstraat zat een echte buurtwinkel. De zuivelwinkel van de familie Hogenhout. Bijna 80 jaar waren zij hier gevestigd. Harm Hogenhout werd achter de winkel geboren. Tot ’s avonds half negen reed hij zijn klanten af. Gewapend met zes grote bossen sleutels van de vaste klanten. Harm stapte de woning binnen, keek in de koelkast en vulde die naar eigen inzicht aan. Eens in de zoveel tijd werd er afgerekend. Zijn vader begon met boter, kaas, eieren en melk. Later verkochten Harm en Elly Hogenhout alles, tot aan condooms en maandverband aan toe. De zaak is weg.

IJzerwinkel

Dan bijna aan het einde van de Overtoom zat onze ijzerhandel Van den Aardweg. Een onooglijk zaakje, waar je echter alles van ijzer, koper, enzovoort kon krijgen. Dit was zeer zeker ook een buurtwinkeltje. Je stond daar voor een heuse toonbank je bestelling te prevelen. Er werd dan ook nog aandachtig naar je geluisterd. Twee schroeven van die en die maat en een half pond drie kwarts nageltjes met verloren kop? Dat werd dan afgewogen in een koperen schaaltje op een weegschaal. Echt op de ouderwetse manier. Wat was dat toch mooi, dat je bediend werd op je wenken. Iedereen werd ook bij de voornaam genoemd, want je kwam er bijna iedere dag. Deze zaak kon in de huidige vorm niet blijven bestaan. Hij is opgegaan in een groter geheel, genaamd Kabel metaal, met een filiaal op de Baarsjesweg waar het nog meer dan 25 jaar heeft bestaan. Uiteindelijk is ook dit filiaal naar de hoofdvestiging in Zaandam gegaan.

Gepubliceerd: 1 juni 2008

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Buurtwinkels.

Bekijk meer afbeeldingen

Overtoom 325-329. Links het Kattenlaantje naar het Vondelpark. De datum 1920 is ietwat aan de vroege kant, maar deze situatie als op de foto heb ik nog wel gekend. In ieder geval het hek en de werkplaats. <br />Foto: Beeldbank van het  Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, collectie fotoafdrukken.

In één van deze drie kleine pandjes zat ijzerhandel van den Aardweg. Ik weet alleen niet meer welke het was. Wie dat wel weet mag mij voorlichten. Van den Aardweg is al meer dan 38 jaar daar weg.

Ingrid wouterson

De winkel van tandprotheticus gotje

In de etalage lagen kunstgebitten. Ik liep er met mijn moeder heen. Zij kermend met een dikke wang! Neen zij was bang voor de tandarts. Haar neef kon beter helpen! Dus neef trok illegaal de zere kies. Of dat minder pijnlijk was dan bij een tandarts was wist ik niet. Ik bleef wel bang voor tandartsen. Pas deze week begreep ik dat detandprotheticus heel veel mensenlevens heeft gered. Via familie las ik een oud stuk uit de telegraaf van 1963. 20 jaar na het opblazen van het bevolkingsregister werd zijn naam genoemd. Hij is betrokken bij de aanslag geweest. Geen wonder dat hij zijn handen niet omdraaide voor het illegaal verwijderen van 1 simpel kiesje!

Jannie van Galen-van den Bosch

van den aardweg

Ik heb gewerkt bij ijzerhandel van de aardweg, boven op kantoor, daar deed ik de facturering, volgens mij zaten we in het rechter pand omdat wij 3 ramen hadden op kantoor, beneden was de winkel, waar mijn neef werkzaam was

thea

overtoom

die drie huisjes staan er nog een snakbar die andere zijn niet zo duidelijk in mijn geheugen maar als ik daar langsloop schrijf ik het op oja waar nu dat grotebouw is nou een hotel met geborduurde kussens heel veel iets verde was de autopon later een radiozaak of zoiets nu een sportschool met een grootzwembad om de hoek veilinghuis of zoiets op de hoek van de amstelveensweg tegenover het vondelpark jammer dat het boomschorshuisje weg is oja dat oorlogsmonument is er nog steeds

Overtoomse Sluis

Beste Fred Hooites,
het antwoord op je vraag wanneer de brug over de Schinkel (Overtoomse Sluis) is gebouwd wordt beantwoordt in het stukje, en reactie, over deze sluis. Geplaatst recent 04-06-2010.
Groet Jan W.

Fred Hooites

brug van de overtoom naar suriname plein

wie kan mij helpen ? ik zoek de datum van de opening en of er kranten artikelen/foto s bestaan het gaar dus over de brug van de Overtoom naar Surinameplein

Van de Vijsel

Mieke van der Ploeg,
mijn mailadres is [ jan.wiebenga@planet.nl ]
mail een adres en ik stuur je het toe, als je nog interesse hebt.
Groeten Jan Wiebenga.

Mieke van der Ploeg

Houthandel Van de Vijsel

Beste Jan,

Bedankt voor deze informatie over de Houthandel op de Overtoom! Voor een stukje "oral history" ben ik in gesprek met de nu 92-jarige kleindochter Conny van de Vijsel. Haar vader Adriaan heeft nooit in die houthandel gezeten, hij vestigde zich na allerlei omzwervingen in Den Dolder in 1917 en bouwde hier vanaf de kale grond een kruidenkwekerij op. Conny is hier geboren en getogen en leeft nu in een bungalow die ze in 1977 liet bouwen op het laatste stukje land dat er toen nog over was van de kwekerij; de plek van de eerste woning is nu haar achtertuin. Haar levensverhaal zal verschijnen in De Dolderse Kroniek. In een bijzin liet ze vallen dat haar grootouders die houthandel hadden. Leve Google, zo kwam ik hier! En bedankt voor de vermelding van dat artikel in Ons Amsterdam waarin de hele geschiedenis in 1996 gepubliceerd is. Heeft u dat artikel nog bij de hand? Ik zou het graag willen lezen!
Heb naar Ons Amsterdam ook een mailtje gestuurd om dat te vragen, maar of dat wat oplevert???
Vriendelijke groeten.

Hans Boellaard

Stal op de Overtoom

Bij het begin van de Overtoom net over de brug aan de kant van het Vondelpark was een soort stal. Net voor het einde van de oorlog liep ik met mijn moeder over de Overtoom richting Suriname plein en voordat we de brug over konden steken werden we gewaarschuwd dat we niet konden doorlopen. Er was een hevig vuurgevecht bij het Vondelpark tussen leden van de ondergrandse en de SS.De SS vuurden vanuit in het Vondelpark en waren destijds niet bereid hun wapens over te leveren. Ik kan mij nog herineren hoe wij voor een lange tijd daar in die stal stonden te wachten tot dat het vuurgevecht over was.

Henny van Rossum

Koffiehuis

IK ben op zoek naar informatie over het koffiehuis van Botte de Jong en Aukje KLip op de Overtoom, waarschijnlijk op 463hs, dat was in ieder geval hun woonadres. Botte is overleden op 12-08-1918, waarna Aukje gezinshoofd was en als beroep cafehoudster had. Ook zij woonde daarna nog op de Overtoom 463hs. Ze is overleden in 1943, maar ik weet niet of ze toen ook nog op de Overtoom woonde.
Botte en Aukje hadden 12 kinderen. Klaas, Anna, Arend, Piet, Bernardus, August, Sientje, Jan, Cornelis, Jakob, Reinder en Alida.