Onderzoeker zoekt verhalen over Slotermeer en Nieuw-West

7 Fans

De verhalen van gewone mensen. Dát zoekt UvA-onderzoeker Paul Mepschen. Verhalen over Slotermeer en breder over Nieuw-West. Mepschen, die zelf in Rotterdam woont, pakt het grondig aan. Deze maand verhuist hij voor enkele maanden naar de Couperusbuurt in Slotermeer. Hier onderzoekt hij wat er juist is van het beeld dat in politiek, media en publieke opinie bestaat van multiculturele wijken als Slotermeer.

Slotermeer

De keus voor Slotermeer was snel gemaakt. Mepschen: “Slotermeer, heel Nieuw-West ook, is een stadsdeel met een fascinerende geschiedenis. De eerste bewoners waren als pioniers. Ze trokken een nieuwe wijk in, waar een nieuwe manier van samenleven in een nieuwe tijd ontstond. Die pioniers zijn ondertussen oud geworden en de wijk is om hen heen veranderd. Vrienden en kinderen trokken weg en nieuwe bewoners kwamen ervoor in de plaats. Wat ik te weten wil komen is hoe op wijkniveau de grote veranderingen waarmee we te maken hebben in Nederland, zoals het ontstaan van de multiculturele samenleving, beleefd worden.”

Waardevol

Die fascinerende geschiedenis van Nieuw-West zit in de hoofden van de mensen die er wonen of hebben gewoond, in hun herinnering. De verhalen van gewone mensen in Nieuw-West zijn daarom ontzettend waardevol. Mepschen wil die verhalen graag in kaart brengen. Wat is er veranderd en hoe zijn al die veranderingen door bewoners ervaren? Hoe gaan nieuwe en oude bewoners met elkaar om? Is het goed wonen in de wijk of zijn er problemen? Hoe beleven mensen de grootschalige stedelijke vernieuwing?
Mepschen: “Ik doe onderzoek door middel van gesprekken met mensen, zowel formeel als informeel, en door festiviteiten, festivals, vergaderingen en andere bijeenkomsten bij te wonen. En ik trek ook echt de wijk in. Vanaf juni 2010 woon ik enkele maanden in de Couperusbuurt om het leven in Slotermeer van dichtbij mee te maken”.

Gewone verhalen

Mepschen is op zoek naar bewoners van het eerste uur maar ook nieuwe bewoners en naar mensen met verschillende sociale, culturele en religieuze achtergronden. “En ik ben op zoek naar zowel ‘gewone’ verhalen als bijzondere verhalen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het monster van de Sloterplas?” Het onderzoek richt zich met name op Slotermeer, maar bewoners uit andere delen van Nieuw-West zijn welkom om mee te doen. Het onderzoek zal uiteindelijk resulteren in een proefschrift en een serie artikelen over Nieuw-West.

Wie mee wil doen kan contact opnemen met Paul Mepschen (afdeling Sociologie en Antropologie Universiteit van Amsterdam) via mepschen@uva.nl of tel.nr. 06 24 15 01 61.

Arie Haagsma

Amsterdam Nieuw West

Dag Rineke en Paul,

Ben sinds 2 jaar op het geheugen van west, schrijf af en toe wel eens iets, (zelfs over de kruidenier, naast Haverman waar ik een blauwe maandag gewerkt heb) Was al vergeten dat ik in 2010 iets neer gezet heb in het geheugen, vandaar mijn late reactie, sorry. En natuurlijk neus ik Amsterdam west helemaal af voor nieuwtjes, blijft altijd leuk om te lezen, vooral de buurt waar we toen in de begin jaren 60 onze hangplek hadden. Op schoolbank heb ik nog wel eens gekeken en vond daar een broertje van Paul, herkende dit aan zijn toet, want Paul kon ook altijd zo'n mondje trekken.

Heb nog wel eens contact gehad met Ad Ravensberg (Beemster) en die vertelde mij dat jullie een restaurant hadden in de Schermer, heb toen ook nog contact gehad met een nicht van jullie die daar werkte, klopt dat allemaal???? ook staat mij bij (maar weet dit niet zeker) dat jullie een bloemenzaak hadden in de Hugo de Grootstr/Bilderdijkstraat.

Jullie 42 jaar getrouwd, wij zijn 47 jaar getrouwd, hebben 1 zoon van 42, en 4 kleinkinderen, de oudste 23 jaar, en de jongste is net 2 jaar geworden.

Nogmaals sorry voor de late reactie, hartelijke groet voor jullie beiden.
Arie Haagsma(a.haagsma@quicknet.nl)

MaBa

Amsterdam nieuw west

Hé Arie, wat leuk om jouw reactie op Het Geheugen van West te zien.
Ik herinner mij nou nog heel goed. Ik woonde in de Wiardi Beckmanstraat bij het pleintje. In die tijd ging jij om met o.a. Paul Barlage, waar ik nu zo'n veertig jaar mee ben getrouwd.

Arie Haagsma

Kwam als 5 jarig jongetje op de Majoor Fransweg wonen, we keken tegen de spoordijk aan waarachter nog niet gebouwd was/werd,

We hebben de sloot voor de deur zien graven (foto's van deze straat op de beeldbank)