Geraspte schoenzolen

Slotervaart

Als ik ‘Excellent Schoenmakerij en Stomerij’ binnenstap zie ik achter de toonbank een forse wat kalende 50-er staan die me vriendelijk aankijkt.

Hans Las van Bennekom aan het werk achter de poetsmachine. Het ruikt in zijn zaak naar een mengsel van gestoomde kleding en vers geraspte schoenzolen. Alleen de sleutels zijn reukloos. Foto: Jan Wiebenga, 20 oktober 2008

Zijn naam is Hans Las van Bennekom en eigenaar van de schoenmakerij en stomerij. Bij hem kan je ook sleutels laten kopieëren. Natuurlijk had hij een potentiële klant verwacht maar als ik uitleg waarvoor ik kom vind hij dat prima.

Altijd in West gewoond

Hans vertelt: “Oorspronkelijk kom ik van Oud West en ben daar ook geboren. Ik woon nu 49 jaar in deze buurt, onder andere in de Johan Greivestraat. Had vanaf 1977 verschillende zaken en - enige tijd samen met mijn broer - een stomerij in de Bilderdijkstraat. Vanaf 1985 zit ik op deze plek in de Jan Tooropstraat 43. Ik kon vanuit onze woning boven de zaak mijn kinderen zien spelen op het August Allebéplein. De eerste 10 jaar woonden wij boven de zaak en daarna op de Oostoever. Voor mij zat hier juwelier Vermeulen en een broodjeszaak.

Klanten van ver weg en voetballers

Ik zit hier nu 23 jaar en al lang verhuisde klanten komen nog steeds naar mij toe. Eén voormalige buurtbewoner en klant is naar Zwitserland geëmigreerd maar komt af en toe zijn opgespaarde schoenen brengen voor reparatie. Ook de tweede generatie van de allochtone bevolking weet mijn zaak te vinden. Concurrentie heb ik niet in deze buurt. En ondanks de regelmatig negatieve berichtgeving over de buurt zie ik de toekomst positief tegemoet. Ik heb nog nooit enige last gehad met de jeugd uit deze buurt. Het is zelfs zo dat ze mij nodig hebben om hun halflege voetballen op te pompen. En daarbij help ik ze graag.”

Lees ook de andere verhalen en berichten in de rubriek Buurtwinkels.

Bekijk meer afbeeldingen

Excellent Schoenmakerij, stomerij en sleutelservice in de Jan Tooropstraat 43 Foto: Jan Wiebenga, 20 oktober 2008 Excellent Schoenmakerij, stomerij en sleutelservice in de Jan Tooropstraat 43 - Foto: Jan Wiebenga, 20 oktober 2008