De woorden op school

Kleurrijke, prachtig versierde kunstwerkjes

Mooi op de Horizon wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, juni 2010

Mooi op de Horizon wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, juni 2010 Door: Jan van Zijp

Een van de bewoners van de Eurokade, de eerste woonplaats van de woordlichtkastjes in De Aker, geeft les op basisschool De Horizon. Het was dus niet zo heel vreemd dat het woordkunstproject overwaaide naar de klaslokalen.
De kastjes zijn inmiddels al weer verhuisd, maar de gloed van de woorden hangt nog in de school. Het duidelijkst is dat te zien in de vorm van prachtige gedichten.

Mooie woorden

Nadira, Yelda, Nanda en Romme zijn leerlingen uit groep 7 en groep 6 van De Horizon. In hun klas zijn de kinderen aan de slag gegaan met de 8 woorden uit dit project. De kinderen hebben een woord gekozen en dit op de grond bij hun voetbalveld geschreven met bijvoorbeeld plastic bekertjes of wattenschijfjes. En daarna zijn deze woorden nog eens versierd voordat ze op de foto zijn gezet.
Terwijl het groepje enthousiast vertelt over het project ontwikkelen zich verschillende filosofietjes: bestaan er eigenlijk ook lelijke woorden? En is het woord mooi of de betekenis van het woord?
En wat is liefde? “Verliefd zijn” is het antwoord. En als je ouder van je houden? “Ja , dat ook.” En als je heel veel van voetballen houdt? “Nee, dat is meer vrolijk.”

Yelda, Nadira, Romme en Nanda wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, juni 2010

Yelda, Nadira, Romme en Nanda wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, juni 2010 Door: Jan van Zijp

Woorden worden kunstwerken

In de klas hebben de kinderen gedichten gemaakt met de 8 woorden uit de kastjes of een ander positief woord. Zo zijn ook ‘respect’ en ‘aardig’ opgenomen in dichtvorm. Gedichten in een vorm, zoals een rondeel, een naamgedicht of een haiku. En een gedicht in een zelfgekozen vorm.

Gedicht Samen Vrolijk wie, wat, wanneer, waar Romme heeft twee woorden verwerkt in zijn zandlopergedicht - Foto: Angar Veerkamp, juni 2010 Door: Jan van Zijp

Het zijn kleurrijke, prachtig versierde kunstwerkjes geworden.
In groep 7 hebben de kinderen op hun tafel ook een kaartje waar maar twee van hun beste eigenschappen op geschreven mochten worden. Nadira en Yelda vertellen dat het nog helemaal niet makkelijk was om zo iets over jezelf te schrijven. “Het komt een beetje opschepperig over.” Maar positieve woorden geven wel een goed gevoel, daar is iedereen het over eens.
Maar waarom ‘buiten’ nou een positief woord is?

Expositie

De gedichten vormen straks een tentoonstelling; de eerste expositie in de Akermolen die op 23 juni om 10.30 geopend zal worden door wethouder Ronald Mauer. Deze expositie is tot en met 7 juli op werkdagen tussen 12.00 en 16.00 uur te bezichtigen en op zaterdag 26 en zondag 27 juni van 11.00 tot 15.00 uur. De prachtig gerestaureerde Akermolen staat aan de Ringdijk ter hoogte van de Balatonmeerlaan.

Lees hier nog meer verhalen over Woordkunst en de Woordlichtkastjes.

Buiten buiten wie, wat, wanneer, waar Foto: Angar Veerkamp, juni 2010